Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Jordán Tamás a Nemzet Színésze lett

A szombathelyi színház igazgatóját választották meg az elhunyt Andorai Péter helyére.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A Nemzet Színészei egyhangú szavazással Jordán Tamást választották maguk közé kedden - írja a deszkavizio.hu .

Sok olvasói kérdés érkezik hozzánk. Mi pedig szeretnénk friss, hiteles híreket adni neked. Támogasd a munkánkat!
Támogatom

A Nemzet Színésze címet Schwajda György javaslatára 2000. augusztus 22-én adományozta először a nemzeti kulturális örökség minisztere tizenkét olyan színművésznek, akik a magyar nyelv ápolása, a nemzeti irodalom tolmácsolása, a magyar színművészet, a nemzeti színjátszás fejlesztése, illetve népszerűsítése során kimagasló érdemeket szereztek.

A cím csak annak adományozható, aki betöltötte 62. életévét, 40 évet eltöltött a színészi pályán, vagy legalább 20 évadot – évadonként legalább egy bemutatóval – a budapesti Nemzeti Színházba, és legalább egy elismerésben részesült már pályája során (Jászai Mari- vagy Kossuth-díjban). Ha a cím egyik viselője elhalálozik, a megüresedett helyre a Nemzet Színészei egyhangú szavazással emelhetnek maguk közé új tagot. Andorai Péter február eleji váratlan halálát követően a mai napon Jordán Tamás lépett a Nemzet Színészei közé.

Jordán Tamás

Jordán Tamás 1943-ban Budapesten született, a József Attila Gimnázium elvégzése után azonnal jelentkezett a Színház- és Filmművészeti Főiskolára, ám nem vették fel, így földmérőként szerzett diplomát a Budapesti Műszaki- és Gazdaságtudományi Egyetem mérnöki karán. Bálint András, aki gyermekkori jóbarátja, 1961-ben elhívta az Egyetemi Színpadhoz, ahol együtt játszott Fodor Tamással és Halász Péterrel is.

Jordán Tamás a szombathelyi színház színpadán
Mészáros Zsolt / wssz.hu

1970-től főleg keresetkiegészítésként vállalt színészi feladatokat, ám annyira felkapott lett, hogy 1972-ben az Országos Rendező Iroda kiállította számára az igazolást, hogy színész, így leszerződhetett a 25. Színházhoz.

1977-től a Várszínház színésze, 1980-tól pedig a kaposvári Csiky Gergely Színház társulatának tagja lett, ahol olyan partnerei voltak, mint Bezerédi Zoltán, Básti Juli, Máté Gábor és Eperjes Károly. A társulat feloszlását követően Budapestre költözött feleségével, Lázár Katival, akivel 1991-ben megalapították a Merlin Színészképző Műhelyt. Rendezőként 1987-ben debütált, a Pécsi Nyári Színház keretében Móricz Úri Muri című művét állította színpadra a kaposvári társulat és a Baranyai Táncegyüttes közreműködésével.

2003-ban nevezték ki a Nemzeti Színház igazgatójának, az ötéves ciklust követően Szombathelyen megalapította a Weöres Sándor Színházat, amelynek azóta is igazgatója.

2002 és 2006 között a Színház- és Filmművészeti Egyetem osztályvezető tanára, 2007-től a Berzsenyi Dániel Főiskola docense, 2008-tól pedig a Nyugat-magyarországi Egyetem Művészeti, Nevelés- és Sporttudományi Kar Színházművészeti Intézeti Tanszékének vezetője. 2019-ben Szombathely díszpolgárává választották.

Mind színpadon, mind a televízióban és a filmvásznon számos szerepben láthatták a nézők, rendezései az ország több színházában futottak nagy sikerrel. Jordán Tamás 1978-ban kapta meg a Jászai Mari-, 1996-ban a Kossuth-díjat, emellett kitüntették a Magyar Köztársaság Érdemrend középkeresztjével, részesült Prima díjban, Jubileumi Prima Primissima díjban, illetve örökös tag a Halhatatlanok Társulatában.

Jordán Tamással több interjút is készítettünk, az eddigi utolsót itt olvashatja el Jordán Tamás: Nem hittem volna, hogy ezt megkapom a sorstól 2017. July 19. 12:30 .

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Közélet

Hirdetés