Jön a nyár és vele együtt az autósszexek ideje – De milyen törvényt sértünk ezzel?

A filmekben minden olyan romantikus. De mi a jogi helyzet?

Nincs amerikai akciófilm autós üldözés nélkül, és minden valamirevaló romantikus filmben történik valami érzéki az autóban is. Minimum egy csók, de nem ritka, hogy a szerelmes hősök ennél jóval messzebb mennek.

A filmek az utóbbi tekintetben közel járnak a valósághoz.

Egy néhány évvel korábban közzétett felmérés szerint tíz honfitársunk közül heten már szeretkeztek autóban, akinek fele már több alkalommal is.

És nem nehéz megjósolni, hogy a járvány lecsengésével és a nyár beköszöntével ismét népszerű szexhelyszín lesz az autó.

Pixabay.hu

Mindez izgalmasan és romantikusan hangzik, de vajon milyen jogi vonatkozásai lehetnek egy autós légyottnak?

Egyáltalán: megszegünk-e azzal bármi törvényt, ha az autónkban szexelünk?

„A szabálysértési törvény úgy fogalmaz, hogy aki közterületen, nyilvános helyen vagy közforgalmú közlekedési eszközön a közerkölcsbe ütköző magatartást tanúsít, az szabálysértést követ el. Az eléggé képlékeny, hogy mi minősül a közerkölcs megsértésének, de egy autós szex mindenképpen, ha az mások által közterületen, nyilvános helyen észlelhető” – mondta megkeresésünkre Dr. Gyurácz András ügyvéd.

Ráadásul ez esetben a közterület-felügyelő is szabhat ki helyszíni bírságot, amelynek összege 5 és 50 ezer forint között van. Ha valaki nem ismeri el a bűnösségét, a büntetés felfuthat 150 ezer forintra is. Igaz, a hatóság úgy is mérlegelhet, hogy az eset annyira csekély súlyú, hogy csak szóbeli figyelmeztetést is alkalmaz.

Viszont a szeméremsértést a törvény keményen bünteti.

Alapjáraton tehát az autós szex szabálysértés, de nem árt tudni, hogy mit ír a magyar büntetőtörvénykönyv (Btk) a szeméremsértésről.

Ez már bűncselekménynek számít, és akkor beszélhetünk róla, ha a bíróság azt állapítja meg, hogy az elkövető más előtt a "nemi vágya felkeltése céljából" mutogatta magát vagy mással való aktusát úgy, hogy a nemi szervét - a szeméremtestet - kitárulkozóan, hivalkodóan felfedte – tudtuk meg.

Ennek a büntetési tétele már két évig terjedő szabadságvesztés, ha pedig egy 14 éven aluli gyermek előtt történik mindez és az elkövető nagykorú, a végeredmény három év börtön is lehet.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Életmód