Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Juhász Péter: Az a célja Orbán Viktornak, hogy a közpénzekből új arisztokráciát építsen

A korrupcióellenes harc éllovasa és Kövesdi Veronika, a március 15-i tüntetés legnagyobb hatású szónoka volt a V mint Vas Egyesület vendége Szombathelyen.

A dühös egyetemista lány és a Fidesz elleni küzdelem bozótharcosa érkezik Szombathelyre - írtuk pár napja előzetesként A dühös egyetemista lány és a Fidesz elleni küzdelem bozótharcosa érkezik Szombathelyre pénteken 2016. April 12. 10:09 a mai fórum elé. Most azért Juhász nem tűnt bozótharcosnak és Kövesdi Veronika sem volt dühös. Persze, egy kerekasztal-beszélgetésen nem ez a lényeg, azért voltak erős mondatok.

Orbán királynak képzeli magát

És mintegy ötven érdeklődő, akikkel meg is telt az Art Café emeleti különterme. Nem olyan kevés ez, tekintve, hogy nem pártrendezvény volt, és egyetlen témáról volt szó, a korrupcióról. A ma esti beszélgetésben részt vett Varga Tamás pedagógus, dr. Szendrő-Németh Tamás jogász és Kupi Györgyi újságíró.

Kerekasztal Kövesdi Veronikával és Juhász Péterrel
Vágvölgyi Bálint

Ismerjük Juhász Péter korrupcióellenes tevékenységét, ő az, aki sorra indítja a pereket Tiszta véletlen: Megsemmisült a rendőrségen a bizonyíték Rogán Antal ügyében 2016. March 17. 11:01 , videón mutatja be a kormánytagok, főleg a miniszterelnök gyarapodását, és ő az, akit a tv2 le akart járatni az elhíresült interjúval A TV2 megint belefutott egy pofonba 2016. March 21. 10:23 , ami végül visszájára fordult. Kövesdi pedig gyújtó hatású beszédet mondott a március 15-i pedagógustüntetésen Annyian álltak ki a tanárok mellett, mint az internetadós tüntetések óta soha 2016. March 15. 15:29 , és ezzel a politika közepébe került.

Írtuk már, hogy voltak kemény mondatok. Juhász kifejtette például, Orbán Viktornak az a célja, hogy a közpénzekből új arisztokráciát építsen, minden vagyont a sajátjuknak akarnak, és ha elfogynak az EU-támogatások, akkor ezzel a vagyonnal kézben tartják az országot. Orbán királynak képzeli magát - mondta.

Bizonyítékok a későbbi büntetőperekhez

Kérdésre kijelentette, korrupciós ügyek nyilvánosságra hozatalával az a céljuk, hogy gyűjtsék a bizonyítékokat a későbbi büntetőperekhez, mert a hatalmon lévőknek egyszer felelniük kell a tetteikért. Most erre még nincs esély, mert a hatóságok nem függetlenek. De az is a céljuk, hogy minél több embernek nyissák fel a szemét, azért, hogy az emberek tudják, kire ne szavazzanak majd. Arra, hogy helyettük kire szavazzanak, majd később kell választ adni - mondta.

Kerekasztal Kövesdi Veronikával és Juhász Péterrel
Vágvölgyi Bálint

Juhász abban bízik, hogy az ellenzéki erők között kialakul az összefogás, ők mindenkit szívesen fogadnak, akinek elege lett a hatalom mohóságából. Célzott arra, hogy azokat a jobboldaliakat is várják, akik kiábrándultak a Fideszből.

Kövesdi Veronika arról beszélt, hogy nekik kevés csatornájuk van a nyilvánossághoz, viszont a Facebook jó platform, ott lehet kommunikálni, és ez eredményesnek is bizonyult. Kövesdi a tavaly alakult Igazmondó Alapítvány koordinátora (Juhász pedig az aktivistája), a szervezet kapcsolatot tart a többi korrupcióellenes szervezettel, hálózatot építenek, jelenleg az ország mintegy 22-24 városában vannak jelen.

A mohóságnak nincs határa

Juhász hozzátette, az országban van mintegy másfélmillió ember, aki csak az állami médiából tájékozódik, hozzájuk csak a kormány sikerpropagandája jut el. Van ötmillió ember, aki nem használja az internetet, és vannak, akik egzisztenciális félelemből nem mernek kiállni az érdekeikért. És ez az egzisztencia sokszor csak a közmunkát vagy a minimálbéres foglalkoztatottságot jelenti.

