Ilyen lesz az új ötszázas

Elvileg holnaptól már törvényes fizetőeszköz, de a gyakorlatban csak jövő februártól tudunk vele fizetni.

Hogy az euró bevezetése egyelőre még nincs napirenden Magyarországon, arra abból is lehet következtetni, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) 2014 óta sorra cseréli le a papírpénzeket.

A végére maradt az ötszázforintos cseréje.

Az MNB ma kiadott közleménye szerint az új bankjegyek kibocsátása két lépcsőben történik.

2018. július 4-től törvényes fizetőeszközzé válik az új 500 forintos bankjegy, majd ezt követően kezdődik meg a készpénzforgalom kiemelt szereplőinek felkészítése az új 500 forintosok forgalomba kerülésére. Ez például azt jelenti, hogy át kell állítani a bankjegyelfogadó és feldolgozó gépeket, automatákat.

Így néz ki az új pénz előről
MNB

A kibocsátás második lépéseként, 2019. február 1-től fizethetünk majd mi is a megújított 500 forintos címlettel.

Így néz ki az új pénz hátulja
MNB

A jelenlegi 500 forintos bankjegyeket (lásd az alsó képeket) 2019. október 31-ig használhatjuk vásárlásaink során, ezt követően az MNB bevonja azokat, így 2019. november 1-től már csak a megújított 500 forintos bankjegyekkel lehet majd fizetni.

Ez pedig a régi, össze lehet hasonlítani
MNB

Ugyanakkor pánikra semmi ok, a bevonást követően a hitelintézetek és a posta három évig, a jegybank pedig húsz évig – azaz 2039. október 31-ig - díjmentesen váltja át azokat azonos címletű törvényes fizetőeszközre.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Gazdaság