Vas megyében egyedül Szombathely bukta be az iparűzési-adó változását - Biztosan véletlenül

A kisebb városok és települések júniusban és októberben kapnak plusz pénzt a kormánytól.

November közepén jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök, hogy a kis- és középvállalkozások iparűzési adóját a felére csökkentik a járvány elleni védekezés jegyében.

A lépés hatalmas felháborodást okozott az önkormányzatoknál, hiszen ezzel a lépéssel a kormány nem az állam, hanem az önkormányzatok bevételeiről mondott le. Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere úgy reagált Karácsony: Orbán Viktor ma bejelentette a önkormányzatok kivégzését 2020. December 19. 16:37 , hogy Orbán Viktor bejelentette a önkormányzatok kivégzését.

Az ellenzéki önkormányzatok tiltakozásul december 23-án este lekapcsolták Lázadnak az ellenzéki önkormányzatok, lekapcsolják a díszvilágítást (Szombathelyen is) 2020. December 20. 20:09 a településeik karácsonyi díszkivilágítását, Szombathely költségvetésért (is) felelős alpolgármestere lapunknak azt mondta, a járvány okozta gazdasági visszaesés és a kormányzati elvonások miatt Szombathelynek kormányzati kompenzálásra lesz szüksége.

Az iparűzési adó megfelezése az előzetes számítások szerint mintegy 1,2 milliárd forint bevétel-kiesést jelent Szombathelynek.

A kormány tavaly azt ígérte, hogy a kisebb, 25 ezer fő alatti településeket kompenzálják, a nagyobb városok pedig külön támogatást kapnak majd. Tavaly, a december 24-re virradó éjszaka meg is jelent a Magyar Közlönyben egy rendelet, aminek értelmében Békéscsaba, Debrecen, Győr, Kaposvár, Kecskemét, Nyíregyháza, Sopron, Székesfehérvár, Szolnok, Veszprém, Zalaegerszeg külön-külön 1,38 milliárd forintos állami támogatást kapott. A támogatott városok mindegyikének fideszes vezetése van.

Szombathely nem kapott ebből a támogatásból, kérdéses, hogy az esetleges következő körből részesül-e. Szükség lenne rá, hiszen mintegy 3 milliárd forint kieséssel számolnak erre az évre a városvezetők.

A Magyar Közlönyben most megjelent egy kormányrendelet, ez szabályozza a 25 ezer lakosúnál kisebb települések kompenzációját. A támogatás összege megegyezik az iparűzési adóbevételként 2021-re számított összeg felével. Az iparűzési adónak ugyanis a felét engedi el a kormány.

Az is kiderült, hogy a kormánytámogatást két egyenlő részletben, júniusban és októberben utalják át az érintett önkormányzatoknak.

Vas megyében Szombathely kivételével minden város és település a 25 ezer lakos alatti kategóriába esik. Így gyakorlatilag

Vas megyében gyedül Szombathely nem kap támogatást annak fejében, hogy a kormány elengedte a kis- és középvállalkozások iparűzési adójának felét.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet