Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Magyarok százezrei maradtak munka és ellátás nélkül

Nem teljesült a kormány ígérete, 120 ezerrel több az álláskereső, mint tavaly ilyenkor.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Júliusban a koronavírus-járvány kirobbanása óta először csökkent az álláskeresők száma - írja a Portfólió. A csökkenés azonban szezonális hatásoknak az eredménye, de jó hír, hogy a járvány kirobbanása óta tartó romló tendencia megállt. Az előző év azonos időszakához képest így is 120 ezerrel több az álláskereső, számuk eléri a 366 ezret.

A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat értékelése szerint az előző év azonos időszakához képest 48 százalékkal nőtt az álláskeresők aránya. A szezonális munkák nyári felpörgésével együtt is 100 ezerrel több regisztrált álláskereső van, mint az év elején, a koronavírus-járvány kirobbanása előtt volt.

Forrás: NFSZ, Portfólio

Ezzel a kormányzat deklarált terve, hogy a koronavírus-válság nem okoz tartós állásvesztést, nem valósult meg. Orbán Viktor miniszterelnök a koronavírus-járvány kirobbanásának és a korlátozó intézkedések bevezetésének kezdetén – amelynek hatására hetente tízezrek veszítették el az állásukat – azt mondta, hogy minden állásvesztőnek lesz munkája három hónapon belül, amikor letelik a munkanélküli segély folyósításának időszaka, de ez nem így lett.

A miniszterelnök a vállalatok munkaerő-felvételében, a közfoglalkoztatás felpörgésében, illetve a honvédség létszámának felduzzasztásában bízott. Azonban akik a válság kezdetén váltak munkanélkülivé, azoknak már le is járt az EU-s összevetésben példátlanul rövid ideig, mindössze három hónapig járó álláskeresési járadék folyósítása, és mostanra mindenfajta jövedelem nélkül maradtak.

Júliusban az adatok szerint 175 ezer álláskereső volt jogosult pénzbeli ellátásra, akiknek közel 58%-a álláskeresési ellátásban, a többiek pedig szociális jellegű támogatásban részesültek. Az álláskeresők több mint 52%-a semmilyen pénzbeli támogatást nem kapott. Vagyis

júliusban 190 ezer olyan regisztrált munkanélküli volt, aki egy forintot sem kapott az államtól.

Elemzők és munkaügyi szakértők figyelmeztettek a járvány kirobbanása után, hogy a rekord rövid ideig járó munkanélküli segély miatt rengeteg álláskereső marad majd ellátás nélkül, ennek ellenére a kormány nem növelte meg az álláskeresési járadék három hónapos időtartamát.

Ráadásul egyre többeket fenyeget a tartós munkanélküliség. Júliusban 79 ezer regisztrált álláskereső már több mint egy éve volt a rendszerben, ami 13 százalékkal magasabb, mint az előző év azonos időszakában mért adat.

A munkaerőpiac állapotának gyengeségét jelzi, hogy júliusban 1575 főt érintett csoportos létszámleépítés. Békeidőben ez az adat havonta néhány száz főt tesz ki, vagyis

a koronavírus-válság hatása egyes iparágakban, illetve cégeknél még ma is velünk lehet, ami nem meglepő a kifejezetten gyenge külső kereslet és a magyarországi mély recesszió tükrében.

A leépítések elsősorban az élelmiszer jellegű bolti vegyes kiskereskedelem, a háztartási villamos készülék gyártása, a közúti áruszállítás, az egyéb szállítást kiegészítő szolgáltatás, egyéb speciális gép gyártása, a repülőgép, űrhajó javítása, a számviteli, könyvvizsgálói, adószakértői tevékenység, az egyéb hitelnyújtás, és a kőolaj-, földgáz-kitermelési szolgáltatás ágazatokat érintették főként Pest, Bács-Kiskun, Jász-Nagykun-Szolnok, Zala megyében, valamint a fővárosban.

Forrás: NFSZ, Portfólio

Az új munkahelyek közül egyelőre a támogatottak vannak túlsúlyban. Az újonnan bejelentett támogatott álláshelyek száma 52 ezer volt, melynek 24 százaléka a közfoglalkoztatáshoz tartozott; az újonnan bejelentett nem támogatott álláshelyek száma 11,5 ezer volt, amely az összes álláshely 16 százaléka.

A kereskedelem és a szállítás kezd magára találni, miközben az iparban is töltik vissza a létszámot, de csak nagyon visszafogott ütemben.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Gazdaság

Hirdetés
Hirdetés
Tovább az oldalra