Elkészült a szombathelyi Derkovits legnagyobb játszótere

65 milliós uniós támogatásból és 35 milliós önerőből három játszótér újult meg.

Csípős hidegben, de napsütésben próbálunk átjutni a szombathelyi Bem József utca 2. mögötti játszótér kavicsburkolatán, ami nem is olyan egyszerű. Sajtótájékoztatóra igyekszünk, az ígéret szerint átfogó képet kapunk majd a játszóterek felújításáról.

Tény, hogy Szombathelyen a fűnyírásból, a parkolókból, az utcák és játszóterek felújításából vagy azok hiányából lehet komolyabb politikai tőkét kovácsolni, és ezekkel lehet a közbeszédet tematizálni.

Játszóterek sajtótájékoztató
A politikai küzdelem eszközei.
Mészáros D. Zsolt

Való igaz, egy önkormányzatnak éppen az ilyen dolgok megoldása a feladata. Élhető életkörülményeket teremteni a lakosságnak, és minél magasabb szinten kielégíteni azokat az igényeket, amiket egy önkormányzat kielégíteni képes.

Jó ötlet volt a parkerdei játszótér

Nem véletlen hát, ha a játszótér közepén népes társaság gyülekezett, Nemény András polgármesterrel, Horváth Soma alpolgármesterrel, aki ennek a választókerületnek a képviselője is egyben. De Izer Gábor, a Szompark igazgatója, Pintér Gábor, a játszótér tervezője, és Bődi Lívia, a Szépítő Egyesület elnöke is jelen volt.

És ami az átfogó képet illeti. Nemény András elmondta, 2019 óta 189 millió forintot költött az önkormányzat a játszóterekre. Ebből 64 millióba került az új parkerdei játszótér, aminek kialakítása szerinte jó döntésnek bizonyult, magas a kihasználtsága.

Játszóterek sajtótájékoztató
Sajtótájékoztató.
Mészáros D. Zsolt

30 millióból 13 játszóteret fejlesztettek, most pedig itt vagyunk a Bem József utcában, ahol 65 milliós uniós támogatásból és 35 millió önerőből újult meg ez a nagy játszótér, két kisebb másikkal együtt. Azok közül a Nagy László utcait teljesen, a Barátság utcait részben újították fel.

Nemény szerint a lakosság látja, hogy az önkormányzat sokat költ a játszóterekre, egyébként, ha elnyernek uniós támogatást, ahhoz mindenképpen hozzá kell tenni az önrészt, még ilyen nehéz gazdasági helyzetben is – mondta.

Háromévente felül kell vizsgálni a játszótereket

Horváth Somát gyerekkorában erre a játszótérre hozták – tudtuk meg az alpolgármestertől ezt a nélkülözhetetlen információt. Nemrég még pont olyan volt ez a játszótér, mint annak idején, így nagyon ráfért már a felújítás – mondta. A játszótér akadálymentesített, megfelel az uniós szabványoknak, a lakók kérésére a pingpongasztalt is újraépítették.

Játszóterek sajtótájékoztató
Óvodásoknak, bölcsődéseknek.
Mészáros D. Zsolt

Izer Gábor abba avatott be minket, hogy 78 játszótér található a városban, ezeket háromévente kötelező felülvizsgálni. Az idén 44-nek járt le a három éve, a felülvizsgálatot külsős szervezet végezte el, az általuk előírt felújításokat pedig a Szompark.

De ennél többet is tettek: ha már úgyis dolgoznak a játszótéren, akkor lefestették, amit le kellett, kijavították, amit ki kellett javítani, és pótolták, amit pótolni kellett.

Bődi Lívia pedig arról beszélt, hogy 1985-ben az akkor százéves Szépítő Egyesület egy kisebb emlékparkot és emlékhelyet hozott létre a közelben. Ez azonban közben eltűnt, nemrég azonosítottak néhány, akkor ültetett fát, ezeket táblákkal jelölik majd.

Az emlékhelyet egy másik helyszínen újra létrehozták, ahová azt a két régi pihenőpadot is kihelyezték, ami korábban a Smidt múzeum gyűjteményében volt.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet