Exkluzív: Jég alól mentés a vízbeeső szemszögéből!

A vízbeszakadó ember szemszögéből mutatja be videónk a mai, szombathelyi mentési gyakorlatot és a jég alá is bepillantást engedünk. Rákérdeztünk arra is, mekkora esélye van egy civilnek túlélni egy ilyen kalandot.

A korábbi jégről mentési gyakorlatról részletesen beszámoltunk, így az alapszituációt nem ecseteljük újra, elolvasható ebben a cikkünkben Búvárok szakadtak a jégbe – Vízből is ment a magasból mentő 2009. January 13. 08:48 . Ami változott, az a mobil stég, aminek a tesztjét ősszel már megörökítettük. Most a jégen történő alkalmazására láthattunk példát és Krizmanics Ferenc tűzoltóparancsnok értékelése szerint az eszköz kitűnően használható.

Nem támogatott video formátum
Video: Exkluzív: Jég alatti felvételek (Mészáros Zsolt felvétele)

A mostani gyakorlaton három szituációt modelleztek a tűzoltók. A "mezei" jégbeszakadástól kezdve a jégtábla alá sodródott ember kimentéséig láthattuk a mentés fázisait. Láthattuk milyen a lékvágás motorfűrésszel és izgulhattunk, nehogy a bajbajutott ember éppen a motorfűrész vágólapja alatt legyen. Fenti videónk eddig szokatlan szemszögből mutatja be a vízbeszakadást.

Jégről és jég alól mentés
Jégről és jég alól mentés
Mészáros Zsolt

A partra vonszolt sérültet a mentők vették azonnal kezelésbe és a mentőjárműbe helyezés előtt elvégezték a szükséges beavatkozásokat. A mentők között tevékenykedett dr. puskás Tivadar mentőfőorvos, Szombathely polgármestere is.

Jég feletti felvételek (Tánczos Mihály felvétele)

A gyakorlatokon általában minden flottul megy, mi viszont rákérdeztünk arra is, mi a helyzet olyankor, amikor a tűzoltók, mentők nem tartózkodnak éppen a tó mellett a baleset bekövetkezésekor? Mekkora esélye van a túlélésre egy jégtábla alá csúszó embernek? A tűzoltóparancsnok válasza második videónkban található. Annyit azért elárulunk: nem túl sok, de minden nullánál nagyobb szám már több, mint a semmi. A gyakorlatok pedig pont azért fontosak, hogy növeljék a bajbajutott túlélési esélyét, ne a parton kelljen sakkozni a teendőről egy ismeretlen szituáció miatt. Ilyenkor ugyanis minden másodperc számít.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Kapcsolódó cikkeink

Búvárok szakadtak a jégbe – Vízből is ment a magasból mentő

Még soha nem volt olyan nagyszabású, „élő áldozatokkal” lebonyolított jégbőlmentési gyakorlat Szombathelyen, mint amit most láthattunk a Csónakázó tónál. Beöltöztetett búvárok alatt szakadt be a jég és a tűzoltók mentették ki őket. Mi a jég felett lebegtünk.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Sokkoló