Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Milyen ingatlant vásárolhatunk 20 millió forintból Szombathelyen?

Győrben is Veszprémben drágábbak a lakások és a családi házak.

Mire elég most 20 millió forint a lakáspiacon? - tette fel a kérdést a Forbes magazin, és választ is keresett rá a Duna House 2020-as adatai alapján.

Az adatokból kiderül, hogy nagyon szélesre nyílt az a bizonyos ingatlanolló, hatalmasak a területi különbségek.

20 millió forintból vehetünk egy 19 négyzetméteres budapesti belvárosi lakást, vagy akár egy 164 négyzetméteres szolnoki házat is.

A vizsgálatba Budapest mellett 13 megyeszékhelyt vontak be, köztük Szombathelyet, és a szomszédos Győrt, Veszprémet és Zalaegerszeget is. Az adatokból az látszik, hogy a szombathelyi ingatlanárak magasabbak, mit a zalaegerszegiek, de némileg elmaradnak Veszprémtől, és ennél is jobban Győrtől.

44 és 88 négyzetméter között a lakások

De ha az egész országot nézzük, azt látjuk, hogy 20 millió forintból Miskolcon lehet a legnagyobb használt lakást megvásárolni a rendelkezésre álló összegből, amelynek mérete a 88 négyzetmétert is elérheti. Ehhez képest Budapesten átlagosan csak 29 négyzetméteres garzont kaphatunk ezért az összegért.

Miskolc után még Békéscsabán és Szolnokon érhető el 70 négyzetméternél nagyobb otthon, míg a nagy átlag még élhető nagyságú 50-70 négyzetméteres lakások közül már 8 városban is választhatunk. Legdrágább vidéki településnek Debrecen bizonyult, kicsivel megelőzve Győrt és Székesfehérvárt.

Szombathelyen ez az összeg egy 55 négyzetméteres lakásra elég,

Veszprémben egy 50, Győrben egy 49 négyzetméteresre. Zalaegerszegen viszont 65 négyzetméteres lakást is vehetünk 20 millióból.

A lakásárak összehasonlítása
Forrás: Forbes

Ha viszont nagyobb alapterületű ingatlant szeretnénk a 20 millió forintért, érdemesebb a családi házak között körülnézni. Érdekes, hogy a megyeszékhelyeken ugyanazért az árért családi házból nagyobbat tudunk venni, mint lakásból.

Az abszolút győztesnek Szolnok mondható, ahol 160 négyzetméternyi alapterületű házat is kaphatunk 20 millió forintért, ugyanez az összeg főváros külső kerületeiben csak 45 négyzetméter alapterületű házra elegendő.

Békéscsabán, Miskolcon, Zalaegerszegen és Tatabányán 100 négyzetméternél nagyobb alapterületű házra lenne elegendő a rendelkezésre álló keretösszegünk. Pécsen, Nyíregyházán és Szegeden 80-100 négyzetméter közötti házzal számolhatunk.

A vizsgálatba bevont települések közül Győr és Veszprém bizonyult a legdrágább vidéki településnek házak tekintetében. Mindkét városban 58 négyzetméteres házat vehetünk ezért a pénzért,

Szombathelyen viszont 61 négyzetméterest.

És a családi házaké
Forrás: Forbes
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Gazdaság

Tovább az oldalra