Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Egy Vas megyei szociális otthon az egyik leghíresebb étterem beszállítója

Az ivánci intézmény országos díjat nyert. A vezetőjével beszélgettünk.

A napokban számoltunk be róla Így kell foglalkoztatni a hátrányos helyzetűeket, ahogy Iváncon teszik March 10. 09:03 , hogy egy rangos díj, a Highlights of Hungary 2020 egyik győztese a Vas Megyei Szakosított Otthon , vagy ahogy sokan ismerik, az ivánci szociális otthon lett. Annak fényében ez különösen nagy szó, hogy a díj történetében először nyert szociális intézmény.

Felkerestük Varga Annamária igazgatót, hogy meséljen egy kicsit az otthonban zajló munkákról, a fogyatékossággal élők helyzetéről és arról, hogy tulajdonképpen minek köszönhetik a rangos elismerést.

Az intézményvezető írásban válaszolt kérdéseinkre.

Hogyan került be a Vas Megyei Szakosított Otthon a jelöltek közé?

A Highlights of Hungary célkitűzése, hogy nagykövetei minden évben összegyűjtsék Magyarország legkiválóbb kreatív teljesítményeit (kategóriák nélkül), nyilvánosságot teremtve a hétköznapi, általuk elismerésre méltónak tartott teljesítményeknek, és erősítsék az elismerés kultúráját.

Farkas Richárd, az őriszentpéteri Pajta Bisztró séfje a szervezet egyik nagykövete, akitől a jelölést kaptuk.

Néhány évvel ezelőtt kerültünk kapcsolatba vele. Mára már a Pajta Ahol az alapanyagok nem a világ másik végéből, hanem a szomszéd kertből érkeznek - díjat nyert a Pajta 2020. February 26. 07:03 mint az egyik magyarországi csúcskategóriás látványétterem rendszeres alapanyagbeszállítója lettünk.

Ivánci szociális otthon bio-kertészet
Az otthonban országos színvonalon termesztik a zöldséget és gyümölcsöt.
Vas Megyei Szakosított Otthon

A díj történetében először jelöltek szociális intézményt. Mi lehet annak az oka, hogy az önök intézménye ekkora figyelmet kapott?

A 2002-ben létesített biokertészetünkben jelenleg 11 fő értelmileg akadályozott lakónk dolgozik, 1 fő segítő közreműködésével; lakóink közel 120 féle kiváló minőségű biozöldséget termelnek.

Az a tapasztalatom, hogy a köztudatban még mindig sokan azt gondolják, hogy az értelmileg akadályozott személyek, a bentlakásos intézményekben élő megváltozott munkaképességűek nem képesek értékteremtő munkavégzésre.

Ugyanakkor az értelmileg sérültek esetében a képességek csökkenése nem vezet a foglalkoztathatóság elvesztéséhez, ezért fontos számunkra, hogy segítsük őket azon tevékenység megtalálásában, ami érdeklődésüknek, tehetségüknek megfelelő. Ezáltal élvezet lesz számukra a munka, a végeredmény pedig büszkeség forrása. Való igaz, hogy bizonyos mértékben behatárolódik a munkavégző képességük, de a segítő munkatárs irányításával részt tudnak venni egy-egy termék előállításától az értékesítéséig mindenben.

Ivánci szociális otthon bio-kertészet
Az otthon lakói a kertben dolgoznak.
Vas Megyei Szakosított Otthon

A Vas Megyei Szakosított Otthonban a megváltozott munkaképességű fogyatékossággal élők foglalkoztatásának alapvető elvei: a természet közeliség, az újrahasznosítás, környezettudatosság, a hagyományok tisztelete, a kreativitás, önmegvalósítás, fenntarthatóság.

Ezen alapelvek érvényesítésére törekszünk a fogyatékossággal élők foglalkoztatásának minden területén, ami miatt a nagykövet és 2021. február 25-én a közönség is méltónak találta munkásságunkat megmutatni a nyilvánosságnak, elismerésben részesíteni lakóinkat, munkatársaimat.

Számítottak a díjra? Hogy fogadták az eredményt?

Önmagában a jelölés is hatalmas meglepetés volt számunkra, hiszen teljesen titokban történt a jelöltek keresése, az összegyűjtött kiváló teljesítmények közül a jelöltek állítása.

2020. november végén értesültünk a jóváhagyott jelölésről, amit 2021. februárban lehetett csak nyilvánosságra hozni, majd két hétig tartott a közönségszavazás.

Valamennyi jelölt teljesítménye egyedülálló, fantasztikus és elismerésre méltó. Rengeteg országosan, sőt nemzetközileg is ismert személy, szervezet volt a jelöltek között, ezért nem számítottunk arra, hogy a 10. legtöbb közönség szavazatot kapja egy szociális intézmény, ami nem ismert közszereplő, nem médiajelenség, és a lakosság csak igen kis hányadának van esetlegesen személyes kapcsolata, rálátása a szociális területen végzett tevékenységekre, az intézményben folyó napi munkára.

Segíti ez a díj valamilyen módon az önök munkáját?

A jelöléssel és a minden várakozásunkat felülmúló díjazással több éves munkánk „gyümölcse” érett be, továbbá virtuálisan is „kinyithatjuk” kapuinkat a tevőleges társadalmi integráció érdekében.

Ivánci szociális otthon bio-kertészet
Ha kíváncsi az ivánci szociális otthon bio-kertészetére, kattintson a képre!
Vas Megyei Szakosított Otthon

Az épek és a sérültek integrációjának legfontosabb alapja egy kölcsönösségen alapuló folyamat megindítása. Ha meg tudjuk mutatni magunkat, felkelthetjük az intézmény falain kívül élők érdeklődését, kíváncsiak lesznek fogyatékossággal élő embertársaikra, létrejön egy kapcsolat, párbeszéd alakulhat ki, egyenrangú partneri viszonyok létesülhetnek, mely segítségére van az akadályozottsággal élők társadalmi el és befogadásának. Ez a szociális intézményekben élő munkatársak munkájának mindennapi célja.

❤️ Nélküled nem tudjuk megírni! Ajánld fel adód 1%-át a Nyugat.hu-nak
Adószámunk: 18889332-2-18 Nyugat Média és Világháló Egyesület
Segítség és letölthető nyilatkozat ide kattintva érhető el.
Köszönjük nektek! ❤️

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Kapcsolódó cikkeink

Így kell foglalkoztatni a hátrányos helyzetűeket, ahogy Iváncon teszik

A Highlights of Hungary-díj történetében először díjaztak egy szociális otthont, mégpedig a Vas megyei Iváncon lévőt.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet

Tovább az oldalra