Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

A járvány alatt elindult a szombathelyi belváros új, 120 férőhelyes nagyparkolója

Sorompós rendszerű, 240 forint egy óra. Három hét múlva lesz igazi jelentősége.

A szombathelyi Kőszegi utca és a Király utca közé már régóta terveztek Ingatlanvita a Kőszegi utcában - Mennyit ér egy telek? 2008. May 14. 00:05 parkolót, annak idején még egy parkolóháznak is nekiálltak Elkezdődött a Kőszegi utcai parkolóház építése 2008. October 06. 15:59 , de valami mindig közbejött.

Most viszont - csekély 12 év múlva – beérett a gyümölcs. Ha ház nem is épült, de még az év elején nekiállt a területen parkolókat építeni a Szova.

És amikor néhány nappal ezelőtt arra jártunk, a sorompók, a lámpák, a fizető automaták és rendezett környezet azt sugallta, hogy elkészült a mű.

Az új Kőszegi utcai parkoló
Józing Antal
Mivel a cég honlapján egyelőre nincs nyoma a létesítménynek, így a céghez fordultunk felvilágosításért.
Az új Kőszegi utcai parkoló
Józing Antal

Kiderült, hogy a Kőszegi utca 32-42. számú ingatlanok mögötti magánparkoló

2020. április 27-től használható.

Azért vannak leengedve a sorompók, mert az ingyenes parkolásra vonatkozó kormányrendelet erre a parkolóra nem vonatkozik.

Az új Kőszegi utcai parkoló
Józing Antal

Az ugyanis azt mondja, a földfelszíni várakozási területek járművel történő várakozási célú használata minősül díjmentesnek. A szóban forgó új parkoló „automata fizetőrendszerrel működő közforgalmú magánparkoló, így csak díjfizetés ellenében használható a járványhelyzet ideje alatt is” .

Az új szombathelyi parkolónak egyedi a díjszabása is: hétköznap 8-18 óráig 240 forintba kerül egy óra, míg az éjszaka és a hétvége 20 forint/óra. A díjat mobiltelefonnal is ki lehet fizetni.

Az új Kőszegi utcai parkoló
Ezen a fotón nemcsak a Kőszegi utcai bejáratot látjuk, de a lepukkant szombathelyi járdákat is
Józing Antal

A cégtől azt is megtudtuk, hogy az új parkolóban 120 parkolóhelyet építettek ki, aminek nyilván akkor lesz az igazi tesztje, amikor július 1-től megszűnik Magyarországon az ingyenes parkolás.

Megközelítése két irányból, a Kőszegi utca 32. és Király utca 27. szám alatti kapuszíneken, elhagyása pedig a Kőszegi utca 42. szám alatti kapuszínen keresztül, sorompós be- és kiléptető rendszeren áthaladva lehetséges.

A Király utcai bejáratnál találunk a kerítésen kívül is parkolókat: ezek továbbra is elérhetők a szomszédos társasházak lakói számára.

Az új Kőszegi utcai parkoló
A Király utcai bejárat az egykori Képcsarnok mellett
Józing Antal

A Szovától azt is kérdeztük, mennyibe került az építkezés, de egyelőre nem válaszoltak.

Hogy mit gondolunk a városban zajló parkolóépítési lázról, azt nem most fejtenénk ki.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Csak Szombathely

Tovább az oldalra