Kiderült, hogy az uniós országok nemzeti jövedelmük mekkora hányadát költik a társadalombiztosításra és az egészségügyre

Ismét egy mutató, ami miatt nem húzhatjuk ki magunkat.

Megszoktuk, hogy bármilyen uniós statisztikát is látunk, Magyarországot a sor végén találjuk.

Ilyen az Eurostat legújabb adatsora is, amelyből megtudhatjuk, hogy az uniós országok nemzeti jövedelmük (GDP) mekkora hányadát költik az egészségügyi társadalombiztosításra és az egészségügyre.

Eurostat

A listát a legendásan bőkezű Franciaország vezeti, ahol az állam a GDP 10 százalékát költi erre a fontos célra, ezt követi Németország (9,7%) és Szlovénia (8,6%).

Magyarország a 4,7 százalékával hátulról a harmadik helyen áll.

Érdekességként jegyezzük meg, hogy Ausztria arányaiban a nemzeti jövedelem kb. kétszeresét költi egészségügyre, mint Magyarország, és akkor még nem is vettük figyelembe a GDP különbségeiből adódó szorzókat.

Ahogy a grafikon mutatja, 2021 és 2022 között szinte minden európai országban csökkent az egészségügyi költések aránya. Az Eurostat az okokra nem tér ki, de gyaníthatóan a koronavírus járvány, illetve annak lecsengése áll a háttérben.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Életmód