Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Létezik ennél szuperebb nyilvános vécé?

A helyszín Japán, a látványtól pedig egyáltalán nem anyagcsere-folyamatok jutnak az eszünkbe.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Amikor meghalljuk a szót, hogy nyilvános vécé , okkal fut végig a hátunkon egy hűvös izzadságcsepp, és ugranak be olyan rémképek, mint az illatosítóval kevert húgyszag, a megfogni nem mert kilincs, a mindig nyirkos kövezet meg a kétes alakok. Jobb esetben nagy hurokkal el is kerüljük ezeket, és inkább tartjuk magunkban a magunkban tarthatót addig, míg össze nem találkozunk egy sarki kávézóval, meg annak a feltételezett tiszta mellékhelyiségével.

Erről mintha hallani sem akart volna a Daigo Ishii + Future-scape Architects tervezővállalat, és olyan dizájnillemhelyet hoztak létre az utcán, amiben még az alapvető szükségletkielégítés is élménnyé válik.

Szuper nyilvános vécé Japánban
architizer.com
Szuper nyilvános vécé Japánban
architizer.com

A japán Ibuki-Shimában felhúzott építmény messziről a környék házainak tetőzetére emlékeztet, közelebbről megnézve azonban kiderül, hogy ez csak a szem átverése.

Hat különálló blokkról van itt szó, amiket egymástól csak egy-egy nyílegyenes vonal választ el, amiket ráadásul úgy húztak meg, hogy azok egy-egy földrész valamelyik fontos nagyvárosa - London, Sydney, Sao Paulo, New York, Nairobi - felé mutassanak. Ez a "dizájngesztus" kvázi összeköti a szigetet és a rajta található különleges árnyékszéket a világ többi felével.

Szuper nyilvános vécé Japánban
architizer.com
Szuper nyilvános vécé Japánban
architizer.com

És még a kozmosszal is összekapcsolódik

Nem vicc, a vécé vonalainak meghúzásában még három tradicionális japán ünnep is szerepet játszott: amikor ezeknek eljön az ideje, akkor reggel 9-kor a Nap fénye úgy esik be az épületbe, hogy az hajszálpontosan, aprólékosan kiszámított módon világítsa be a belső tereket. Ünnepi pisi!

Szuper nyilvános vécé Japánban
architizer.com

A fenti képekre kattintva még több fotót láthat a csodabudiról, design-témában fogant korábbi írásaink pedig errefelé találhatók.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Kapcsolódó cikkeink

Kőszegi csodaházért rajonganak a külföldi dizájnblogok

Nem az a fajta, amit a határszéli kisvárosban megszoktunk...

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Életmód

Hirdetés