Szombathelyen tanított énekeket Jáki Sándor Teodóz bencés atya

Ott voltunk február végén a Nagyteplomban, és megörökítettük a különleges misét szentének oktatással együtt.

Szombathelyen járt Jáki Sándor Teodóz bencés atya és szentmisét mutatott be a Szent Márton templomban. Jáki Sándor Teodóz 1929. május 12-én született Győrött ötgyermekes családból. Gimnáziumi tanulmányait 1939 és 1947 között az akkor két tannyelvű (magyar-olasz) Pannonhalmi Bencés Gimnáziumban végezte. 1944-ben belépett a bencés rendbe. Hittudományi főiskolai tanulmányai után 1952-ben Pannonhalmán szentelték pappá.

Jáki Sándor Teodóz bencés atya Szombathelyen
nyugat.hu
1958-ben szerzett Győrött zeneiskolai zongora és szolfézs tanári, majd 1961-ben a Budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán középiskolai ének-zenetanári és karvezető diplomát szerzett. Ettől kezdve a győri Czuczor Gergely Bencés Gimnáziumban tanította az ének-zene tantárgyat. 2007-ben, 79 esztendős korában vonult nyugdíjba. (Ahogy az videónk elejéből is kiderül, a szombathelyi templomban latinul és magyarul is megénekeltette a híveket.)
Teodóz atya hosszú évek óta foglalkozik a magyar egyházi népénekek gyűjtésével. Ezeket a népénekeket mindenütt eredeti lelőhelyükön, a teljes magyar nyelvterületen keresi és találja meg. Több száz gyűjtőútján 5000-nél több népéneket gyűjtött, amelyek között számos pótolhatatlan kincs akad. Ez a fajta "zenei műemlékvédelem" kicsit versenyfutás az idővel, hiszen ezen énekek tudói is egyre öregebbek, egyre többen költöznek el az élők sorából, és bizonyos magyarlakta területeken a magyarul tudók száma is egyre csökken. Jáki Sándor Teodóznak a folyamat fékezésében is elévülhetetlen érdemei vannak, hiszen gyűjtőútjai során nemcsak sokat kap az ott élő magyaroktól, hanem sokat ad is nekik magyarságuk megőrzéséhez. 2008. szeptemberéig 118 alkalommal járt Erdélyben, 90-szer volt Moldvában a csángómagyarok között, de a Délvidéken és Kárpátalján is 10-nél többször megfordult, míg Felvidéken - mivel az van legközelebb szülővárosához és lakóhelyéhez – "kismilliószor" volt. (forrás: metapedia.org )
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? A szerkesztőségünkkel szeretne közölni valamit? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: [email protected]

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet