Búvárok szakadtak a jégbe – Vízből is ment a magasból mentő

Még soha nem volt olyan nagyszabású, „élő áldozatokkal” lebonyolított jégbőlmentési gyakorlat Szombathelyen, mint amit most láthattunk a Csónakázó tónál. Beöltöztetett búvárok alatt szakadt be a jég és a tűzoltók különböző technikákkal mentették ki őket. Mi a jég felett lebegtünk. Nézze meg, hogyan!

Balhé van!

Szombat délelőtt többen is hívták a nyugat.hu tudósítóját. Nagy balhé lehet a Csótónál, mentők, tűzoltók lepték el a partot. Biztosan keresnek valakit! Volt, aki azt is tudni vélte, hogy egy koris alatt beszakadt a jég. Mindenkit megnyugtattunk, hogy csak gyakorlat előkészülete folyik. És valóban, a partra érve rengeteg mentéshez kapcsolódó jármű lepte el a szűk tó menti utcácskát, a víz melletti sétányon pedig az egyik mentőautó mellett zajlott az eligazítás.

Jeges vízből mentés - Gyakorlat Szombathelyen
Jeges vízből mentés - Gyakorlat Szombathelyen
Tánczos Mihály

Jégre vitt búvárok

A mentőket dr. Puskás Tivadar regionális orvosigazgató, a lánglovagokat Krizmanics Ferenc szombathelyi tűzoltóparancsnok látta el utasításokkal.
A tűzoltók számára nem volt veszélytelen a mutatvány. A terv szerint ugyanis búvárok addig masíroztak a jégen, amíg az be nem szakadt alattuk. Őket kellett kimenteni, kockáztatva azt, hogy a segítség alatt is beszakad a jég, vagy kifelé nem bírja meg két ember súlyát. Az egymást követő „vízbeszakadási” gyakorlatokat sokan nézték a partról.
A tűzoltók különböző technikákat próbáltak. Létrán, a katonaságról ismert fókapózban, gerincággyal és egyéb készségekkel közelítették meg a vízben lebegő „áldozatot”, akinek szintén több szerepet kellett eljátszania. Volt eszméleténél lévő, segítőkész balesetes, aki tudott kapaszkodni és követte a megmentője utasításait, de volt „eszméletlen” áldozat is. („Már felpuffadt!” – nevettek a parton lévők a levegős ruhára célozva.)A legnagyobb sikert a tó közepén heverő piásüvegért induló részeg aratta, aki kimentésekor is ragaszkodott az üveghez.

Jeges vízből mentés - Gyakorlat Szombathelyen
Jeges vízből mentés - Gyakorlat Szombathelyen
Tánczos Mihály

Ritka látvány

A látványosságot sok járókelő is végignézte. Köztük volt egy kínai-magyar család is. Az iskolás Jin Dánielt odébb se lehetett volna vinni. Sem a fiú, sem szülei nem láttak még ilyet korábban, így a fényképezőgép is előkerült.
Egy héttel korábban a Balatonon szerveztek hasonló gyakorlatot, de ott egy babát kellett kimenteni. A szombathelyi próba ezért lényegesen életszerűbb, látványosabb volt.

Jeges vízből mentés - Gyakorlat Szombathelyen
Jeges vízből mentés - Gyakorlat Szombathelyen
Tánczos Mihály

Jó lehetőség a mentőknek is

- Nagy öröm, hogy a tűzoltóság ennyire komolyan veszi a téli vízből mentést és örömmel csatlakoztunk a gyakorlathoz. A jeges vízbe merülés hihetetlen nagy veszélyhelyzetet jelent. A reális esély, hogy valaki élve kikerüljön nagyon kevés. A hideg vízben nagyon gyorsan kihűl a bajbajutott. Az elmúlt években Szombathelyen nem kellett a jeges Csónakázó tóba esett emberhez jönnünk, de ez nem azt jelenti, hogy senki nem esett bele. Sajnos akadt olyan bátor ember, aki ráment a jégre és beszakadt alatta, de ő napok múlva került csak elő a víz alól – tudtuk meg Lendvai Rezső mentőtiszttől.
A stáb közben a csuromvizes kimentettet letörölgette, becsavarta speciális, ún. izolációs fóliába és sütő helyett a jó meleg mentőautóba dugta.

Jeges vízből mentés - Gyakorlat Szombathelyen
Jeges vízből mentés - Gyakorlat Szombathelyen
Tánczos Mihály

Ez is csapatmunka

Krizmanics Ferenc tűzoltóparancsnok elégedett volt a látottakkal.

- Egy elméleti foglalkozással indítottunk a laktanyában, ahol a körmendi, kőszegi és sárvári kollégák is részt vettek. Ezután jöttünk ki a tóhoz, ahol a búvárklub embereinek segítségével pontosan láthattuk, hogyan történnek az ilyen balesetek. Egymás után kipróbálhattuk a felszereléseinket, illetve a mentőszolgálat felszereléseit is.
Úgy tűnik, hogy a létrás módszer, kombinálva a mentők speciális gerincágyával a legideálisabb a mentésnél, de probléma, hogy feltehetőleg nem egyszerre érünk a helyszínre és várakozni ilyenkor nem lehet – magyarázta a parancsnok.
– Sok mindentől függ a jeges vízbe esettek túlélési esélye. Sok múlik a fizikai állapoton, de az egyik legnagyobb gond a kihűlés. A közhiedelemmel ellentétben nem érdemes kapálózni, mert előbb elhasználja a szervezet az energiáját és felkavarja maga körül a hideg vizet, így előbb hűl ki. Azt javasoljuk, hogy hanyatt fekve, a kezeket megtámasztva próbáljon a bajbajutott fennmaradni, ameddig tud. Ha szerencséje van, időben érkezik a segítség.

Munkában a magasbólmentő

Az általunk korábban már bemutatott magasbólmentő gépjármű újabb hasznos felhasználási lehetőségét villantotta meg. A parton leállított gép vízszintesen 20 méterre tud benyúlni a víz fölé, sőt, negatív tartományban is tud dolgozni, azaz a kosár lejjebb lehet, mint maga az autó. Ez hasznos, hiszen a part mindenképpen magasabban van, mint a vízszint. Puskás Tivadart Lendvai Rezsővel együtt távirányítással lebegtették a jég fölött. A kosárban mi is helyet kaptunk, így megörökíthettük és megtapasztalhattuk a jég felett tartózkodást.

Jeges vízből mentés - Gyakorlat Szombathelyen
Jeges vízből mentés - Gyakorlat Szombathelyen
Tánczos Mihály

Munka és hobbi

A Savaria Dive Sportegyesület és Klubnak a kataszrófavédelemmel van megállapodása a vízből történő mentésre, illetve keresésre, így kerültek képbe a mostani gyakorlaton. Befagyott tavon szerencsére még nem kellett bevetni őket éles helyzetben. Pukler Zoltán, az egyesület vezetője fontosnak tartotta megjegyezni, hogy sok múlik a bejelentőkön. A lehető legpontosabb helyet kell megadni ahhoz, hogy a kutatás sikeres legyen, hiszen akár 5-10 méteres eltérés is kudarcra ítélhet egy keresést.

F*sz a jégen

Nem messze attól a helytől, ahol a mentőcsapatok gyakorlatoztak és ahol búvárok alatt szakadt be a jég, érdekes nyomokat fedeztünk fel. A szigeten található csónakháztól valaki átkelt a túlsó partra a jégen, feltehetőleg éjszaka, egy buli után. A vagány ember talán nem volt tudatában, hogy az életével játszik. A késői órán talán senki nem hallaná, ha valaki néhány percig segítségért kiabál, az olvadáskor előkerülő tetem pedig nem éppen szívderítő látvány. Az illető egyébként művészi vénáját is megcsillogtatta. A befagyott tó közepére egy nagy horogkeresztet rajzolt, a part közelében pedig az agyában megjelenő erektált péniszt örökítette meg, majd alá is írta a művet: „F*SZ”. Gratulálunk F.-nak a remek teljesítményhez a Sokkoló rovat ugrásra kész stábja nevében!

