Huszonéves férfit gyanúsítanak a gyilkossággal? - Megtaláltuk, hova tették ki a halottat

Egy huszonéves férfit gyanúsít a rendőrség a zsákban talált lány meggyilkolásával meg nem erősített információink szerint. Megtaláltuk azt a helyet is, ahol kidobták a fiatal lány holttestét rejtő zsákot és jártunk a szomszéd padláson, beszéltünk sok emberrel. Rejtélyes ügy, sok szempontból.

Frissítés 15:40

Sikerült beszélnünk az áldozat édesanyjával és testvéreivel. Mint azt megtudtuk ifj. Erdélyi Györgyöt egy rendőr ezredes hívta pénteken és kérte, menjen be a rendőrségre, a húgáról van szó. Ott aztán egy nyakláncot mutattak neki, arról azonosította a testvérét. (Ebből számunkra az is kiderül, hogy nem rablás lehetett az indíték.) A család ekkor tudta meg biztosan, hogy Erdélyi Katalin meghalt.

Bátyja azonosította a lány nyakláncát - a testet már nem lehetett
Bátyja azonosította a lány nyakláncát - a testet már nem lehetett
Tánczos Mihály

A koránál érettebbnek látszó lány szellemi fogyatékos volt, emiatt a Frim Jakab iskolából is kivették és magántanuló volt.

Az anya, özvegy Erdélyi Györgyné azt mondta, már akkor tudta, hogy meghalt a lánya, amikor bejelentették az eltűnését, mint mondta, megérezte. Ez pedig néhány órával az után történt, hogy Katalin nem ment haza a megbeszélt időre. Telefonon is hívták, ekkor valaki felvette, majd matatás hallatszott a vonal túlsó végén ("mint amikor költöztetnek"), majd egy férfihang azt mondta: "nem tudom letenni" és megszakadt a vonal. Ezután már nem sikerült újra felhívni.

Az anya életfogytig rács mögött akarja tudni lánya gyilkosát
Az anya életfogytig rács mögött akarja tudni lánya gyilkosát
Tánczos Mihály

A család nem ismeri M.Á.-t, korábban nem látták Katalinnal. Az anya reméli, hogy életfogytiglanit kap a lánya gyilkosa. Mint mondta, nem szeretné meglátni, hogy amíg a lánya az édesapja mellett fekszik a temetőben, addig a gyilkosa szabadon sétáljon

M.Á.-t gyanúsítják

A szombat délutánt az eddig begyűjtött információink ellenőrzésével, pontosításával töltöttük, miközben a rendőrség továbbra sem árult el semmit az ügy részleteiről. Legkorábban hétfőre ígérnek bővebb tájékoztatást a Szombathelyen példa nélküli esetről.

Erdélyi Katalin

Nagyon sok emberrel beszéltünk a gyilkosság helyszíne közelében, az érintett és szomszédos házban. Kiderült, hogy az elhunyt lányt nem látták a kapubejáró melletti kávézóban, az ott dolgozó férfi nem emlékezett rá. A rendőrség és a lány családja is kérdezősködtek efelől.

Információink szerint a gyilkossággal a házban lakó M.Á.-t gyanúsítják. A 22-25 év körüli férfi az egyedüli, akinek kulcsa volt a padlásajtóhoz, miután az előző lakat kulcsát elhagyták és azt levágták. Emellett M.Á. nevelőszüleinek lakásából feljáró vezet a padlásra. Úgy tudjuk, ezt még a 80-as években építették, a padlástérben két családnak van lakásrésze, amelyekbe a második emeleti lakásokból lehet felmenni.

A holttest tudomásunk szerint nem a lakrészben, hanem a beépítetlen részben volt, ezért posztoltak ott a rendőrök, annak a bejáratánál.

Arról egyelőre semmilyen információnk nincs, mi lehetett a gyilkosság indítéka, illetve hogyan történt. Információink szerint a 16 (17?) éves lány holtteste nagyon sokszor körbe lett tekerve valamilyen műanyagzsákkal, vagy fóliával, így lett felakasztva a padlásra és emiatt nem volt sokáig semmilyen árulkodó jel. A bajok kedden kezdődtek, amikor a lépcsőházban édeskés szag kezdett terjengeni, ami egyre csak fokozódott, de egyáltalán nem volt elviselhetetlen.

A lakásból is lépcső vezet a padlásra
A lakásból is lépcső vezet a padlásra
Tánczos Mihály

A csütörtök esti történésekben nem értettük, hogyan tűnhetett el a zsák a padlásról a rendőrség kiérkezéséig. Kiderítettük, hogy nem az jelentette be a szagokat, aki elvitte a zsákot. Elgondolásunk szerint viszont van egy olyan verzió, ami magyarázatot adhat erre az anomáliára. Véleményünk szerint a sorrend nem stimmelt az első verzióban, abban, ami számos újságban -köztük a nyugat.hu-n- megjelent. Hihetőbb ugyanis a történet, ha először M.Á. és segítője levitték a zsákot a lépcsőházban, ami miatt az addig is kellemetlen szag a sokszorosára erősödött és már a lakásokba is beszivárgott. Ez késztethette az egyik lakót a telefonálásra és ekkor már hiába ért ki hamar a járőr, a halottat addigra elvitték és a lépcsőházban tartózkodók sem láthattak semmit.

