Jövőre drágulhatnak az ingatlanok Szombathelyen

A jövő év azzal indul, hogy jelentősen emelkedik az építőanyagok ára.

Közel öt évig tartott az ingatlanpiac felfelé ívelése, mely időszak alatt évről-évre emelkedtek az árak és egyre-másra keltek el az ingatlanok hazánkban. Azonban már a koronavírus megjelenése előtt, a 2019-es év második felében alábbhagyott az ingatlanpiac lendülete, aztán a koronavírus megjelenésével behúzta a kéziféket. Az Ingatlannet.hu jelen elemzésében bemutatja, hogy mindennek következtében milyen árak jellemzik Szombathely ingatlanpiacát 2021 vége felé közeledve, és mire számíthatunk az új évben.

Idén a családi házak nem, de a lakások sokat drágultak Szombathelyen

Az összes Szombathelyen eladásra kínált ingatlantípus közül, egyedül a családi házak átlagáraiban fedezhetünk fel némi csökkenést az idei évet tekintve. Az év végén viszont a vásárlók pénztárcája nemhogy vastagabb maradhatott volna, hanem még vékonyabb is lett, hiszen az áremelkedések mértéke nagyobb volt. Így a januári átlagárhoz képest négyzetméterenként átlagosan 30 ezer forinttal többet, azaz 450 ezer forintot kértek az eladók.

A családi házak nem, de a tégla- és panellakások sokat drágultak 2021-ban
Mészáros D. Zsolt

Szombathelyen a panellakások átlagára dinamikusan növekedett. 2021 januárjában 330 ezer forint volt, mely az év végére – 21 százalékos drágulás után – elérte a 400 ezer Ft/m2-t. A szombathelyi téglalakások is drágultak, de nem egyenletesen. Egészen a nyár közepéig azonos árszínvonalon álltak és csak ezután kezdtek el emelkedni az áruk, melynek következtében kis híján elérték a 600 ezer Ft/m2-es határt.

Ingatlannet.hu

Tehát Szombathelyen bármelyik lakóingatlan-típust nézzük, idén minden esetben stagnáló négyzetméter árakról beszélhetünk. A családi házak esetén arról van szó, hogy egy érték körül ingadoztak az árak, míg a lakások (panel és tégla) esetében azt mondhatjuk, hogy hónapról hónapra mindig egy arasznyit feljebb léptek.

A szakértők drágulást várnak az új esztendőtől

A GKI és a Masterplast felmérése szerint a főváros használt-lakás piacán 4-5 százalékos áremelkedés várható, míg a vidéki használt-lakás piacon pedig 2-3 százalékos áremelkedés. Az új építésű lakások piacán nincs régiós különbség, mindenhol drágulást tapasztalhatunk majd, csökkenés nem valószínű. Ez esetben a következő 12 hónapban a négyzetméter árak növekedésének mértékét 7-8%-ra becsülik a szakértők.

Mindezeket figyelembe véve Szombathelyen is drágulást jósolhatunk a lakáspiac minden szegmensében. A családi házakat tekintve az ingatlannet.hu prognózisa szintén áremelkedés, hiszen ezek az lakóingatlan-típusok népszerűek lettek a járványidőszak alatt és úgy tűnik továbbra is élénk lesz irántuk a kereslet.

Az építőipar tovább égeti a vásárlók talpát

A járvány megjelenése óta meredeken felfelé ívelő pályán fut az építőipar, soha nem látott dráguláson ment keresztül. Na de hol van a drágulás vége? A szakértők többször is úgy nyilatkoztak, hogy januártól még további 20 százalékos emelkedés várható majd az építőanyagárakban. Ennek egyik oka, hogy többszörösére növekedett a gyártók energiaköltsége.

Az alapanyagok közül a legjobban a tégla, gipszkarton és üveggyapot vételára szökhet a magasba. Természetesen ez az áremelkedés nagymértékben hatással lesz az ingatlanpiacra is, hiszen emiatt az újonnan épülő és felújítás alatt álló ingatlanok is drágábbak lesznek.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Gazdaság