Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Figaro házasodna, ki állja a cehhet? - Pénzszűkében az Iseumi Játékok

A legnagyobb érdeklődés az Evitát kíséri, a héten már szereplőválogatást tartanak Szombathelyen és Budapesten is. José Carreras áriaestjére viszont idén ne számítsunk.

A szombathelyi Iseumi Szabadtéri Játékokon José Carreras áriaestjére még várni kell, a világklasszis tenor gázsija ugyanis az idei pénzügyi keretbe már biztos, hogy nem fér bele. Mérei Tamás a rendező, Savaria Szimfonikus zenekar igazgatója azonban reméli, jövőre Szombathelyen is élőben hallgathatjuk a katalán tenort. Addig is, már javában zajlanak a nyári szombathelyi zenei fesztivál előkészületei – tudtuk meg. A zenekar Szombathelyen próbál majd, míg a Turandot énekesei például Debrecenben, a Figaró házasságának stábja pedig a MÜPÁ-ban készül. Az élő helyszínt, az Iseumot csak a bemutató előtt pár nappal veszik majd birtokba.

Hogyan jön össze a játékokra a pénz?

Az előzetes tervek szerint a - magyarországi viszonylatban - a legmagasabb színvonalra pozícionált előadássorozat 144 millió forintba kerül majd. (Ebből időközben már le is faragtak.) A szervezők az NKA-hoz beadott pályázatból 20 millióra számítottak, ezt az összeget azonban nem nyerték el. Előzetesen közel 53 millió forint jegybevételre számítanak, ezen kívül saját forrásból, illetve támogatók, szponzorok segítségével kell előteremteniük a hiányzó pénzt. Nagy baj nincs - szögezte le Mérei Tamás, bár a jegyek még nem olyan ütemben fogynak, ami kívánatos, de az igazi reklámkampány sem indult még el.

Varázsfuvola Iseum 2011 próba
Iseumi játék tavaly Miklósa Erikával
Nagy Ákos Balázs

Hogy mennyire heroikus vállalkozás ez most, a válsággal erősen terhelt Magyarországon? – Majd meglátjuk, mindenesetre akkor, amikor például a veszprémi nyári játékok négy napra zsugorodik, és a miskolci operafesztivál anyagi okok miatt jelentősen átalakul, próbál Szombathely egy nemzetközi mércével mérten is kimagasló rendezvénnyel előrukkolni. Amit elsősorban a Veronai Aréna, vagy a Bregenzer Festspiele szintjéhez szeretnének igazítani.

Te is szerepelhetsz az Evitában!

Mérei Tamástól megtudtuk, a legnagyobb érdeklődés az Evitát kíséri. Az Andrew Lloyd Webber-musicalt Gajdos József állítja színpadra, karmestere Rácz Márton lesz, címszerepét Koós Réka, Che Guevarát Miller Zoltán, Juan de Perónt pedig Egyházi Géza játssza. A musical augusztus 14-én és 16-án lesz látható, s ha nagy lesz az érdeklődés, akkor augusztus 18-án is színre kerül.
Az Evitára helyettesítő-főszereplőket, valamint a kórust és csoportos színpadi szereplőket keresnek, ezért a héten (június 21-én Szombathelyen, június 23-án pedig Budapesten) meghallgatást rendeznek.

Ha a fesztivál költségvetése rendben alakul, akkor az első bemutató Puccini Turandotja lesz, Vidnyánszky Attila rendezésében, július 27-én és 29-én. Az előadás karmestere Medveczky Ádám, a címszerepet Lukács Gyöngyi alakítja, Kalafként Rubens Pelizzari, Liuként Bazsinka Zsuzsanna lép pódiumra, Timur szerepében pedig Alexandru Agachénak tapsolhat a közönség.

A Figaro házassága, Káel Csaba színre vitelében, Vashegyi György dirigálásával augusztus 7-én és 9-én kerül az Iseum színpadára. Kovács István kelti életre Figarót, a Grófnőt Rost Andrea, Almaviva grófot pedig Szegedi Csaba alakítja.

„Nemzeti” lett a szombathelyi zenekar

Az emberi erőforrások miniszterének 5/2012. (VI.15.) EMMI rendelete a Savaria Szimfonikus Zenekar-t „Nemzeti” minősítésű szervezetté nyilvánította. A kitüntető értékelés elsősorban a több évtizedes, a helyi mellett regionális, valamint nemzetközi, a magyar kultúrát szolgáló magas szintű tevékenység elismerése. A 2012-ben jubiláló együttes – nemzeti zenekarként – három éves közszolgáltatási szerződést kötött a Magyar Állammal. Az előadó-művészeti szervezetek besorolásának legmagasabb kategóriája együtt jár a központi költségvetésből származó támogatás normatívvá válásával. Országosan hat város, a Dunántúlon Szombathely mellett Győr és Pécs rendelkezik nemzeti együttessel. A Savaria Szimfonikus Zenekar a város egyetlen nemzeti besorolású előadó-művészeti szervezete.

❤️ Nélküled nem tudjuk megírni! Ajánld fel adód 1%-át a Nyugat.hu-nak
Adószámunk: 18889332-2-18 Nyugat Média és Világháló Egyesület
Segítség és letölthető nyilatkozat ide kattintva érhető el.
Köszönjük nektek! ❤️

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Kapcsolódó cikkeink

Nagyot szólhat - Iseumi nyár Carrerassal

Puccini, Mozart, Webber, José Carreras és más nagyágyúk a szombathelyi iseumi nyárban. - Mindezt önkormányzati támogatás nélkül tervezik.

Pa-pa- Papageno - Premieren a Varázsfuvola

Az első felvonás még nem tud magával sodorni, ami jó az magában, külön-külön él. Miklósa Erika beragyogja a szombathelyi Iseumot...

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Kultúra

Tovább az oldalra