Ítélet a csepregi gyermekgyilkosság ügyében: az egyik szülő 18, a másik 16 év fegyházbüntetést kapott

Az ítélet nem jogerős, a szülők fellebbeztek az ítélet ellen.

Különös kegyetlenséggel elkövetett gyilkosságért, valamint kiskorú veszélyeztetése miatt 18, illetve 16 év fegyházbüntetésre ítélte a Szombathelyi Törvényszék a Csepregen meghalt gyermek szüleit - írja a Törvényszék közleményében.

Nélküled nem megy: támogasd a Nyugat.hu-t adód 1 százalékával! Neked csak pár kattintás, hogy továbbra is a téged érintő dolgokról tudósíthassunk.

Nyugat Média és Világháló Egyesület, adószám: 18889332-2-18
Ide kattintva érheted el kitöltési útmutatónkat!

Hozzátették, a két vádlott - akik házastársak - feltételesen sem engedhetők szabadon, a bíróság pedig eltiltotta őket minden olyan foglalkozás gyakorlásától vagy egyéb tevékenységtől, amelynek keretében gyermekek nevelését, felügyeletét, gondozását, gyógykezelését végzik, illetve ilyen személlyel egyéb hatalmi vagy befolyási viszonyban állnak; továbbá megszüntette szülői felügyeleti jogukat.

A közlemény szerint a házaspár 2019 nyarán költözött a csepregi házba, ahol közösen nevelték öt fiú gyermeküket, akik közül a legidősebb 2016-ban, a legfiatalabb 2021-ben született.

A második legfiatalabb gyereknél - aki az emberölés sértettje - a kétéves korában végzett státuszvizsgálata során fejlődésében már több elmaradás is mutatkozott (futkározni, ugrálni nem tudott, járássegítővel közlekedett, saját magát nem tudta megnevezni, testrészeit megmutatni, nehezen értette a beszédet, 10 szót sem használt). Testi fejlettsége normál tartomány alatti értékben volt, a súlya 10 kg, testhossza 80 cm volt.

A szülők idősebb gyermekei a legkisebb gyermek születésekor már rendelkeztek az öngondoskodás minimális szintjével, önállóan képesek voltak enni, inni, öltözni. A sértett fejlődése a fentiek szerint a korához képest meglassult, az idősebb testvéreinél jóval több figyelmet és ellátást igényelt fiatalabb életkora és testi-mozgásszervi fejlődésének elmaradása miatt. Az anya és az apa a szülői gondoskodás hiánya miatti visszafejlődést a legkisebb gyermekre féltékenységként értékelték, és emiatt először büntetésből térdepeltették, mint ahogy ezt a fegyelmezési módot a nagyobb testvéreknél is alkalmazták.

2021 év végétől az I. rendű vádlott bántalmazni is kezdte a fiút, amibe esetenként a II. rendű vádlott is bekapcsolódott azzal, hogy a gyereket úgy vitte ki a műhelybe, hogy piszkavasat akasztott a ruhájába, illetve a nyakánál fogva emelte fel, valamint esetileg meg is ütötte őt, valamint a műhelyben néhányszor több órára is magára hagyták.

TM/Nyugat.hu

Az I. rendű vádlottat az újabb terhessége megviselte, amelyből 2022-ben egy lány született. Terhessége alatt többször rosszul lett, gyermekei ellátása egyre nagyobb terhet jelentett neki, ezért agresszióját a gyereken töltötte ki és egyre jobban elhanyagolta őt. 2021 karácsonya körül a család kapcsolata az I. rendű vádlott nagyszüleivel is megszakadt, és a járványhelyzet miatt a család élettere még jobban beszűkült, a sértett teljes egészében a gyermek vált függővé.

2022 januárjától kezdődően már naponta többször bántalmazta az I. rendű vádlott a sértettet, őt tenyérrel arcon ütötte, és bele is rúgott a földön fekvő gyermekbe. A szülők észlelték azt is, hogy a fiú rendszeresen leesett a testvéreivel közösen használt ágyról, amely miatt gyakran sérülései keletkeztek, többször az éjszakát a földön töltötte, azonban a vádlottak nem gondoskodtak arról, hogy a gyerek ne essen le az ágyról, így őt a szoba hideg padlózatán egy pelenkában, ruhanemű nélkül órákig hagyták feküdni.

