Tavaly először szedett be Szombathely 10 milliárd forintnál több iparűzési adót

Ami a szomszédokhoz képest szép teljesítmény.

11,8 milliárd forint volt tavaly az iparűzési adó bevétele - írja a város ez évi költségvetési tervezete.

Nélküled nem megy: támogasd a Nyugat.hu-t adód 1 százalékával! Neked csak pár kattintás, hogy továbbra is a téged érintő dolgokról tudósíthassunk.

Nyugat Média és Világháló Egyesület, adószám: 18889332-2-18
Ide kattintva érheted el kitöltési útmutatónkat!

Az összeg természetesen nem tűpontos, de a nagyságrend érzékelhető, tavaly először lépte át az iparűzési adó bevétele a 10 milliárd forintot Szombathelyen. És azonnal közel kétmilliárddal.

Ennek a jelentőségét akkor tudjuk igazán értékelni, ha összehasonlítjuk az előző évek bevételeivel.

Forrás: szombathely.hu

Az adatoknál folyamatos emelkedés látszik, kivéve 2009-et, amikor a gazdasági világválság hatása érződött, és a járvány sújtotta 2021-et. Persze, figyelembe kell venni az infláció mértékét is, ami tavaly mintegy 25 százalék volt.

Ha össze akarjuk hasonlítani a 2022-es és 2023-as bevétel inflációval kiigazított értékét, akkor a 2022-es értéket, azaz a 9,3 milliárdot megszorozzuk 1,25-tel. Így 11,625 milliárdot kapunk, ami még mindig kevesebb, mint a 2023-as 11,8 milliárdos bevétel.

Vagyis, ha nem is olyan nagy mértékben, mint első ránézésre látszik, de nőtt a város iparűzési adóbevétele.

Szombathely költségvetésének főösszege jelenleg 30 milliárd forint körül van, az idei tervezett főösszeg közel 32 milliárd forint. Ami azt jelenti, hogy a város költségeinek harmadát az iparűzési adó fedezi.

Jó helyen a szomszéd városok között

Tavaly augusztusban egyébként megnéztük Mennyi iparűzési adó folyik be a nyugat-dunántúli nagyvárosok költségvetésébe? 2023. August 08. 07:06 néhány dunántúli város hasonló, 2022-es bevételeit, tavaly nyáron ezek voltak a legfrissebb adatok.

 • Emlékeztetőül, Szombathelynek 2022-ben 9,3 milliárd forint volt az iparűzési adóbevétele.
 • Győr ennél jóval többet szedett be az adóból, 22 milliárd forintot.
 • Zalaegerszegen 5,4 milliárd forint az iparűzési adó bevétel, annak ellenére, hogy az elmúlt években rengeteg fejlesztésről jött hír déli szomszédunktól.
 • Annak ellenére, hogy Veszprém nem ipari város, 8,9 milliárd forint adót szed be.
 • Sopronnak viszont meg kell elégednie 3,6 milliárd forinttal.
 • Tavalyi cikkünkben figyelembe vettük a lakosság számát is, ami jelentősen módosítja a sorrendet. Így kisebb a szakadék Győr és Szombathely között, viszont feltűnő, hogy az egy lakosra jutó iparűzési adó Veszprémben gyakorlatilag a győri szintnek felel meg.

  Józing Antal
  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Gazdaság