A holttestet a padlásról (balra fent) a város határába szállították (jobbra lent)
A holttestet a padlásról (balra fent) a város határába szállították (jobbra lent)
Google Map

A hulla egy Citroën csomagtartójába került és kivitték a városból. Úgy tudjuk, M.Á.-nak nem lehet jogosítványa, ezért diplomás testvére segítségét kérte, aki állítólag nem tudta, mi van a zsákban és azért nem kérdezősködött, mert testvérének voltak különös dolgai. (Ezek alatt nyilvánvalóan nem holttest tárolását kell érteni.) Az autó feltételezésünk szerint a 87-es út Kám felé vezető szakaszán, a szombathelyi elkerülőtől pár száz méterre állt meg. A testet rejtő zsákot itt kirakták egy földút melletti bokros területre, kb. 15 méterre a főúttól. A terület a nyomokból ítélve az autósok egy perces megállóhelyéül szolgál és ha a letaposott területen feküdt a zsák, akkor valószínűleg sokan láthatták volna a következő hetekben.

Itt állt meg a halottat szállító autó - a háttérben Szombathely
Itt állt meg a halottat szállító autó - a háttérben Szombathely
Tánczos Mihály

A helyszín kiderítésében a véletlen segített. Egyik beszélgetőpartnerünk rákérdezett, mikor találták meg a holttestet. A csütörtök estéből pedig eszébe jutott, hogy késő éjjel Veszprémből jött haza és a 87-es úton állt több autó, köztük rendőrautó is. Ő azt hitte, baleset történt. A helyet jól le tudta írni, így az elmondása alapján megtaláltuk a földutat, majd a bokros részen egy pár fehér gumikesztyűt és letaposott füvet is.

Szintén kérdéses volt, hogyan derült ki, hogy a holttestet tartalmazó zsák a város határába került? Úgy tűnik ebben is jó nyomon jártunk korábbi anyagunkban. A kiérkező járőrpár ugyan már semmit nem talált, de az orruk azt súgta, emberi holttest szagát érzik a lépcsőházban. Ezért nem hagyták annyiban a dolgot. A padlást egyedül M.Á., vagy családtagja nyithatta ki, így feltehetőleg már visszaértek és bevallották, hogy elvittek valamit a padlásról, majd azt is megmutatták, hová.

A nyomok alapján itt heverhetett a zsákba csavart holttest - jobbra egy pár gumikesztyű
A nyomok alapján itt heverhetett a zsákba csavart holttest - jobbra egy pár gumikesztyű
Tánczos Mihály

M.Á.-val kapcsolatban szinte minden ismerőse azt mondta, hogy jóindulatú, segítőkész, de nem a korának megfelelő szellemi színvonalú fiatalember. (Csak egy példa: két lépcsőházban is takarított, de hiába mondták el neki minden alkalommal, mégis elfelejtette visszatenni a lábtörlőket, ami alatt felmosott.) A férfi a takarításért kapott pénzt, de állítólag máshol is vállalt időnként munkát. Ha megkérték, akkor örömmel segített, bár az instrukciók sokszor nem jutottak el a tudatáig.

A testalkata miatt viszont többen is hihetetlennek tartják, hogy M.Á. cipelte a padlásra, majd akasztotta fel a lány holttestét. (Az elképzelhető, hogy valami miatt a padlásra még a lány maga ment fel, lefelé pedig már ketten hozták. A felakasztás – ha valóban felakasztották – viszont még homályos.) Sikerült bejutnunk a közvetlen szomszédos, kulccsal zárt padlásra, ami hasonló felépítésű, mint az, ahol a holttest sokáig lógott. A fotónkon bemutatott padlástér valamivel magasabb a bűnügy helyszínénél, a gerendák azonban ott is hasonló magasságban vannak.

A szomszéd padlás is hasonlít a bűncselekmény helyszínére
A szomszéd padlás is hasonlít a bűncselekmény helyszínére
Tánczos Mihály

Ismerősei vékony, átlagos kinézetű, nem magas férfinak írták le M.Á.-t, a testsúlyát pedig 50-60 kiló körülire becsülték. Nagyjából ennyi lehetett a súlya a padláson rejtegetett, becsomagolt holttestnek is. Kérdés, boldogulhatott-e egyedül M.Á. a holttesttel.

Sikerült beszélnünk a ház közös képviselőjével, aki a szomszédos lépcsőházban lakik. Neki sem volt kulcsa ahhoz a padlástérhez, ahol a holttest lógott. Azt mondta, senki nem kereste meg a szag miatt, pedig sokszor apró-cseprőbb ügyek miatt is telefonálnak a lakók. Ha kapott volna jelzést, akkor kinyittatta volna a padlást is, vagy ha nem nyitják ki, akkor levágta volna a lakatot, hogy megtalálja a szag forrását.

