A halálom óta nem gyújtottam rá – Jól van az újraélesztett férfi

Január hetedikén az utcán kelt át biciklijével a 70 éves Takács Kálmán, amikor megállt a szíve. A mentők hosszan küzdöttek az életéért és sikerrel jártak. Van élet a halál után és a palacsintasütés is belefér, ha időben érkezik a segítség.

Két hete sokan voltak szemtanúi annak Szombathelyen, amikor a mentők a négy sávos 11-es Huszár út egyik belső sávjában küzdenek egy férfi életéért. Amikor már húsz perce megy a harc az életért, akkor egyre többen vannak azok, akik úgy gondolják, már nincs esély. A 70 éves Takács Kálmán szíve azonban újraindult. Válságos állapotban került kórházba.

Az újraélesztésről szóló beszámolónknál Újraélesztették a kerékpárost Szombathelyen 2011. January 07. 20:22 többen is kifogásolták az egyik képaláírást, amiben azt írtuk: „Kerékpárján lett rosszul egy férfi és meghalt – újraélesztették”. Valóban, nem írtuk ki, hogy a klinikai halál állapotába került a férfi, viszont az is igaz, hogy aki csak rosszul lesz, azt nem „szokták” újraéleszteni. A vita lezárásaként reményünknek adtunk hangot, hogy az újraélesztett férfi felépül és ha bántónak érzi a képaláírást, akkor állunk a retorziója elé és vállaljuk a fenékbe billentést.

Takács Kálmán a második születésnapja után
Tánczos Mihály

Néhány nappal ezelőtt aztán váratlan dolog történt. Egy férfi lépett munkatársunkhoz és átadta az édesapja üzenetét: szó sincs fenékberúgásról, sőt, jót nevetett a vitán. Nem csak a büntetés elmaradásának örültünk, hanem annak is, hogy valaki, akinek váratlanul megállt a szíve nem sokkal később már viccelődik is. Megkérdeztük, beszélhetnénk-e vele és igenlő választ kaptunk.

Kicsit félve mentünk látogatóba, hiszen a műszerekhez, infúzióhoz kötött ember látványa lehangoló tud lenni. Kálmán „bácsi” azonban nem volt hozzákötve semmilyen berendezéshez, nem csöpögött az ereibe infúzió, az ágya mellett állt és a fiával viccelődött. Tréfásan megjegyeztük neki, hogy sokkal jobban néz ki, mint amikor utoljára láttuk a 11-es Huszár úton, mire kicsit bűnbánóan közölte, hogy ő akkor mással volt elfoglalva, és az akkori állapotában akár fel is darabolhatták volna, arra sem emlékezne. Viszont megjegyezte, hogy a Savaria Karneválon lefotóztuk és még arra is emlékezett, hogyan tréfálkozott akkor a fotóssal.

Mint megtudtuk, a férfi éppen soproni rehabilitációra készül, majd ezután hazatérhet. A mentőknek nem tud eléggé hálás lenni, azért, amit tettek, ráadásul másodszor köszönhet nekik nagyon sokat. 2007. karácsonyán a felesége lett rosszul és neki is megállt a szíve. A mentők akkor is sokáig harcoltak az asszony életéért és akkor is sikerrel jártak. Januárban már a kórházból is távozhatott. A család még egy fél évet tölthetett együtt. A következő szívleállásnál, 2008. júliusában már nem volt lehetőség segítségre.

Beszélgetés a kórház folyosóján az újraélesztett férfival

Takács Kálmánnak két unokája van, akik már nagyon várják haza „Pörki papát”. A nevet a nagyobbik unoka ragasztotta rá, mert papája isteni pörköltet tud főzni „fúrótésztával”. A lurkó a papa palacsintasütő tudományával sem tud betelni. A levegőbe feldobva megfordított palacsintát mindig ámulva nézik a gyerkőcök. A nagypapa már várja is, mikor süthet-főzhet az unokáira, és úgy tűnik, erre hamarosan lehetősége lesz.

A férfit a nehéz, megterhelő fizikai munkától teljesen eltiltották és egyelőre a lépcsőzést is kerülnie kell. Ennyi áldozat azonban valószínűleg belefér cserébe azért, hogy szerettei körében maradhatott. Takács Kálmán nem kerülgeti a halál szót, beszélgetésünk alatt többször is elhangzott. Mint ahogy az is, hogy ha nem érkezik gyorsan a segítség, akkor már a temetésen is túl lenne a Takács család.

A gyászjelentésben való főszerep helyett a szeretett apa, nagypapa inkább köszönetet mond mindenkinek, aki segített neki. A bejelentőnek, aki hívta a mentőket, a mentőknek, akik nélkül nem lehetne most itt, az orvosoknak, akik megerősítették a szívét és a nővéreknek, akik minden nap segítik.

Búcsúzásnál keményen megszorította a kezemet. Megbeszéltük, hogy ha előbb nem is, a Savaria Karneválon találkozunk. A fia, ifjabb Takács Kálmán is ott állt édesapja mellett és átkarolta a vállát. Megható jelenet volt, az előzmények ismeretében. Az idősebb Kálmánnak még eszébe jutott valami fontos: „A halálom óta nem gyújtottam rá!”

Mit tehet a szemtanú a mentők kiérkezéséig?

Az nyilvánvaló, hogy távol a mentőállomástól, pl. két település között a mentők nem érhetnek ki öt percen belül a klinikai halál állapotába került emberhez. Ilyenkor a tétlen szemlélődés helyett cselekedni kell, amivel a bajba jutott ember esélyt kap a további életre.

Elsőként az eszméletlen ember esetén meg kell győződni az életfunkciók hiányáról, azaz nincs spontán légzés, nem tapintható pulzus (felnőttnél nyakon, gyermeknél hónaljárokban), a pupillák tágak, fénymerevek. Ha ezek a tünetek jelentkeznek, az újraélesztést azonnal meg kell kezdeni, amennyiben a klinikai halál öt percnél korábban állt be. Lehetőség szerint a lélegeztetést és a szívmasszázst külön ember végezze, miután a lélegeztető megbizonyosodott a légutak átjárhatóságáról. Sok esetben a mentők diszpécsere is hasznos tanácsokkal látja el a helyszínen tartózkodókat.

Fontos: ilyen esetben ne essünk pánikba! Egy élet múlhat rajta, ha a segítség helyett hiszti, vagy sírás megy. Az újraélesztés menetéről közérthető leírás olvasható ezen az oldalon. Kérjük Olvasóinkat, szánjanak rá néhány percet, hiszen itt sem működik a „velem ilyesmi nem történhet meg” elv.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Kapcsolódó cikkeink

Újraélesztették a kerékpárost Szombathelyen

Feltehetőleg rosszul lett kerékpározás közben az a férfi, aki ma délután leesett a kerékpárjáról Szombathelyen, a 11-es Huszár úton. A járókelők döbbenten látták, hogy nem mozdul. Megállt a szíve.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Sokkoló