Jurisics-kori ágyúlövedéket találtak Kőszegen

Egy családi ház kertjében.
Török ágyúlövedék Kőszegen
Facebook

Közel fél évezredet szunnyadhatott a földben a képeken látható különleges ágyúgolyó, amely 1532 augusztusa, vagyis Kőszeg várának ostroma óta pihenhetett öt évszázad súlya alatt, arra várva, hogy egyszer ismét napvilágra kerüljön.

A nem mindennapi lövedék egy családi ház hátsó kertjének rendezése során bukkant elő, a Bertalan Erzsébet utcában. Alakulatunk tűzszerészei a protokoll szerint megvizsgálták, majd megállapították, hogy a kora újkor elején gyártott, mintegy 8 kg tömegű ágyúgolyó nem tartalmaz pirotechnikai anyagot.

A lövedéket elszállították a katonák a Magyar Honvédség központi gyűjtőhelyére, és felvettük a kapcsolatot a Hadtörténeti Intézet és Múzeum munkatársaival a történelmi lelet tekintetében - írja a MH 1. Honvéd Tűzszerész És Hadihajós Ezred Facebook oldala .

Török ágyúlövedék Kőszegen
Facebook
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Könnyű