Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A jogbiztonságot és a kiszámítható jövőt veszítik el a közművelődési dolgozók

Szombathelyi intézményvezetőket is kérdeztünk a közalkalmazotti státuszok elvételéről.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Kedd éjszaka Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes benyújtotta azt a törvényjavaslatot, amely elveszi a közalkalmazotti státuszt a kulturális szférában dolgozóktól. Mint szombaton írtuk Elvenné a kulturális területen dolgozók közalkalmazotti státuszát egy új javaslat 2020. April 11. 13:52 , a javaslat a közművelődésben, közgyűjteményeknél, levéltárban dolgozókat és az előadóművészeket érinti.

Húsvét alatt kellett véleményezniük a tervet

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma április 9-én, azaz a négynapos húsvéti hétvége előtti utolsó munkanap értesítette erről a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetét azzal, hogy április 14-én reggel fél 9-ig küldjék el az észrevételeiket. Vagyis, húsvét hétfő utáni kedd reggelig.

A Savaria Múzeum
GA

A rövid, ráadásul a húsvéti ünnepekre eső határidő ellenére több szakmai szakszervezet is tiltakozott a tervezet ellen, mint közös nyilatkozatukban írták, azért, mert "alapos és részletes társadalmi konszenzus nélkül teljes szakmacsoportokat fosztana meg a jelenlegi közalkalmazotti jogállásától" .

A közalkalmazotti státusz ugyanis biztonságérzetet ad. Nagyon meg kell indokolni, ha egy közalkalmazottat el akarnak küldeni, ráadásul a státusz hosszú távra tervezhető pályafutást ígér. A közalkalmazottaknak a ledolgozott évek után automatikusan emelkedik a bérük, a bértábla szerint, van garantált bérminimum. Igaz, a közalkalmazottak nem a magas bérekről híresek, de bízhatnak abban, hogy azt megkapják, szemben a piac bizonytalanságával.

Ezt vesztik el most a közművelődésben dolgozók, és a bónuszévekben járó juttatásokat is. 20, 25, 30 ledolgozott év után ugyanis a havi bérük kétszeresét, háromszorosát, stb. kapják meg pluszban. Ezt elvileg még öt évig megtartja a kormány, de sokan már ebben sem biztosak.

A közművelődésben is jöhetnek a nonprofit kft.-k

Megfogalmazódott az a gyanú is, hogy a jogbiztonság elvételével meg akarják könnyíteni a közművelődésben dolgozók elbocsátását, és szűkíteni akarják a létszámukat. Vannak, akik arra számítanak, hogy az intézményeket nonprofit kft.-kké alakítják, erre a működési formára egyébként Szombathelyen is akad már példa.

Farsangi játszóház az Agora MSH-ban
Nagy Zoli

Nonprofit kft.-ként működik a Savaria Turizmus Nonprofit Kft., a Szombathelyi Médiaközpont Nonprofit Kft., a Szombathelyi Sportközpont és Sportiskola Nonprofit Kft., és a sort lehetne folytatni. Az itt dolgozók nem közalkalmazottak, annak ellenére, hogy ezek a szervezetek főleg közpénzből működnek.

A kormány mintegy kárpótlásul hat százalékos béremelést ígér a közművelődésben 2021-től, de ha az ágazatban átlagosnak számító havi 150 ezre bért nézzük, ez összesen 8500 forint emelést jelent.

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy olyanok is lehetnek, akik jól járnak a változtatással. A sikeres, önálló bevételt is termelő szervezetek bért is emelhetnek, a közalkalmazotti bértábla megkötése nélkül. De gyanítható, hogy ezek lesznek kevesebben.

Kevesebbet nem fizethetnek, többet nem tudnak fizetni

Megkerestünk szombathelyi intézményvezetőket is. A Berzsenyi könyvtárban nem vették fel a telefont, valószínű, hogy a járvány korlátozásai miatt. Csapláros Andrea, a Savaria Múzeum igazgatója pedig azt mondta, a törvény elfogadása és kihirdetése előtt nem akar nyilatkozni, a javaslatot többször is módosították, így nem tudható biztosan, mi is szerepel benne.

Horváth Zoltán egy korábbi sajtótájékoztatón
Nagy Zoli

Horváth Zoltán, a szombathelyi Agora Kulturális Központ igazgatója viszont nem vár érdemi változásokat a javaslatban. Legalábbis az első részében, ami a közalkalmazotti státuszok megszüntetéséről szól. A második részben szakmai döntések vannak, az igazgató szerint ezeknél lehetnek még módosítások.

Horváth azt mondja, a kormány azzal érvel, hogy így az intézményvezetők rugalmasabban alakíthatják a béreket, nem köti őket a közalkalmazotti bértábla. Viszont az Agorában már így is a garantált bérminimumon vannak a legtöbben, aminél kevesebbet nem fizethetnek nekik, többet pedig nem tudnak, mert nincs rá keret.

A kormány másik érve, hogy az intézményvezetők ezentúl szabadon eldönthetik, hány munkatárssal akarnak dolgozni. Az igazgató azonban azt mondja, jelenleg is viszonylag alacsony létszámmal dolgoznak, az Agorának öt telephelye van, az alkalmazottak száma nem éri el a 40-et. Ennél jobban nem tudják megszorítani a létszámot.

Az igazgató szerint az is problémás, hogy a közművelődésben olyan feladatokat látnak el, amelyek nem profitorientáltak. Hozzátette, meg kell majd tapasztalni, hogyan lehet működni majd az új rendszerben.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Közélet

Hirdetés
Hirdetés
Tovább az oldalra