Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Jakab Péter: Zsizseg, pezseg az ország, a politikai uborkaszezonban tömegek jönnek a fórumainkra

A Jobbik miniszterelnök-jelöltjével arról is beszélgettünk, készül-e egyéb kormányzati feladatra.

Csütörtök délelőtt Szombathelyen tartott utcafórumot Jakab Péter felforgatta a szombathelyi Fő tér álmos nyugalmát September 09. 12:23 a Jobbik elnöke és miniszterelnök-jelöltje. Jakab Péter a tőle megszokott kemény, szókimondó stílusban beszélt. A fórum után vele késztettünk rövid interjút.


Mennyire jön be az érdeklődőknek ez a szókimondó, keményebb stílus?

Tízből egy ember mondja, hogy finomabban, kilenc pedig azt, hogy keményebben fogalmazzak. Ezen nem fogok változtatni, vagyok, aki vagyok. Ha ez tetszik az embereknek, akkor örülök neki, ha nem, azt is elfogadom. A Jobbik negyedmillió új szavazót tudott megszólítani a bizonytalanok táborából, ami azt mutatja, van igény az őszinte, kemény szóra.

Jakab Péter a fórum után
Kiss Tamás

Ébred tőle a magyar, márpedig szükség van arra, hogy az ország felébredjen. A bizonytalanságból, az apátiából fel kell ébreszteni az országot, és akkor meglesz a kormányváltó többség.

Sokfelé jár az országban. Érez kormányváltó hangulatot?

Ahhoz képest, hogy a politikai uborkaszezon kellős közepén vagyunk, még parlament sincs, ma itt a fűnek nem kellene nőnie. Ehhez képest tömegek jönnek a fórumokra, itt Szombathelyen is sokan voltak, tegnap Sopronban megtöltöttünk egy teret. Zsizseg, pezseg az ország, az előválasztás intézménye tetszik az embereknek, örülnek, hogy abba is beleszólhatnak, ki legyen a Fidesz kihívója.

Katartikus élmény a választóknak, hogy a politikusok végre nem saját magukkal foglalkoznak, meghallották a választói igényeket és képesek voltak esetenként egyet hátralépni azért, hogy az ország egésze az összefogás révén kettőt léphessen előre.

Vas megye egyik választókerületében sem állított önálló jelöltet a Jobbik. Miért nem?

Nem pusztán az előválasztást akarjuk megnyerni. Mondhattam volna azt is, hogy mind a 106 választókerületben indítunk 106 jobbikos jelöltet, és azt is mondhattam volna, hogy mindenhol mi vagyunk a legalkalmasabbak a Fidesz legyőzésére. De akkor nem mondtam volna igazat.

Szimpatizánsok között
Kiss Tamás

Akkor az elmúlt harminc évet folytattuk volna, és én nem akartam azt folytatni. Ha pusztán matematikailag nézzük, a számok azt mutatják, hogy itt, Szombathelyen Ungár Péter le tudja győzni a Fideszt. Nem csak az előválasztást tudja megnyerni, de ezt a győzelmet utána mandátumra is tudja váltani. Márpedig a kormányváltó parlamenti többséghez minden egyes egyéni győzelemre szükség van.

A vasi 3-as választókerületben viszont egyik előválasztási jelöltet sem támogatja a Jobbik. Nem találtak az indulók között támogatásra méltó jelöltet?

Előfordulhat ilyen is. A legfontosabb az, hogy soha ne csapjuk be a választókat. Csak azért, hogy legyen mindenhol jelöltünk, ne mondjuk már valakire, hogy ő a legjobb, támogassátok őt. Itt a választók lesznek a legbölcsebbek, és nem mi.

Innen húsz méterre zajlik a Fidesz "Stop Gyurcsány! Stop Karácsony!" aláírásgyűjtő akciója. Máshol is voltak ilyen közel hozzájuk?

Magához az akcióhoz nem voltunk még ilyen közel, de fideszesek szoktak ennél is közelebb jönni. Az EFOTT-on például három kereszténydemokrata fiatal hozott nekem felbontott párizsit, ők megkapták érte a jussukat.

Tegyük fel, hogy nem Ön lesz a miniszterelnök-jelölt, viszont az ellenzék megnyeri a választásokat. Számít-e kormányzati pozícióra?

Nagyon fontos, hogy jelen helyzetben véletlenül se pozíciókat osszunk, hanem munkát. Mindenki maximálisan tegye bele a munkaerejét az előválasztási küzdelembe, és utána a győztest mindenki teljes mellészélességgel támogassa. Nyilván az előválasztást megnyerő, közös miniszterelnök-jelöltnek döntő szava lesz abban, hogy milyen kormányt szeretne felállítani.

Amiben mi is a súlyunknak megfelelően kell, hogy képviseltessük magunkat, de ez még a jövő zenéje. Egyelőre nem pozíciót, hanem munkát osztunk.

Kedves Olvasó!

Hangot szeretnénk adni nektek! Kérjük, segítsetek nekünk abban, hogy elindítsuk új stúdiónkat, és hogy minél több beszélgetést és videót készíthessünk veletek, nektek!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet

Tovább az oldalra