A kiürített irodaház
A kiürített irodaház
Tánczos Mihály

Ellenőriztük az áldozat egyik rokona által felemlegetett internetes kukkolda szálat is és teljességgel érdektelennek bizonyult ebben a gyilkosságban. A nevezett vállalkozásra, pontosabban a maradványára a volt Tüzép-székházban bukkantunk rá, szinte pontosan ott, ahol térképünkön jelöltük. A francia Marketing Telephonique Hungaria cég több emeleten is dolgoztatott magyar és külföldi (román, marokkói stb.) lányokkal, akik emelt díjas hívásokat fogadtak (szex-vonal), valamint internetes kukkoldát működtettek, a fizetős vetkőzéseket pedig jellemzően az USA-ból lehetett megnézni. (Illetve az IP kijátszásával szinte bárhonnan.) Ebben az üzletben sok szombathelyi lány is érdekelt volt, akik bevételhez jutottak hangjukkal, történeteikkel, illetve a webkamerák előtt lemeztelenített testükkel. (Az utóbbi hazai változatára példa a sexchat.hu.)

Az irodaház jelenleg teljesen üres, legalább két éve bezárták. Árulták is az egyik szomszéd szerint 100 millióért, sikertelenül. A szomszédban lakók „digitális kuplerájnak” nevezték a vállalkozást és több történetet is elmeséltek ezzel kapcsolatban. A jelenlegi gyilkossággal azonban biztosan nem hozható összefüggésbe a szellemcég. (A Google a cég nevére egy találatot sem ad, de így jártunk a cégtáblán feltüntetett Fermic csoporttal is.)

Reméljük, hogy hamarosan megismerhetjük majd, hol tart a nyomozás és fény derül arra is, miért halt meg a fiatal lány. Tapasztalatunk alapján a szombathelyieket is felkavarta az időközben „zsákos gyilkosságként” emlegetett eset.

A gyilkosságról beszámoló első anyagunkat helyszíni képekkel ide kattintva tekinthetik meg Fiatal nő az áldozat - Zsákban tárolták a halottat egy szombathelyi padláson (Frissítve) 2010. May 28. 13:36 .

Korábban írtuk:

Továbbra is teljes a hírzárlat a rendőrségen a csütörtök este talált holttesttel kapcsolatban, ami napokig egy Széll Kálmán utcai padláson lógott Fiatal nő az áldozat - Zsákban tárolták a halottat egy szombathelyi padláson (Frissítve) 2010. May 28. 13:36 , felakasztva Szombathelyen. Egyre valószínűbbnek tűnik azonban, hogy a márciusban, a szomszéd utcából eltűnt lány holttestére bukkantak a zsákban.

A koránál fejlettebbnek látszó E.K. 2010. március 25-én 13:00 óra körül távozott otthonról, azóta ismeretlen helyen tartózkodik, életjelt sem adott magáról.

Családtagjai nem adták fel, hogy egyszer csak előkerül. Az egyik közeli ismerősétől azonban megdöbbentő dologról értesültünk. A 16 éves lány egy francia érdekeltségű cégnél dolgozott az eltűnése előtt. A cég profilja az erotikus szórakoztatás, jellemzően az USA-ban élő férfiak számára.

Azt mesélik, valahol a Széll Kálmán és Malom utca közötti stúdiólakásban bekamerázott kis boxok lettek kialakítva. Az interneten keresztül élőben lehet nyomon követni, mi zajlik a boxokban. Az IP szűrésnek köszönhetően elvileg Magyarországról és a környező országokból nem lehet fogni ezeket az "adásokat", amelyek alapból ingyenesek, egészen addig, amíg a kamera által vett hölgy valamilyen extra produkcióba nem kezd.

Úgy tudjuk, ez a stúdió hosszú évek óta (kb. 6-8 éve) működik Szombathelyen, indulásakor marokkói lányok vetkőztek az online adásokban. Amennyiben igaz, hogy az eltűnt lány ott dolgozott, az az életkora miatt szintén felvet néhány kérdést.

Egymáshoz közeli helyszínek - csak a véletlen műve?
Google Map

 • 1. a holttest elrejtésének helye
 • 2. A Kisfaludy utcában lakott a márciusban eltűnt E.K.
 • 3. Az internetes kukkolda feltételezett helye
 • E.K. egy Szombathelyen ismert, korábban a kisebbségi közéletben is rendszeresen felbukkanó férfi unokahúga.

  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

  Kapcsolódó cikkeink

  Fiatal nő az áldozat - Zsákban tárolták a halottat egy szombathelyi padláson (Frissítve)

  Kibírhatatlan szagról érkezett bejelentés a rendőrségre Szombathelyről, a Széll Kálmán utcából, de a padláson lógó zsák a rendőrök kiérkezésére eltűnt. Kiderült, hogy hulla volt benne.

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Sokkoló