Jól kibeszéljük Szombathely magasházát

Egy építészhallgató segítségével eredtünk a szombathelyi 14 emeletes titkainak nyomába.

„Az építő mesteremberek ősidők óta törekednek a magasba, az égi magaslatokba. Rögtön a legkézenfekvőbb példa a Bibliában megjelenő Bábel tornya. A magas épületek mindig is az innováció és a hatalom jelképei voltak. Az ókori piramisoktól kezdve a középkori székesegyházakig, a reneszánsz palotákig. Térbeli növekedésükkel az adott korszak kulturális és gazdasági fontosságát tükrözték" – írta elemző munkájában Jánosa Marcell, a győri Széchenyi István Egyetem építészmérnöki karának hallgatója, aki a szombathelyi 14 emeletest is tanulmányozta, ebből a tanulmányból szemezgetünk cikkünkben.

Az 1970-es években Magyarországon is elindult a vidéki magasházak versenye, persze a korszak építészeti stílusának megfelelően. Ennek a versenynek a szombathelyi 14 emeletes igazi zászlóshajója volt. Amikor elkészült, a vidéki városok szempontjából biztosan benne volt a top 3-ban, a dobogóról persze később leszorult.

„Szombathely lakóházai a II. világháború előtt, de azt követően is az 1960-as évekig maximum 4 emeletes magasságban épültek. Az 1960-ban elkezdődött 15 éves lakásépítési program Szombathelyen is nagyarányú lakásépítést jelentett. Szombathelyen 1960-1975 között összesen 11944 lakás épült, amelyből 2113 középmagas és 84 db magasházban valósult meg.” (Imre Z, 1979, Középmagas és magasházas beépítés indokoltságának vizsgálata Szombathelyen, Vasi Szemle)

A tervezéssel a Vas megyei Beruházási Vállalat 1967- ben bízta adta meg a LAKÓTERV-et, a projekt építésze pedig Medvedt László lett. A 14 emeletes és 58 méteres magasságával figyelemreméltó épülete lett a városnak, megelőzve sok nagy vidéki települést.

„A Berzsenyi Dániel Megyei Könyvtár és a magasház a Petőfi utca mentén helyezkedik el, közel a városközponthoz, megfelelve a belvárosra lefektetett részletes rendezési tervnek." (László M., Megyei könyvtár és magasház, Szombathely, 1969) (László, Megyei könyvtár és magasház, Szombathely, 1969)

 A 14 emeletes Szombathelyen
Modellfotó a tervezett könyvtárról, magasházról. Kattintson a további képekért!
Jánosa Marcell

A szombathelyi magasházban 84 lakást alakítottak ki, szintenként 6 fogatos elrendezésben. Két felvonó és két lépcsőház biztosítja a függőleges közlekedést. A földszinten eszpresszó-bárt és könyvesboltot alakítottak ki, a tetőteraszon kilátó eszpresszó kapott helyett.

Az épület, tekintettel a vegyes rendeltetésére, monolitikus vasbetonszerkezetű, fűtését központi olajkazán látta el akkoriban.

A lakások árai 75%-kal voltak drágábbak az azonos korú, 4 emeletes házak lakás áraival összehasonlítva. Leginkább 5 emeletes házak épültek akkor Szombathelyen.

A házba két irányból is be lehet jutni. A Petőfi Sándor utca és a hátsó parkoló felől. A bejáratok kialakítása eltérő. Az épület közlekedő magja miatt, a bejáratok szétválnak, 2-2-es felosztásba, Marcell azt írta, ez művészbejárók hangulatát kelti a rejtettebb helyzetük miatt. Az épület mára átesett egy energetikai korszerűsítésen: új nyílászárókat kapott, hőszigetelték, így ma már az eredeti külső burkolati anyagok csak néhol figyelhetők meg.

 A 14 emeletes Szombathelyen
A 14 emeletes. Kattintson a további képekért!
Jánosa Marcell

A hajdani földszinti eszpresszó-bárból, a legendás fészekből ingatlaniroda lett, a könyvesboltból pedig kocsma. A Fészekben csizmakorsóból lehetett a sört inni. (Ezt egyik olvasónktól tudjuk). Ezek a terek kilépnek az épület tömegéből, így nagyobb alapterület áll rendelkezésre és nyit az épület az utca embereihez, hiszen ezek a funkciók őket szólították és szólítják meg.

 A 14 emeletes Szombathelyen
A magasház földszintje. Kattintson a további képekért!
Jánosa Marcell

A lakók a kiálló erkélyeket nem formálták át a saját igényeik szerint, így megmaradt az épület homlokzati egysége. A magasház belsejére viszont elmondható, hogy nagyon sok részletében az eredeti állapotot tükrözi, így a szintek között közlekedve, az épület eredeti hangulata köszön vissza.

 A 14 emeletes Szombathelyen
Lépcsőházi hangulat. Kattintson a további képekért!
Jánosa Marcell

A lakások alaprajzairól elmondható, hogy logikusan átgondoltak, az épület erkélyei a nyugati és a keleti oldalra kerültek.

Sajnos a tetőpresszó nem üzemel és nincs is lehetőség feljutni oda. Marcell úgy tudja, azért zárhatták be, mert jól lehetett fotózni onnan a szombathelyi laktanya gépjárműparkjának felállását, ami meg is jelent az osztrák újságokban.

 A 14 emeletes Szombathelyen
Lépcsőház-lezárás a 15. szint felé. Kattintson a további képekért!
Jánosa Marcell

Egy darabig mint művészlakást használták, amihez hasonló funkcióval az újpalotai toronyháznál találkozhatunk, utóbbi azonban a mai napig működik.

A magasház és a könyvtár külső tere megújult, az egykor sivár környezet parkosított közterületté változott át az elmúlt években.

 A 14 emeletes Szombathelyen
Kilátás a 14 emeletes egyik folyosójáról a Kőszegi-hegy felé. Kattintson a további képekért!
Jánosa Marcell
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Csak Szombathely