Ufóknak készült jégábra. A földi üzenet egyértelmű: "F*SZ" Vakmerő tett volt a jégen császkálni
Ufóknak készült jégábra. A földi üzenet egyértelmű: "F*SZ" Vakmerő tett volt a jégen császkálni
Tánczos Mihály

A mentésügy iránt érdeklődőknek lehet érdekesség az az exkluzív, kereskedelmi forgalomban nem kapható album, amelyet a napokban mutattak be Szombathelyen. A tíz évenként megjelenő, folyamatosan bővülő kötet Vas megye mentésének történetét foglalja össze.
Az Országos Mentőszolgálat 1948. május 10-én jött létre a Budapesti Önkéntes Mentő Egyesület, a Vármegyék és Városok Országos Mentő Egyesülete, valamint a tűzoltóságok keretein belül működő mentőosztályok jogutódjaként. Az 1998-as 50. évfordulóra a Vas Megyei Mentésügyi Alapítvány a Vas Megyei Mentőszervezettel közösen kiadta az ötven esztendő mentésének Vas megyei történetét összefoglaló emlékalbumát.
Érdekes történeteket, eszközöket, összetartó közösségeket jelenítettek meg és szót ejtettek a jövő elképzeléseiről, a létrehozandó új mentőállomásokról.

A mentésügy 60 éve Vas megyében - könyvbemutató
A mentésügy 60 éve Vas megyében - könyvbemutató
Tánczos Mihály

Tíz év elteltével jelent meg a kibővített, 60 évet átölelő kiadvány, immár a megvalósult fejlesztésekkel, de helyet kapott az albumban a Fúsz Ernő Mentőmúzeum, az album létrejöttében is komoly szerepet játszó Vas Megyei Mentésügyi Alapítvány és az orvosi ügyelet is.
A bemutatón Puskás Tivadar elmondta, leginkább képes könyvről van szó, hiszen 124 oldalon négyszáznál több fotó található, de természetesen sok szöveges információ is tájékoztatja majd az utókort a vasi mentésügy alakulásáról.
Az orvosigazgató mellett Kovács Jenőné, Lendvai Rezső, Csákvári Imre és Köcse Tamás szerkesztették a kiadványt, amelynek ajánlását dr. Göndöcs Zsigmond, az Országos Mentőszolgálat főigazgatója írta.
A profi felvételek mellett helyszíni amatőr fotók varázsolják életszerűvé a kiadványt.

Az érdeklődők azonban hiába keresik könyvesboltban ezt a kiadványt. A 600 példányban előállított könyvből már kapott minden mentődolgozó egy-egy példányt. Ezzel az összetartozást is erősítik a szervezeten belül. Rajtuk kívül az Országos Mentőszolgálat Főigazgatóságának és Régióinak vezetői és a térség mind a 26 mentőállomása is olvashatja a kötetet, de Szombathely és Vas megye vezetői, valamint a korábbi és jelenlegi egészségügyi miniszterek is átvehettek egy könyvet.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Kapcsolódó cikkeink

Kiemelt mentőképzés Szombathelyen - Mentőállomás mustra képekkel

Három megye száztíz mentődolgozója vesz részt egy október közepéig tartó képzésen Szombathelyen, ide háromszoros volt a túljelentkezés. Bemutatjuk a Mentőállomást is.

Osztrák-magyar tűzoltógyakorlat Szombathelyen

A rohonci, oberwarti és szombathelyi tűzoltók vonultak fel nagy erőkkel a Petőfi telepen található gyakorlópályára. A kánikulában lángoló konténerlakással és autóroncsokkal kellett megküzdeniük...

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Sokkoló