Mégiscsak jön a vasárnapi boltbezárás?

Most nem annyira a keresztény értékek védelme, mint a munkaerőhiány lenne az ok.

„Orbán Viktor miniszterelnökhöz fordul több százezer ágazati munkavállaló nevében a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete (KDFSZ). Azt kérik, a kormány vegye fontolóra a vasárnapi munkavégzés áruházi tilalmának újbóli elrendelését, akár részlegesen, nemzetközi mintára” – írja a kormányközeli Magyar Idők .

Hiába voltak jelentős, 50-60 ezer forintos béremelések az ágazatban, továbbra is kritikus a munkaerőhiány – nyilatkozta a lapnak KDFSZ elnöke.

Bubenkó Csaba szerint tízezer ember kellene még a nagy látogatottságú áruházakba ahhoz, hogy a fogyasztás mértékével és a piac növekedésével arányos, az élelmiszer-biztonsági, munka- és fogyasztóvédelmi előírásoknak megfelelő kiszolgálásban részesüljön a lakosság.

Az áruházi dolgozók többsége továbbra is nő, családanya, akik hiába visznek haza több pénzt, az nem kompenzálja a hét végén vagy túlórában, a kasszában, a pult mögött, a raktárban végzett munka szociális és egészségügyi hátrányait.

Ezt orvosolná a vasárnapi munkavégzés tilalma, amelyet a szakszervezet 2019-től vezetne be.

Az elnök érvei között van az is, hogy az a lépés „a keresztény nemzeti kultúra évezredes hagyományainak tiszteletét képviselné”.

A vasárnapi nyitva tartás tilalmát a kormány 2015 tavaszán rendelte el, de az intézkedés népszerűtlennek bizonyult, ráadásul a szocialisták népszavazást kezdeményeztek az ügyben, így szűk egy év múlva a kormány visszavonta a rendeletet.

Frissítés:

A kormány hétfőn délután az MTI-n keresztül szűkszavúan csak annyit közölt, hogy "a vasárnapi boltzár ügyében nem tervez jogszabály-módosítást, nem tartja aktuálisnak a kérdést".

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Gazdaság