Nem lesz többé jégeső Magyarországon?

Mától az egész országban működik a Jéger, a jégkármentesítő rendszer.

Keddtől országos szinten működésbe lép az országos jégkármérséklő rendszer, a Jéger. A rendszer lényege, hogy az előre jelzett jégesők közeledtekor acetonos ezüstjodidot párologtatnak a levegőbe, ami bekerül a felhőkbe, és megakadályozza, hogy nagyobb méretű jégkristályok alakuljanak ki.

Jégeső Szombathelyen
Bonyhádi Zoltán

Három dunántúli megyében (Somogy, Baranya és Tolna) már régebb óta működik egy 141 talajgenerátorból álló hálózat, amely része lesz az országos rendszernek. A NEFELA Dél-magyarországi Jégeső-elhárítási Egyesülés adatai szerint tevékenységük csaknem három évtizede alatt 74 százalékkal csökkent a mezőgazdasági jégkár a térségben.

Az országos kiépítés - ez 986 talajgenerátort, köztük 222 automata üzemelésű készüléket jelent - 1,8 milliárd forintos költségét a vidékfejlesztési programból finanszírozzák.

Kidőlt fák a jégeső után
Tánczos Mihály

Az országos rendszer elindításával várhatóan nem szűnik meg minden probléma és nem szüntethető meg a jégeső - hívta fel a figyelmet a közelmúltban egy rádióinterjúban Geresdi István felhőfizikus. Szerinte arra van esély, hogy csökken a jég mérete és ez az okozott károkat is csökkenti.

A technológia hatékony működéséhez a tényleges vihar előtt 2-3 órával már be kell kapcsolni a berendezéseket. A rendszer kiépítői az OMSZ-től várják annak előrejelzését, hogy mikor kell be-, illetve kikapcsolni a generátorokat.

Szakértők szerint a rendszer főleg akkor bizonyulhat hasznosnak, amikor a viharokat már jóval az érkezésük előtt be lehet mérni. Továbbra is gondokat okozhatnak a helyi záporok és zivatarok, hiszen ezek sokszor olyan hirtelen támadnak, hogy sokáig még egy felhő sem jelzi az érkezésüket.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Gazdaság