Vas megyében egyedül Szombathely bukta be az iparűzési-adó változását - Biztosan véletlenül

A kisebb városok és települések júniusban és októberben kapnak plusz pénzt a kormánytól.

November közepén jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök, hogy a kis- és középvállalkozások iparűzési adóját a felére csökkentik a járvány elleni védekezés jegyében.

A lépés hatalmas felháborodást okozott az önkormányzatoknál, hiszen ezzel a lépéssel a kormány nem az állam, hanem az önkormányzatok bevételeiről mondott le. Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere úgy reagált Karácsony: Orbán Viktor ma bejelentette a önkormányzatok kivégzését 2020. December 19. 16:37 , hogy Orbán Viktor bejelentette a önkormányzatok kivégzését.

Az ellenzéki önkormányzatok tiltakozásul december 23-án este lekapcsolták Lázadnak az ellenzéki önkormányzatok, lekapcsolják a díszvilágítást (Szombathelyen is) 2020. December 20. 20:09 a településeik karácsonyi díszkivilágítását, Szombathely költségvetésért (is) felelős alpolgármestere lapunknak azt mondta, a járvány okozta gazdasági visszaesés és a kormányzati elvonások miatt Szombathelynek kormányzati kompenzálásra lesz szüksége.

Az iparűzési adó megfelezése az előzetes számítások szerint mintegy 1,2 milliárd forint bevétel-kiesést jelent Szombathelynek.

A kormány tavaly azt ígérte, hogy a kisebb, 25 ezer fő alatti településeket kompenzálják, a nagyobb városok pedig külön támogatást kapnak majd. Tavaly, a december 24-re virradó éjszaka meg is jelent a Magyar Közlönyben egy rendelet , aminek értelmében Békéscsaba, Debrecen, Győr, Kaposvár, Kecskemét, Nyíregyháza, Sopron, Székesfehérvár, Szolnok, Veszprém, Zalaegerszeg külön-külön 1,38 milliárd forintos állami támogatást kapott . A támogatott városok mindegyikének fideszes vezetése van.

Szombathely nem kapott ebből a támogatásból, kérdéses, hogy az esetleges következő körből részesül-e. Szükség lenne rá, hiszen mintegy 3 milliárd forint kieséssel számolnak erre az évre a városvezetők.

A Magyar Közlönyben most megjelent egy kormányrendelet, ez szabályozza a 25 ezer lakosúnál kisebb települések kompenzációját. A támogatás összege megegyezik az iparűzési adóbevételként 2021-re számított összeg felével . Az iparűzési adónak ugyanis a felét engedi el a kormány.

Az is kiderült, hogy a kormánytámogatást két egyenlő részletben, júniusban és októberben utalják át az érintett önkormányzatoknak.

Vas megyében Szombathely kivételével minden város és település a 25 ezer lakos alatti kategóriába esik. Így gyakorlatilag

Vas megyében gyedül Szombathely nem kap támogatást annak fejében, hogy a kormány elengedte a kis- és középvállalkozások iparűzési adójának felét.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet