Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hamarosan nem kell magunknál tartani a jogosítványt és a forgalmit

Jön az elektronikus közúti ellenőrzés.

Hamarosan hivatalosan sem kell magunknál tartanunk Magyarországon a magyar jogosítványunkat, és a magyar forgalomban lévő gépjárművünk forgalmi engedélyét – mondta az ATV Híradónak Zách Dániel, az Alapjárat.hu főszerkesztője.

2023-tól ugyanis a rendőrök a helyszínen elektronikus eszközzel fogják ellenőrizni, hogy a megállított autó részt vehet-e a forgalomban vagy sem, illetve a sofőrnek érvényes-e a jogosítványa. Ehhez nem kell a jogosítvány és a forgalmi, csupán a sofőr személyazonosságát kell igazolni.

Kovács Patrícia

Ha igazoltat a rendőr, akkor a központi nyilvántartásban a jogosítványunk meglévőségét, érvényességét, és a kategória meglétét is tudja ellenőrizni.

A híradónak Borbély Zoltán közlekedési szakjogász hangsúlyozta, hogy most még magunknál kell tartanunk a jogosítványt és az autó forgalmi engedélyét is.

Ha valaki nem viszi magával a jogosítványát és a forgalmi engedélyt, ötezer forinttól ötvenezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható. Ha rendőr „megkegyelmez” neki, akár figyelmeztetést is alkalmazhat, ami a szabálysértési törvény szerint szintén egy szankció, olyasmi, mint a büntetőjogban a megrovás – tette hozzá a szakjogász.

Az ATV Híradó kérdésére az Országos Rendőr-főkapitányság annyit válaszolt, hogy ez jelenleg nem időszerű.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hasznos

Tovább az oldalra