Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Jön a nyár és vele együtt az autósszexek ideje – De milyen törvényt sértünk ezzel?

A filmekben minden olyan romantikus. De mi a jogi helyzet?

Nincs amerikai akciófilm autós üldözés nélkül, és minden valamirevaló romantikus filmben történik valami érzéki az autóban is. Minimum egy csók, de nem ritka, hogy a szerelmes hősök ennél jóval messzebb mennek.

A filmek az utóbbi tekintetben közel járnak a valósághoz.

Egy néhány évvel korábban közzétett felmérés szerint tíz honfitársunk közül heten már szeretkeztek autóban, akinek fele már több alkalommal is.

És nem nehéz megjósolni, hogy a járvány lecsengésével és a nyár beköszöntével ismét népszerű szexhelyszín lesz az autó.

Pixabay.hu

Mindez izgalmasan és romantikusan hangzik, de vajon milyen jogi vonatkozásai lehetnek egy autós légyottnak?

Egyáltalán: megszegünk-e azzal bármi törvényt, ha az autónkban szexelünk?

„A szabálysértési törvény úgy fogalmaz, hogy aki közterületen, nyilvános helyen vagy közforgalmú közlekedési eszközön a közerkölcsbe ütköző magatartást tanúsít, az szabálysértést követ el. Az eléggé képlékeny, hogy mi minősül a közerkölcs megsértésének, de egy autós szex mindenképpen, ha az mások által közterületen, nyilvános helyen észlelhető” – mondta megkeresésünkre Dr. Gyurácz András ügyvéd.

Ráadásul ez esetben a közterület-felügyelő is szabhat ki helyszíni bírságot, amelynek összege 5 és 50 ezer forint között van. Ha valaki nem ismeri el a bűnösségét, a büntetés felfuthat 150 ezer forintra is. Igaz, a hatóság úgy is mérlegelhet, hogy az eset annyira csekély súlyú, hogy csak szóbeli figyelmeztetést is alkalmaz.

Viszont a szeméremsértést a törvény keményen bünteti.

Alapjáraton tehát az autós szex szabálysértés, de nem árt tudni, hogy mit ír a magyar büntetőtörvénykönyv (Btk) a szeméremsértésről.

Ez már bűncselekménynek számít, és akkor beszélhetünk róla, ha a bíróság azt állapítja meg, hogy az elkövető más előtt a "nemi vágya felkeltése céljából" mutogatta magát vagy mással való aktusát úgy, hogy a nemi szervét - a szeméremtestet - kitárulkozóan, hivalkodóan felfedte – tudtuk meg.

Ennek a büntetési tétele már két évig terjedő szabadságvesztés, ha pedig egy 14 éven aluli gyermek előtt történik mindez és az elkövető nagykorú, a végeredmény három év börtön is lehet.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Életmód

Tovább az oldalra