Kerekasztal Kövesdi Veronikával és Juhász Péterrel
Vágvölgyi Bálint

Juhász kategorikusan visszautasította azt a közönség részéről érkező javaslatot, hogy meg kell teremteni a balliberális médiát. Szerinte a média legyen független, régen rossz, ha egy párt saját médiát akar. Ő egyébként megszüntetné az állami médiát, és a kereskedelmi csatornákat kötelezné objektív, pártoktól független híradók készítésére.

Egy érdeklődő felvetette, hogy miért kell mindig Mészáros Lőrinc, Garancsi István és a többiek vagyonosodásával foglalkozni, nincs-e ennél nagyobb probléma, Juhász szerint nincs, mert ez a jelenlegi rendszer lényege. Andy Vajnának sem azért kellett a tv2, mert olyan nagyon akart egy tévét, hanem azért, mert megtehette, hogy megszerzi. A mohóságnak nincs határa - mondta.

Vannak, akik mindig megtalálják a gazdáikat

Felmerült az a kérdés is, hogy hol tud elhelyezkedni az az újságíró, aki nem akar a hatalom által irányított sajtóban dolgozni. Kövesdi Veronika végzős médiaszakosként elmesélte, hogy egy barátnője ajánlatot kapott a tv2-től, nagyon vonzó fizetéssel, viszont amikor megtudta, mit kellene ezért csinálnia, inkább nemet mondott. Hozzátette, nagyon kevés olyan médium van, amiben nem várnak el elfogultságot, ezért is nehéz a pályakezdők helyzete.

Kerekasztal Kövesdi Veronikával és Juhász Péterrel
Vágvölgyi Bálint

Mi lesz azokkal, akik most vállalták, hogy részt vesznek a kormánypropagandában? - jött a következő kérdés. Juhász azt mondta, akik most hajlandóak erre, azok egy hatalomváltás után is megtalálják az új gazdáikat.

Hosszú ideig beszélgettek arról, hogyan lehet közelíteni egymáshoz az ellenzéki szervezeteket, és bevonni ebbe a jelenleg még passzív embereket. Juhász elmondta, érthető, hogy a pártok azt akarják megmutatni, hogy önálló politikájuk, elképzeléseik vannak, de amikor a pozícióosztogatáshoz érnek, az már vállalhatatlan. Ő, mint az Együtt társelnöke ezért is lépett ki még a 2014-es választások előtt az alakuló összefogásból.

Vannak álcivilek

De, mint V. kerületi önkormányzati képviselő látja, az ellenzéki pártok egyes szakpolitikai kérdésekben nagyon jól együtt tudnak működni. Példaként említette a DK-t, akik nagyon sokat segítettek neki a korrupcióellenes akciókban, miközben tudják róla, hogy Gyurcsány Ferencet legszívesebben a hátsó sorokba kívánná, mert megosztó személyiségnek tartja.

Kerekasztal Kövesdi Veronikával és Juhász Péterrel
Vágvölgyi Bálint

A passzív embereket pedig a civil szervezetek útján lehet megszólítani. Az életminőséget nagyban befolyásolja a környezet, és ebben a civilek tudnak tenni. Ha ők részt vesznek a közéletben, az már politizálást jelent. Szerinte a mai politikaellenesség a pártpolitikát jelenti, de oda is el kell jutni, mert a képviseleten alapuló politikai rendszer a pártokra épít.

Szendrő-Németh Tamás arra figyelmeztetett, hogy vannak álcivil szervezetek is. Mint mondta, Szombathelyen is van egy olyan, magát civil nevező szervezet, ami mögött valóban elismert szaktekintélyek állnak. De a szervezet a kampányban kritikus hangot ütött meg az akkori városvezetéssel szemben, a választások után aztán leültek velük tárgyalni, és beálltak melléjük. Kijelentette, a választások közti időszakban pedig nem csináltak semmit.

De abban végül egyetértettek, hogy az embereket aktivizálni kell, lehetőséget adni nekik arra, hogy elmondják véleményüket, és arra is, hogy ki-ki személyiségének megfelelően részt vegyen a munkában.

A végén Varga Tamás bejelentette, hogy a közéleti kerekasztal-beszélgetéseket folytatják, tervben van egy-egy este az oktatásról és az egészségügyről is.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet

Tovább az oldalra