Befejeződött a szombathelyi Sárdi-ér úti iparterület közművesítése, költözhetnek a városi közszolgáltatók

Kilenc telephelyet vállalkozásoknak adnak el.

Régóta tervezik Szombathelyen, hogy új, a városon kívül fekvő telephelyre költöztetik a közszolgáltatókat, most elkészült a Sárdi-ér úti iparterület kiépítése és közművesítése.

A terveket már 2017 szeptemberében bemutattuk Másfél milliárdból költözhet a Sárdi éri útra a SZOVA és a többi szombathelyi közszolgáltató 2017. October 25. 19:46 , tavaly, október végén jelentették be Kétmilliárdos építkezéssel, új közszolgáltató központtal termel bevételeket a SZOVA 2018. October 30. 13:38 az építkezés elkezdését.

Befejeződött a Sárdi-ér utcai iparterület közművesítése
Az új iparterület a magasból
Forrás: SZOVA

A közművesített ingatlanokra azért is szükség van, mert az ipari parkban elfogytak az üres ingatlanok, ami gátat szabott új vállalkozások betelepedésének. Most tíz közművesített ingatlant alakítottak ki, megtörtént az úthálózat, a csapadékvíz elvezetés, az ivóvíz-, szennyvíz-, és az áramellátás, illetve a közvilágítás, a távközlési alapépítmény és optikai kábel, valamit a tűzvédelmi előírásoknak megfelelő tűzcsapok kiépítése.

Befejeződött a Sárdi-ér utcai iparterület közművesítése
Koczka Tibor alpolgármester, Németh Gábor, a SZOVA vezérigazgatója és Molnár Miklós alpolgármester a terület bejárásán
Forrás: szombathely.hu

A tíz telekből kilencet értékesítenek, egyet megtart a SZOVA, ide költözhetnek majd a városi közszolgáltatók, a SZOVA a Welther Károly utcából, a városgazdálkodás a Jászai Mari utcából, a Távhő, a Szomhull, és a Szompark. A cégek ügyfélszolgálatai maradnak a belvárosban, van olyan terv, hogy egy helyen lehet majd intézni az összes, közszolgáltatással kapcsolatos ügyet, de ez még képlékeny.

Befejeződött a Sárdi-ér utcai iparterület közművesítése
Az új iparterület
Forrás: szombathely.hu

A teljes projekt kétmilliárd forintba kerül, amit egy európai uniós pályázatból finanszíroznak, ebből 500 millió a most átadott terület közművesítése, 1.5 milliárd lesz a cégek költözése. A költözéshez szükséges munkákra rövidesen kiírják a közbeszerzési pályázatot.

Molnár Miklós alpolgármester lapunknak azt mondta, már komoly érdeklődők vannak az értékesítésre kijelölt ingatlanok iránt. Így most uniós pénzből termelnek bevételeket, a telkek árából a SZOVA kötvényeinek törlesztését meg tudják oldani három-négy évre.

Befejeződött a Sárdi-ér utcai iparterület közművesítése
Az új iparterület
Forrás: szombathely.hu

A következő lépés lesz a felszabaduló belvárosi ingatlanok értékesítése, ami újabb évekre biztosítja majd a kötvénytörlesztést, így arra nem kell pénzt fordítani a SZOVA egyéb bevételeiből.

A SZOVA 2015-ben készített egy hosszú távú stratégiai tervet, aminek része a most átadott iparterület és a cégek költözése is. Molnár Miklós szerint hasonló beruházásokkal finanszírozható lesz a SZOVA jelenleg mintegy 6-7 milliárdos adósságot jelentő kötvényeinek törlesztése.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet