Netről vezérelhető robotautót fejleszt két bolyais diák

Internetről vezérelhető robotautót fejleszt két szombathelyi, bolyais diák. Egy vígjáték adta az ötletet, de már működő prototípussal is büszkélkedhetnek a fiúk. Videónkban beszélnek a munka öröméről, nehézségeiről és a buktatókról.

Prometheus-projekt. Ezen a néven fut a netről vezérelhető robotautó fejlesztése. A név nem a múltra, hanem a jövőre utal, a Star Trek egyik csillaghajójáról jött az ihlet. Maga a fejlesztett jármű azonban nem futurisztikus, jelenkori igényeket szolgál ki, jelenlegi technológiával. Maga az ötlet új, a világ tetszőleges pontjáról, funkciónként irányítható robotautó. Orosz Ádám, az ötletgazda és Mérő László saját szoftvert is fejlesztett, egyszerre két nyelven elérhető felülettel. Ezzel külön vezérelhető a mozgás, a kamera és a robotkar. A Neumann János Országos Programtermék-fejlesztési versenyen már a kevésbé kidolgozott jármű is első helyezést ért, de azóta a fiúk sokat finomítottak az autón.

Ember számára veszélyes helyekre juthat be ez az autó, a kameráival feltérképezi a helyzetet és a robotkar segítségével akár be is avatkozhat, ha ez szükséges. Egy filmből merítettem az ötletet. Lacival gondolkodtunk tengeralattjáróban, repülőben, hajóban is, de aztán mégis az autó mellett döntöttünk, mert a Föld stabil

- nevetett Orosz Ádám, aki barátjával és munkatársával több száz munkaórát dolgozott az autón és kétnyelvű szoftverén. -

A kocsi hátuljában található egy netbook, ami szerverként funkcionál. Ezt is egy versenyen nyertem. Egyébként meglepő, hogy milyen sokan segítettek minket akár hegesztéssel, akár nyersanyaggal, de az iskolánk pénzzel is támogatta a munkát. A saját készítésű alvázon nyolc motor található, ezeket később egyenként programozhatóvá tesszük.

Orosz Ádám és Mérő László robotautójának bemutatója a Bolyai Gimnáziumban
Orosz Ádám és Mérő László robotautójának bemutatója a Bolyai Gimnáziumban
Tánczos Mihály

A két fiatalember az elmúlt időszakban a szabadidő nagy részét saját műhelyében töltötte és technikai megoldásokon törték a fejüket. Sok akadály bukkant fel munka közben, mint például a termetes jármű terepen való mozgatása, de a kezdeti kudarc után "csuklóssá" alakították a kocsit, így mindig van hajtott kerék a földön. A bolyais diákok szeretnék külföldön is megmérettetni az autójukat, de ezt önerőből már nem tudják bevállalni, így egyelőre hazai versenyekre neveznek.

Orosz Ádám és Mérő László robotautójának bemutatója a Bolyai Gimnáziumban
Orosz Ádám és Mérő László robotautójának bemutatója a Bolyai Gimnáziumban
Tánczos Mihály

Bár a fiatalok kifejezetten nem szeretik, ha zseninek nevezik őket és szerényen beszéltek munkájukról, mi mégis úgy gondoljuk, ha tizenévesek ennyi energiát képesek fordítani saját ötletük megvalósítására, akkor megérdemlik, hogy felfigyeljenek rájuk. Ha pedig valaki úgy gondolja, hogy maga is hozzá tud járulni valamivel a fejlesztéshez, akkor keresse meg az alkotókat. Hátha valami nagy durranás sül ki belőle.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Életmód