Jöjjön velünk egy szombathelyi kocsmakörre, mi álljuk a számlát!

Az Örvény presszóban jobb, mint otthon. Például.

Van pár dolog a földön, amiben az ember végtelenül kreatív tud lenni. Ilyen például a szex és a piálás. Ha kocsmát kell elnevezni, az emberek fantáziája nagyon meg tud lódulni, és néha komoly teljesítmények születnek.

Jó tíz évvel ezelőtt mi is összeszedtünk néhány fantáziadúsan elnevezett szombathelyi kocsmát, találtunk köztük egészen kreatívakat is. Futrinka és Dongó - Kocsmafantázia frissítve 2011. February 18. 08:44

Egykori Üvegtigris büfé /Archív/
Mészáros Zsolt

Most, így a járvány után és jó tíz év távlatából arra gondoltunk, hogy megnézzük, működnek-e még ezek az italboltok. Vagy ha nem, mi van helyükön. Így most is meghívjuk Önöket egy kocsmakörre, most mi álljuk a cechet.

Üvegtigris büfé

A filmcímként is ismert büfében mára kisfröccs és pálinka helyett pizzát és gyrost szolgálnak fel. Ha leinni nem is, de leenni még le tudjuk magunkat. Bár a kultfilmmé vált alkotásból aztán két folytatás is készült, de sajnos a szombathelyi Üvegtigris büfének ez volt az egyetlen felvonása. Kezeket fel, de csak őszintén, amíg működött, ki terült már ki az ikonikus büfé környékén?

Üvegtigris
Az ikonikus egykori üvegtigris büfé mára kebabos lett
Mészáros D. Zsolt

Öreg Sam Étterem és söröző

„Én vagyok az öreg Sam, de azért még törekszem.” Bár nem valószínű, hogy a Happy Gang slágere adta volna az ötletet a névadáshoz, de az biztos, hogy itt még mindig törekedhetünk egy erős másnaposság elérésére. Öreg Sam köszöni, jól van.

Öreg Sam étterem
Westernfilmekre hajazó Öreg Sam mit sem vátozott
Mészáros D. Zsolt

Futrinka borozó

Akik jól felöntenek a garatra, azokat védi a részegek istene, tartja a hiedelem. És ebben azért lehet valami, elnézve a Futrinka borozó egykori lépcsőjét. Bizony, fájhatott a másnap, ha valaki leborult onnan. Talán a borozó neve is arra utalt, hogy akár a kemény kitinpáncélt növesztett futrinka bogár, úgy ide se ártott volna néha a kemény védelem. Ez a hely is bezárt mára.

Kocsmatúra
Akár a torok, úgy a borozó is porzik az ürességtől
Mészáros D. Zsolt

Dongó kocsma

A Dongó kocsma mára egy szomorú elhagyott kaptár. Már nem csepeg a nedű, és nem köröznek körülötte a helyi muslincák sem. Pedig, ahogy hallgatom az idősebbeket, volt itt sűrűn döngicsélés. Ma egy üvegre festett vidám méhecske emlékeztet az egykori múltra. Na és persze az évtizedek óta rendületlenül a világba kiáltó cégér: DONGÓ.

Dongó
A legendás Dongó kocsma is lakat alatt
Mészáros D. Zsolt

Töltőállomás

A Töltőállomásra nem kocsit ment tankolni az ember, és ha mégis feltankolt, akkor már biztosan nem ült autóba. Mert ilyenkor az ember csak rátölt, rátölt és rátölt. És amikor fullon van a tank, jöhet a padló. Gáz? Amúgy ez a kocsma sem működik már.

Kocsmatúra
Már itt sem tankolhatunk egy jót
Mészáros D. Zsolt

Kupica italbolt

„…Egy kupica reggelire, Abból bajod nem lehet, A magyarnak csak ez adhat ihletet…” Szól a pálinkadal és ez a kis italbolt bizony nagyon komolyan is vette ezt a nemes küldetést. Egy eldugott kis kapuban, szürke falak között hívogat egy tábla, hogy térjél már be egy kupicára. Ma már ez is kiadó, itt sem vár ránk az ihlet.

Kupica italbolt
A kupica és az ihlet is elszállt
Mészáros D. Zsolt

Vidra Sarok

A folyékony életmódhoz szokott kis és nagy vidrák vándorútra keltek, hiszen ez az oázis, a Vidra sarok mára családi házzá szelídült. Az egykori tivornyák, részeg eszmefuttatások, és a „mindenkit szeretünk” életérzésnek ma már nyomát sem lelni. Kiszáradt ez a kis szeglet is.

Vidra sarok
Családi ház lett az egykori ivó
Mészáros D. Zsolt

Örvény Presszó

Az megvan, amikor a padlón fekve kapaszkodik az ember, mert hirtelen rájön, hogy a föld 465,11 m/s sebességgel forog vele? Hát ez ma már nem az a hely. Az italok helyét sütemények és cukorkák vették át. Némelyik akár alkoholt is tartalmazhat, szóval van még remény.

Találó nevű kocsmák
Édes élet az Örvény presszó helyén
Mészáros D. Zsolt

Boci Betérő

„Ott az ellenség!"- kiállt valaki, mikor meglátja a kamerát, de pár perc múlva már a sörök mellett vidám emberek történeteket mesélnek egykori focicsapatokról és arról, hogy lett a Boci betérő valójában Boci betépő.

Ez a mesterein álcázott kocsma nevével és a cégérrel inkább tűnik tejivónak, mint a szomjas emberek szentélyének. Talán ennek köszönheti azt, hogy még mindig működik.

Boci betérő
Vidám sörözgetés a Boci betérő udvarán. A kocsma még állja a sarat
Mészáros D. Zsolt

KISZ-kocsma a kis kocsma

KISZ kocsma
A munkának vége, kijössz a gyárból...
Mészáros D. Zsolt

A KISZ-kocsma az egykori KISZ-lakótelep kocsmája, innen is kaphatta a nevét. KISZ már régen nincs, de talán fel lehet idézni a szocializmus kedvenc italait, a kevertet, a császárkörtét, a CS-vitamint, vagyis a cseresznye-pálinkát.

Szocreál épület, szocreál ivó a szocreál lakótelepen. Már csak Thürmer elvtárs és egy pártalapítás hiányzik. Már akinek.

Harangláb söröző

Szombathely külső városrészén a templommal szemben felépített kocsmának nem árthat a gonosz. Mert az úr látá, hogy ez jó. Talán ezért is építették a falvakban is mindig templom mellé a kocsmákat. „Igyatok ebből mindnyájan, mert ez az én vérem”. Nem is kell ehhez többet hozzáfűzni.

Harangláb söröző
A tradíciókkal nem szakító, templom mellé épült söröző még mindig működik
Mészáros D. Zsolt

Jobb, mint otthon eszpresszó

A frappáns kocsmanevek non plus ultrája, avagy koronája, naná, hogy még mindig üzemel, hiszen egyszerűen jobb, mint otthon. Kell ennél több ösztönzés? Itt senki nem szól ránk, nem nyaggatnak semmivel, a gyerek és az asszony sem üvölt. Kivéve, ha ránk talál, mert négy órája azt mondtuk nekik, hogy leugrunk kenyérért és öt perc múlva itthon vagyunk.

Találó nevű kocsmák
A vidám arcokból a teraszon arra következtetünk, itt tényleg jobb, mint otthon
Mészáros D. Zsolt

Ha vannak még kreatív nevű kocsmák, szívesen fogadjuk, ha megírják nekünk.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Könnyű