Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Ingoványos jogi talajra lépett az Összefogás Kőszegért Egyesület, hogy elejét vegye a köztéri szemetelésnek

Két térfigyelő kamerát már kihelyeztek és továbbiakét kezdeményezik a képviselő testületnél.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Az Összefogás Kőszegért Egyesület tegnap esti Facebook-posztjában zéró toleranciát hirdetett a köztéri szemetelőkkel, illegális hulladéklerakókkal szemben.

A posztban arról írnak, hogy térfigyelő kamerákat helyeznek ki a város különböző pontjain, így mostantól senki sincs biztonságban, aki akár csak egyetlen cigarettacsikket is eldob a városban.

A poszt tartalmaz két fotót is, amelyeken éppen az látható, hogy az egyesület tagjai az említett kamerákat szerelik fel a villanyoszlopokra.

Az ötlet nem egyedi. Akár csak Szombathely a Parkerdőben, Szombathely bekeményít az illegális hulladéklerakókkal szemben a Parkerdőben 2020. August 26. 16:29 úgy más városok is sorban szerelik fel a kamerákat, mivel az illegális hulladéklerakás és köztéri szemetelés egyre nagyobb gond Magyarországon.

Az összefogás Kőszegért Egyesület akciójába azonban sokan belekötöttek, mivel szerintük a kamerák ilyen módon való kihelyezése jogsértő.

2009. szeptember 1. óta már nem csak a rendőrség telepíthet és üzemeltethet térfigyelő kamerákat, hanem az önkormányzatok által létre hozott közterület felügyeletek is, ám az Összefogás Kőszegért Egyesület ezek közül egyik sem.

A poszt alatt a felháborodott kommentek és szerkesztőségünkbe érkezett panaszlevelek tehát érthetők, de megkeresésünkre az egyesület tagja, Táncsics Péter elárulta, hogy a kamerák kihelyezésében van egy kis trükk.

A két kamerát ugyanis, amik a képen láthatók, nem közterületen, hanem magánterületen helyezték ki, de úgy, hogy a szemetelés szempontjából problémásnak mondható területekre nézzenek.

Táncsics Péter lapunknak azt is elárulta, hogy tizenkét éve polgárőr Kőszegen és ez idő alatt nem egy személyiségi jogi vitába keveredett már.

Táncsics Péter 2019-ben készítette a képet a kőszegi erdő mellett
Táncsics Péter

Állítása szerint a kamerák nem jogsértő módon lettek kihelyezve, a felvételeket pedig az adatvédelmi törvényeknek megfelelően fogja kezelni. Ha az akciónak mégis lenne bármilyen jogi következménye, teljes mértékben vállalja a felelősséget.

Ez a két kamera persze csak a kezdet, az egyesület szeretné elérni, hogy önkormányzati szinten is foglalkozzanak a szemetelők megfékezésével.

Ezt már Harkai Norberttől, az Összefogás Kőszegért Egyesület elnökétől tudtuk meg.

Az egyesület kezdeményezni fogja a térfigyelő kamerák kihelyezését a képviselő testületben, hogy törvényes úton, a közterület felügyelet és a rendőrség bevonásával szorítsák vissza a szemetelést.

Amit a hatóságok bevonása nélkül már most is megtehetnek, az a civil járőrszolgálat. Ezt az egyesület tagjai éjszakánként fogják végezni, hogy tetten érjék a szemetelőket és értesíthessék a rendőrséget – mondta az egyesület elnöke.

Harkai Norbert arról is beszélt, hogy – bár ez nem hivatalos és bizonyítékokkal alátámasztott állítás – az illegális hulladéklerakók nagy része valószínűleg Ausztriában dolgozik, és munkahelyéről rendszerszerűen hordja a szemetet a Kőszeg környéki erdők szélére.

Az egyesület elnöke hangsúlyozta, hogy Európai ország vagyunk, és nem normális állapot az, hogy úton-útfélen az erdő szélére, árkokba és kapualjakba hordott szemétkupacokba Illegális szeméthegyek egy Kőszeg közeli erdőben 2019. April 05. 12:01 botlunk.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Kapcsolódó cikkeink

Illegális szeméthegyek egy Kőszeg közeli erdőben

Hiába divat a szemétszedés, a másik oldal sem tétlenkedik.

Szombathely bekeményít az illegális hulladéklerakókkal szemben a Parkerdőben

A Parkerdőben két hét alatt tíz szemetelőt értek tetten a kihelyezett kamerák segítségével.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Közélet

Hirdetés
Hirdetés
Tovább az oldalra