Hosszú huzavona után elkészül a zanati kerékpárút, és beépülhet a szombathelyi Tescóval szemközti terület

2008-ban kezdődött minden. Százmilliókról volt szó.

Persze, a szombathelyiek nagy része tudja, hogy a zanati kerékpárút nagyjából készen van, írtunk is róla Bő két hónapig bírta a zanati kerékpárút 2016. February 11. 13:31 , hogy az elkerülőnél lévő körforgalomban már repedezik is a burkolat. Ez a szakasz 2015 végén készült el, de ez még nem a vége. A kerékpárútnak ugyanis további szakaszai is lesznek, erről 2015 októberében írtunk Hamarosan a 86-oson keresztül csapathatják a bringások Zanatnál 2015. October 27. 17:12 , amikor Puskás Tivadar polgármestere és Kántás Zoltán, a térség városi képviselője kiállt az út szélére, és elmondta.

Sok vita után megmozdult valami

Az ügy azonban nem most kezdődött, hanem kilenc éve, 2008-ban. Egy vállalkozás vásárolt ingatlanokat kilenc éve a Tescóval szemben, az elkerülő út túloldalán. Azzal a céllal, hogy ott üzletközpontot építsen. Kérte is az önkormányzatot, hogy a területet minősítse át belterületté, mert ez az egyik feltétele az építkezésnek.

Vágvölgyi Bálint

A közgyűlés azonban feltételekhez kötötte a dolgot. Mivel a területen nincsenek utak, megközelíteni sem lehet, ezért kikötötte, hogy a vállalkozás építse meg az utakat, az útcsatlakozásokat, és egy kerékpárutat a Zanati út végétől Zanatig, valamint az üzletközpontig. Hogy nyomatékot adjon a kérésnek, az önkormányzat jelzálogjogot jegyeztetett be az ingatlanokra azzal, hogy azt leveszi, ha a vállalkozó teljesíti a feltételeket. Plusz 50 milliós óvadékot is kért, amit a vállalkozás el is helyezett egy bankszámlán.

Persze, itt is a gazdasági világválság tett keresztbe az elképzeléseknek, semmi sem történt. Egészen 2011-ig, amikor újratárgyalták a megállapodást, és a körülmények figyelembevétele után a kerékpárút megépítésének határidejét 2018. májusig kitolták. A vállalkozás aztán, ha nehezen és sok vita árán, de nekiállt az útnak, így lett készen az első szakasz 2015 végére. A következő évben az óvadékot az önkormányzat a felére, 25 millióra csökkentette, de a jelzálogjog maradt.

Jövőre minden szép lesz

Egészen mostanáig. A vállalkozás közben teljesítette kötelességét, és az idén tavasszal megszerezte a forgalomba helyezési engedélyt az út nagyobb részére. Maradt még egy kisebb szakasz, de a 2018-as határidőre az is elkészül, a cég igazolta, hogy megvan rá a pénze.

Vágvölgyi Bálint

Az önkormányzat Városstratégiai és Gazdasági Bizottsága hétfőn, rendkívüli ülésen hozzájárult ahhoz, hogy az önkormányzat törölje a jelzálogjogot, és ha elkészül a még hiányzó rész, akkor az óvadékot is visszakapja a vállalkozás.

Ha ez mind sikerül, akkor a vállalkozás hasznosíthatja a kilenc éve megvásárolt ingatlanokat. Mi ez, ha nem sikertörténet?

(A képek a 2015 októberi nagy bejelentéskor készültek.)

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet