Mennyi iparűzési adó folyik be a nyugat-dunántúli nagyvárosok költségvetésébe?

Tényleg beérte-e a kormánykedvenc Zalaegerszeg Szombathelyt.

„Meg lehet nézni Zalaegerszeget, hogy ott milyen fejlesztések voltak az utóbbi években, miközben Szombathelyen nem történik semmi.”

Ezt a mondatot több ismerősöm is elmondta nagyon hasonló formában az utóbbi években, és nem is igazán csodálkoztam ezen, merthogy látszólag ott tényleg történnek a dolgok, a tankgyártól kezdve a ZalaZone-on Ejha! - Orbán Viktor szombaton két nagyberuházás átadóján is megjelent Zalaegerszegen 2022. March 26. 17:14 át a Mindszenty József Múzeumig Több tízmilliárdot öntenek Zalaegerszegre, már Mindszentyneumuk is van 2021. June 08. 07:50 .

A zalai megyeszékhely kétségkívül kormányzati libling, ahova nemcsak fejlesztési pénzek érkeznek, hanem maga Orbán Viktor is, aki tavaly október 23-án itt mondta el az ünnepi beszédét. Orbán: „Akárki akar a nyakunkra ülni, bukásra van ítélve” 2022. October 23. 13:01

Ugyanakkor a városon magán – mondják mások - mégsem érződik annyira az ugrásszerű változás.

Mindez együtt elég ok arra, hogy megnézzük, hogyan viszonyul egymáshoz a két város iparűzési adó bevétele, ami egy viszonylag objektív mérőszám a gazdaságuk teljesítményének megítéléséhez. Egy településnek ugyan vannak más bevételei is (vagyonadó, idegenforgalmi adó stb.), de ezek más jellegűek.

Az iparűzési adó azért is fontos, mert – ellentétben a központi költségvetésből érkező támogatásokkal – szabadon felhasználható, azaz mozgásteret jelent az állammal szemben.

A helyi iparűzési adó (HIPA) neve kicsit félrevezető, ugyanis ezt nemcsak az ipari szektorban tevékenykedők, hanem minden helyi vállalkozástípus fizeti
Pexels.com

Teljesebb képet kapnánk, ha évekre visszamenőleg is össze lehetne hasonlítani az adóbevételeket, de a kormány variálásai miatt ez használhatatlan, így maradnak a 2022-es költségvetések zárszámadásai*.

De ha már elkezdtünk keresgélni, megnéztük a többi nyugat-dunántúli nagyvárost is.

A legtöbb iparűzési adó – nem nagy meglepetés – Győr város kasszájába folyik be: közel 22 milliárd forint. Hogy pontosan mennyi köszönhető ebből az Audinak (és a beszállítóknak) az adótitok, de gyaníthatóan jelentős a hányad.

9,3 milliárddal Szombathely a második helyre fut be, ettől jócskán elmarad Zalaegerszeg 5,4 milliárddal, azaz az adatok egyelőre nem igazán igazolják vissza a közvélekedést a zalai megyeszékhely előzéséről. Az is igaz, néhány év múlva érdemes lesz ismét megnézni a számok alakulását, főleg akkor, ha az állam nem változtat ismét a játékszabályokon.

Iparűzési adó
Józing Antal

Meglepően sok iparűzési adó folyik be Veszprémben (8,9 milliárd), és meglepően kevés (3,6 milliárd) Sopronban. Ez utóbbi soha nem volt egy iparváros, de akkor is magasabb értékre számítottunk.

Némileg módosul a kép, ha figyelembe vesszük a lakosok számát** is. Így már jóval kisebb Szombathely előnye, igaz, így valamivel kisebb a szakadék Győr és Szombathely között is.

Józing Antal

Figyelemre méltó, hogy az egy lakosra jutó iparűzési adó Veszprémben gyakorlatilag a győri szintnek felel meg, miközben a hasonló nagyságú Sopron ennek mindössze harmadát mondhatja magáénak.

* Az adatok forrásai: Zalaegerszeg.hu, Szombathely.hu, Jogtar.hu, Veszprem.hu

** A lakosok számát a KSH 2022. január 1-i adatai alapján határoztuk meg.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Gazdaság