Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Nagy Lajost, a szombathelyi kórház igazgatóját és Láng Gusztáv irodalomtörténészt díjazták

Átadták a Dr. István Lajos-díjakat Szombathelyen

Hatodik alkalommal adták át Szombathelyen a Dr. István Lajos innovációs és az életmű díjat csütörtökön a Weöres Sándor Színházban.

Ki kaphatja meg?

A díjat Pusztay János Prima Primissima-díjas egyetemi tanár alapította még 2011-ben, azzal a céllal, hogy a Vas megyében tevékenykedő, kiemelkedő teljesítményt nyújtó szakemberekre az elismerés által is ráirányítsa a figyelmet. A díjra nem lehet pályázni, az alapító fenntartja magának a jogot, hogy szakemberekkel folytatott konzultációk alapján válassza ki a díjazandó személyeket. Szakterületi feltétel nincs. Van viszont két egyéb feltétel: kötődés Vas megyéhez és Szombathelyhez, illetve a – legalább hazai, de még inkább nemzetközi szinten mérhető – minőség.

Dr. István Lajos Életműdíj átadása
Vágvölgyi Bálint

Ő kapta az innovációs díjat

Az Innovációs díjat idén Prof. dr. Nagy Lajos, a Markusovszky Egyetemi Oktató Kórház főigazgatója kapta. Az orvos Szombathelyen született és a Pécsi Orvostudományi Egyetem elvégzése után belgyógyászati és kardiológiai szakvizsgát tett, majd Orvos-közgazdász és Egészségügyi Menedzser diplomát szerzett a Nyugat Magyarországi Egyetem Közgazdaságtudományi Karán.

A Markusovszky Egyetemi Oktatókórház az első és egyetlen munkahelye, ahol a ranglétrán előre haladva jelenleg 6. éve a kórház Főigazgató Főorvosaként dolgozik. 1999 óta vesz részt a kórház legfelsőbb vezetésében, ebből 7. évben mint első számú vezető. Jelentős eredmény a kórház gazdasági helyzetének stabilizálása és gazdaságilag kiegyensúlyozott működtetése, valamint látványos fejlesztése. A több mint 15 milliárd forintos beruházás mellett új szakmai profilok jelentek meg, és számos szakma tekintetében a kórház a régió vezető kórháza

- mondta el Pusztay János.

Dr. István Lajos Életműdíj átadása
Vágvölgyi Bálint

Prof. dr. Nagy Lajos egyébként 2000-től vezeti a Vas Megyei Markusovszky Kórház Kardiológiai és Belgyógyászati Osztályát. Ezen időszak alatt vezetésével kialakították a Haemodinamikai Labort, melyben teljes körű szívkatéteres ellátást végzünk, az akut coronaria syndrómás betegek folyamatos ellátását is beleértve. 2009-ben elsők között szerezte meg az expert szintű Magyar Intervenciós Kardiológus Diplomát. 2011-ben a Hypertonia Ellátás Minősített Orvosa címet nyerte el. Több hazai és nemzetközi kongresszus, továbbképzés szervezésében és rendezésében vett részt.

2005 óta vezető szerepet játszik a Vas Megyei Szívprogramban, melynek keretében epidemiológiai adatokra alapuló folyamatosan bővülő munkát végeznek a szív-érrendszeri prevenció terén. Számos társaságnak volt és jelenleg is elnökségi illetve vezetőségi tagja. Ez évtől tagja a Magyar Kórházszövetség Elnökségének.

Prof. dr. Nagy Lajos korábbi elismerései:
 • Miniszteri Dicséret
 • Pro Sanitate Díj
 • Megyei Prima díj
 • Magyar Belgyógyász Társaság Dunántúli Szekciójának Emlékérme
 • Kórház Kiváló Orvosa
 • Magyar Köztársaság Tisztikereszt
 • És ő az életmű díjat

  Az Életmű-díjat csütörtökön Prof. Dr. Láng Gusztáv irodalomtörténész vehette át. Ő 1936. június 12-én született Budapesten. 1943-tól Szatmárnémetiben élt, ott végezte elemi és középiskoláit. 1953-tól a kolozsvári Bolyai Egyetem magyar szakos hallgatója volt; 1958-ban államvizsgázott évfolyam-elsőként. Akkor már az Állami Könyvkiadó kolozsvári szerkesztőségében dolgozott lektorként, majd 1959 áprilisától a Babeş-Bolyai Egyetem magyar irodalom tanszékén gyakornokként, később tanársegédként, docensként.
  Láng Gusztáv
  A képre kattintva galéria nyílik
  Vágvölgyi Bálint
  1984-ben költözött Magyarországra, Szombathelyre. A főiskolán 16 évig volt az irodalom tanszék vezetője. 2006-ban nyugdíjazták.1956-tól viszonylag rendszeresen közölt irodalomkritikai és - történeti cikkeket, tanulmányokat. S

  Korábbi kitüntetései:

 • József Attila-díj
 • Toldy Ferenc-díj
 • Az EMI (Erdély Magyar Irodalmáért) Alapítvány „Hídverő” gyűrűje (ez utóbbit olyan magyarországi kritikusok kapják, akik jelentősen hozzájárultak az erdélyi irodalom itthoni népszerűsítéséhez)
 • Magyar Érdemrend Lovagkereszt Polgári Tagozat - 2016
 • Kedves Olvasó!

  Hangot szeretnénk adni nektek! Kérjük, segítsetek nekünk abban, hogy elindítsuk új stúdiónkat, és hogy minél több beszélgetést és videót készíthessünk veletek, nektek!

  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Közélet