Jól megszívatták a szakiskolai tanárokat – levélben közölték velük, hogy elveszítik közalkalmazotti státuszukat

Egy Vas megyei tanár mesélte el, hogyan néz ki szemszögéből a július 1-től életbe lépő új törvény.

Néhány héttel korábban meglehetősen nagy sajtóvisszhangot kapott, hogy Magyarországon a kulturális intézmények dolgozói elveszítik közalkalmazotti státuszukat A jogbiztonságot és a kiszámítható jövőt veszítik el a közművelődési dolgozók 2020. April 15. 18:54 .

De most egy másik történetbe futottunk bele.

Pontosabban nem mi futottunk bele, hanem az egyik Vas megyei szakképző iskola tanárai, akik a közelmúltban levelet kaptak a munkáltatójuktól, az illetékes szakképző központtól.

Amin némileg meglepődtek.

Ebben ugyanis arról tájékoztatják őket, hogy július 1-től elveszítik közalkalmazotti státuszukat, ezzel kapcsolatos „kiváltságaikat”, mint például az 50 százalékos utazási kedvezmény, tanároknak járó pótszabadságok, viszonylagos védettség a munkaerőpiacon stb.

Pixabay.com

Arról korábban is szó volt, hogy a szakképzési törvény változásával a szakoktatók már nem lesznek közalkalmazottak, de arról nem szólt a fáma, hogy ez az összes szakképzős tanárt érinti.

Most viszont az egész tantestület nézeget, hogy mi van, mert a többiek is úgy értelmezték, hogy a státuszváltás csak a szakoktatókat érinti.

A szakszervezetek ugyan motyognak valamit olykor a médiában, de hangosan senki mer szólni.

Találkozót kértünk a lapunkat informáló tanártól, aki a dokumentumokat is hozta magával. És tényleg.

A május 29-i keltezésű, két oldalas levél egyről arról tájékoztatja a nyugdíj előtt lévő kollégát – és elmondása szerint mindenkit a tantestületből -, hogy július 1-gyel megszűnik a közalkalmazotti jogviszonya, és az munkaviszonnyá alakul át.

De itt még nincs vége a meglepetésnek - és a szívatásnak.

A férfi (és valószínűleg minden szakiskolában dolgozó tanár) ugyanis az értesítő levél mellé egy ajánlatot is kapott, amelyben egy „oktatói” munkakör részletei vannak „oktató” munkakörbe.

Ebben – a közalkalmazotti státusz bukásán kívül - nagyjából a szokásos dolgok találhatók, de azon az egykori pedagógus, újdonsült oktató, mégiscsak meglepődött, hogy a megjelölt munkabér néhány ezer forinttal kevesebb, mint a mostani fizetése.

Annál is inkább, mert korábban a szakoktatók közalkalmazotti státuszát is azzal indokolták, hogy így majd több pénzt kereshetnek.

Pölöskei Gáborné, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkára például novemberben még azt ígérte, átlag harminc százalékkal emelkedik a szakoktatók bére.

Igaz, tesszük hozzá ironikusan, akkor még nem volt szó a „normál” tanárokról.

Kíváncsiságból visszanéztük a tavaly novemberi új szakképzési törvényt, és abban tényleg belefér mind a közalkalmazottiság elvesztése, mind a fizetés csökkenése.

Merthogy a törvény nem tesz különbséget szakoktatók és egyéb tanárok között, a szakiskolákban dolgozókat egységesen oktatóknak nevezi, és a fizetés kapcsán is csak annyit ír, hogy az nem lehet kevesebb „2019. március 1. és 2020. május 31. közötti időtartamra járó illetményének számtani közepénél”.

Senkinek nem lehet egyetlen szava sem.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet