Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

“Vannak céljaim, amiket ha elérek, akkor az elég” - beszélgetés az év Vas megyei női vállalkozójával

Dr. Mester Ildikó három éve indította gyártóüzemét Sében, azóta a Magister márka hihetetlen karriert futott be az egész országban.

Mester Ildikó a Szegedi Tudományegyetemen végzett mint szakgyógyszerész, majd a család patikájában dolgozott Jász-Nagykun-Szolnok megyében. Itt kezdett el foglalkozni saját kozmetikumok előállításával. Néhány évvel ezelőtt párját elkísérve érkezett Vas megyébe, ahol Sében indította el a Magister márka laboratóriumát és gyártóhelyét. A természetes alapanyagokból készülő egyedi termékek és maga a vállalkozás is olyannyira sikeresnek bizonyultak, hogy a Női Vállalkozói Klub Egyesület 2019-ben őt választotta az év Vas megyei női vállalkozójának. Ennek apropóján ültünk le egy kávéra és egy beszélgetésre.

Hogyan telt eddig a mai napja? Korán kelt?

Későn kelő és későn fekvő, bagoly típus vagyok. A laborban gyártottunk, aztán elkezdtem írni egy cikket a Nők Lapjának a szemkörnyék ápolásáról.

Nagy Jácint

A gyártást hogyan kell elképzelnünk? Ott vannak az alkalmazottak és főznek?

A gyártást legtöbbször egyedül csinálom. Ma például egy nagy adag, kb. 30 liter kókuszvizes arctisztító készült. Utána a kolléganőim kitöltik a terméket flakonokba. Külön munkatársaim állnak rendelkezésre a forgalom javát adó webbolt kezelésére, kiküldik az egyedi megrendeléseket és látják el a hagyományos boltjainkat is. Általában reggel és délelőtt van a hajtás, hogy mire a futár kiér, addigra minél több csomag össze legyen állítva. Sokszor este, éjszaka gyártom le a másnap kiszerelendő és címkézendő termékeket.

Vannak titkos receptek, amiket elővesz és nekiáll főzni?

Igen, valahogy így. Előttem vannak a receptek, mert hiába készítettem el valamit százszor, akkor is látnom kell; sok alkotóelem van és több luxus hatóanyag, pigment vagy illóolaj esetén századpontos mennyiségi bemérésekről van szó. De azt hallottam, a legnagyobb séfek is olvassák főzés közben a recepteket.

Nagy Jácint

Hol vannak hagyományos üzletei az országban?

Van egy Szombathelyen, ami saját, és két franchise, egyik Budapesten másik Szegeden.

Hány terméke van most?

Valahol 150 és 200 között van a teljes választék. Ezek között vannak állandó és ideiglenes termékek is. Most a nyár és a fényvédők miatt nagyobb a paletta.

Volt olyan, hogy első készítmény?

Folyamatosan alakultak ki, de ha mondanom kellene valami konkrétat, akkor az egy arckrém lenne, amit kb. 6 évvel ezelőtt készítettem anyukámnak születésnapjára, és tényleg klasszul sikerült, ez lett a mostani Hialuron nappali arckrém alapja. Nem akarok belemenni a szakmai részletekbe, csak annyit, hogy a krémeknek van egy zsíroldékony és egy vízoldékony fázisa. Ennek kell kiszámolni a helyes arányait, hogy milyen zsírok és milyen extra hatóanyagok kerüljenek bele. A tanulmányaim során szert tettem mindazokra az ismeretekre, melyekkel minőségi kozmetikumot tudok formulálni. Esetemben az nehezíti a feladatot, hogy olyan emulgenst és tartósítószereket kell használnom, amik természetesek és közben azért működnek is. A legelső receptek kikísérletezése közel két évet vett igénybe, ma már egy-egy fejlesztés kicsit gyorsabb, de így is van, hogy akár 8-10 hónapot is felölel.