Helyszínelők a csepregi Bartók Béla utcán
TM/Nyugat.hu

A vádlottak a sértettet a halálát megelőző öt napban már nem is fürdették, pelenkáját utoljára a halála előtt négy nappal cserélték le. A sértett a vádlottak általi folyamatos bántalmazás és elhanyagolás következtében többszörös sérülést szenvedett el, amelyek együttesen, illetve külön-külön is nyolc napon belül gyógyuló, könnyű sérülések voltak. A sértetten lévő sérülések és a bekövetkezett halála között okokozati összefüggés nem állt fenn.

A szülök emellett négy hónapon keresztül nem táplálták rendesen a gyermeket, holott tudták, hogy a visszafejlődés miatt erre magától nem képes a sértett.

A gyermek testi leromlását a két szülő érzékelte. A sértett testi leromlása, az ágyról való leesések miatt többször ruhátlanul a földön fekvése a megfázásához, majd gennyes tüdőgyulladás kialakulásához vezetett. A vádlottak a sértetten a laikus számára is észlelhető elváltozásokat, folyamatosan romló állapotát, sorvadását, visszafejlődését és a betegségének tüneteit – mégpedig légzésének jellegzetes hangja, köhögés, magas láz, az oxigénhiány miatt az ajkak kékes elszíneződése – érzékelték, ennek ellenére nem változtattak nemtörődöm magatartásukon.

A szülők tisztában voltak azzal, hogy ha nem tesznek valamit, a fiú meg fog halni, ennek ellenére a gyermeket nem vitték orvoshoz, az első rendű vádlott pedig többször azt mondta a gyereknek, hogy „dögölnél meg”.

A szülői mulasztások következtében a kisfiú 2022. február 7-én éjszaka meghalt. Videó: Csepregi gyermekgyilkosság – torokszorító részletek hangzottak el a kisfiú utolsó hónapjairól 2023. May 12. 15:37 A vádlotti mulasztások miatti fizikális és mentális leépülés, sorvadás, a vádlottak általi bántalmazás a szokványost meghaladó szenvedést, fájdalmat, kínt, gyötrelmet okoztak a gyermeknek.

TM/Nyugat.hu

A fiú halálát a vádlottak másnap délelőtt vették észre, a II. rendű vádlott értesítette a mentőket, majd öngyilkosságot kísérelt meg.

A vádlottak a további fiúk testi, értelmi és érzelmi fejlődését 2021-től súlyosan veszélyeztették, napközben többször bezárták őket a szobába, őket magukra hagyták, ahol érdemi szülői felügyelet nélkül töltötték az idejüket. A vádlottak 18 óra körül a vacsorát beadták nekik, a már szobatiszta gyermekeket is bepelenkázták éjszakára, majd a szobát lánccal ismét bezárták, annak ellenőrzése nélkül, hogy az ételt a gyermekek megették-e, illetve mikor, milyen tisztasági állapotban feküdtek le. A fiúk a beadott étellel általában játszottak, azt a falra kenték, a tányérokat felborították, valamint a pelenka tartalmával rendszeresen összepiszkították egymást, a szobát és a fekvőhelyüket.

A vádlottak ennek ellenére nem változtattak nevelési stílusokon. A négy fiúnak az alapvető higiéniai feltételeket nem biztosították, a gyermekek szobáját a szükséges rendszerességgel nem takarítottak, emiatt a padlózat, a fal és a gyermekek ágya szeméttel, rothadó ételmaradékkal, vizelettel és széklettel volt szennyezett, ezért fertőzésveszély állt fenn.

A Család-és Gyermekjóléti Szolgálat munkatársai 2021 novemberében és 2022 januárjában a családlátogatások során észlelhették volna a kiskorú sértett alultápláltságát, elhanyagolását, megromlott, életét veszélyeztető egészségi állapotát. Megnehezítette ugyanakkor a szakemberek alapos, gondos eljárását a Covid járvány ekkor kialakuló 5. hulláma, illetve az a tény, hogy a vádlottak mindent megtettek annak érdekében, hogy elleplezzék a kiskorú sértett életkörülményeit, alultáplált, leromlott egészségi állapotát.

A közlemény végén a Szombathely Törvényszék közölte, az ítélet nem jogerős, vádlottak és védőik a büntetés enyhítése céljából, valamint II. rendű vádlott vonatkozásában az ítélet megalapozatlansága miatt jelentettek be fellebbezést. Az ügyész a jogorvoslati nyilatkozat megtételére három napot tartott fenn.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Sokkoló