Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Internetről kutyakölyök? Nem jó ötlet!

Ausztriában a pandémia alatt 120 százalékkal többször keresnek rá a „kutyakölyök vásárlás” kifejezésre.

A koronavírus-járvány kezdete óta jelentősen megnőtt a kutyakölykök iránti kereslet az osztrák fővárosban. Ezzel párhuzamosan 40 százalékkal nőtt a Bécsi Állatorvostudományi Egyetemen parvovírussal kezelt kutyakölykök száma. Sokan ugyanis az internetről, kelet-európai szaporítóktól rendelik meg az új családtagot. A Bécsi Állatvédelmi Ombudsmani Hivatal és az Állatorvostudományi Egyetem most közösen figyelmeztet a veszélyre.

A beteg kiskutyák sokszor életük végéig speciális ellátásra szorulnak.
TierQuarTier Wien

A Bécsi Állatvédelmi Ombudsmani Hivatal felmérése szerint 2020 márciusa óta Ausztriában 120 százalékkal többször kerestek rá a „kutyakölyök vásárlás” kifejezésre, mint a járvány előtt. Emellett 70 százalékkal nőtt azoknak a száma, akik részt vettek a leendő kutyásoknak 2019. július 1-je óta kötelező gazdifelkészítő tanfolyamon, illetve 2020/21 telén negyedével több kutya után fizettek adót, mint egy évvel korábban.

A négylábú társak iránti megnövekedett kereslet azonban negatív következményekkel is járt: a Bécsi Állatorvostudományi Egyetemen 40 százalékkal nőtt a parvovírussal kezelt kutyakölykök száma a járvány előtti időszakhoz képest. Az érintett állatok javarészt Kelet-Európából – Szlovákiából, Szerbiából és Romániából – származnak és interneten rendelték őket. A súlyos gyomor- és bélgyulladással járó vírusfertőzés különösen veszélyes a fiatal állatokra, amelyeknek még nem záródott le az oltássorozata.

Az állatok folyamatos, intenzív állatorvosi ellátást igényelnek és akár két hétig is az állatkórházban kell maradniuk, ami nem ritkán 1.500-2.500 eurós kiadást jelent. Ráadásul a betegséget követően gyakran kell számolni szövődményekkel is, ami miatt az állatnak további kezelésekre vagy például speciális tápra van szüksége. Sokan közülük az életük hátralévő részében törzsvendéggé válnak az állatorvosnál. Ráadásul a beteg kutya székletével ürülő vírus a többi kutyára és a macskákra is súlyosan veszélyes, ráadásul akár egy évig is életképes marad.

A fentiek miatt a Bécsi Állatvédelmi Ombudsmani Hivatal és a Bécsi Állatorvostudományi Egyetem azt tanácsolja, hogy bármilyen csábító is, senki ne rendeljen az internetről kutyakölyköt, mert az ilyen hirdetések mögött általában kelet-európai kutyaszaporítók állnak, akik a haszon reményében attól sem riadnak vissza, hogy szenvedést okozzanak az állatnak és új gazdájának.

Helyette a háromlépéses WAU-módszert ajánlják annak, aki kutyakölyök beszerzését fontolgatja. Első lépés a gazdiképző tanfolyam elvégzése, ahol a kutyatartással kapcsolatos alapismereteket sajátíthatják el a leendő gazdák. Ezután érdemes körülnézni a menhelyeken, ahol nagyon sok gazdátlan kutya várja – köztük kölykök és fiatal állatok –, hogy új, szerető családot kapjon. És ha még mindig nincs meg az igazi, vagy valaki egy adott fajtát keres, annak érdemes szakértőhöz fordulnia, aki további tippekkel tudja segíteni a keresésben.

„Ezzel a módszerrel a minimálisra csökkenthető annak a valószínűsége, hogy szaporítóktól beteg kölyköt vásárolunk” – magyarázza Eva Persy állatvédelmi ombudsman a módszer előnyét.

❤️ Nélküled nem tudjuk megírni! Ajánld fel adód 1%-át a Nyugat.hu-nak
Adószámunk: 18889332-2-18 Nyugat Média és Világháló Egyesület
Segítség és letölthető nyilatkozat ide kattintva érhető el.
Köszönjük nektek! ❤️

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hasznos

Tovább az oldalra