Nagy Jácint

Mikor volt az a pont, amikor lehetett érezni, hogy be fog indulni?

Amikor Sében elindult az üzem, már bíztam benne, merthogy korábban csakúgy jöttek a pozitív visszajelzések. Ezért is fektettünk bele nem kevés energiát és pénzt. De valójában tavaly éreztem úgy, hogy egyedül én tudok a fejlődésnek megálljt parancsolni. Az értékesítés azóta is exponenciálisan növekszik.

Mikor tudta meg, hogy Vas megyében Ön lesz az év női vállalkozója?

Már tavaly is jelölt voltam, így, bevallom, bíztam benne. Ha nem én nyertem volna, nem ért volna nagy csalódás, de örültem neki. Komoly szakmai elismerésnek tartom.

Az életben még fiatalabbnak tűnik, mint a fotókon. Milyen áldozatokkal jár ma a magánéletben, ha egy nő ilyen szinten sikeres vállalkozó?

A párom nagyon sokat segít, már az ő idejének egy része is erre megy. Egy vállalkozás kétségkívül áldozatokkal jár, nemcsak pénzre, de időre és energiára is gondolok. Ehhez jön, hogy a költségek optimalizálása miatt kevés alkalmazottam van, így sok mindent magamnak kell csinálnom, a gyártáson kívül a marketinget, a termékfejlesztést és a forgalomba hozatalt is. Ezek bonyolult és időigényes feladatok. Egyfajta áldozathozatalnak gondolom, hogy a rengeteg munka miatt ez idáig fel sem merülhetett a gyermekvállalás opciója. Ugyanakkor nem mondhatom, hogy nem élek teljes életet, és nagyon sokat ad hozzá a mindennapjaimhoz mindaz a pozitív élmény, amit a vásárlóimtól kapok.

Nagy Jácint

Mikor jön el az a pont, amikor a fent említett feladatok egy részét kiadja?

Ez vízválasztó lesz, és valószínűleg néhány éven belül eljön, és nekem akkor majd el kell döntenem, hogy akarom-e. Ha azt választom, hogy nyugodt, kiegyensúlyozott életet akarok, akkor majd mesterségesen le kell fékeznem a növekedést. Most úgy gondolom, nem akarok világmárka lenni.

Biztos, hogy lehet erre nemet mondani, amikor potenciálisan benne van a lehetőség cégben?

Szerintem igen. Vannak céljaim, amiket ha elérek, akkor az elég. Ilyen, hogy legyen saját otthonunk, néhány gyermekünk, kiegyensúlyozott családi élettel és vállalható életszínvonallal. Én ennyivel kiegyezek.

Nagy Jácint

Magyarországon egyre jobban ismerik a márkát. Külföldi terjeszkedésre gondolt?

Szeretnék a határokon belül maradni. A közelmúltban lett volna egy lehetőség bekerülni az egyik legnagyobb multinacionális drogéria-láncba, de nem pályáztam meg, mert egyszerűen nem fért bele a víziómba.

Ön az ország másik végéből költözött Vas megyébe. Nehéz volt megszokni itt nálunk?

Egyáltalán nem. Mindig ott jó, ahol az ember a szerelmével lehet. De én amúgy is szeretem Szombathelyt, ami egy nagyon nyitott, elfogadó város. Nem ismertem senkit, ennek ellenére megkaptam a díjat és sikeres lett a boltunk is, visszatérő vevőkkel, akik már tanácsért is bejönnek. Néha aggódnak, hogy bezárunk-e, merthogy - mondják - a városban gyakran bezár, ami jó. Ilyenkor megnyugtatjuk őket, hogy mi még sokáig leszünk.

Kedves Olvasó!

Hangot szeretnénk adni nektek! Kérjük, segítsetek nekünk abban, hogy elindítsuk új stúdiónkat, és hogy minél több beszélgetést és videót készíthessünk veletek, nektek!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Gazdaság

Tovább az oldalra