Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Kedves szülők! Biztosak benne, hogy kamasz lányuk nem pénzért vetkőzik a neten?

Thoma Gábor szexuálpszichológussal beszélgettünk a fiatalok körében egyre népszerűbb „videójátékozó szexi lány” jelenségről.

Tudom, hogy már unalomig ismételt kérdés, de mégsem lehet elégszer feltenni: Ön tudja, hogy mit csinál kamasz lánya iskola után, mikor magára zárja az ajtót?

Ma már nem elég a vacsoraasztalnál megkérdezni a gyerektől, hogy mi volt a suliban, hiszen a magánéletének a lényeges része csak este, a számítógép előtt kezdődik.

Várják a barátai Pubg-ben, be kell pótolnia a TikTok videókat, DizzyKitten 6-tól 9-ig lesz online és este 11-kor kezdődik a StarCraft selejtező, amibe bejutott a kedvenc csapata – sok szülő pedig az ilyen szavak hallatán adja fel végleg, hogy megértse gyerekét.

Pedig könnyen lehet, hogy 14 éves lánya a webkamera előtt hosszú órákon keresztül bikiniben, sportmelltartóban, vagy tangában videójátékozik több ezer néző előtt, és ezzel még pénzt is keres.

Belle Delphine, a szubkultúra egyik ikonja ugyan már nem kiskorú, de sok kamasz lány példaképe
Belle Delphine

Nem is véletlen, hogy több botrány is kirobbant az elmúlt években az egyik legnépszerűbb streaming oldal, a Twitch körül.

A Twitch kifejezetten videójátékok élő közvetítésére specializálódott, és mára több tucat kategória közül válogathatunk. Lehet adományozni is a játékosoknak, ebben pedig sokan felismerték a könnyű pénzszerzés lehetőségét.

Igaz, a Twitch üzletpolitikája szerint tilos a szexuális jellegű tartalom közvetítése, a fiatalkorú közvetítőket pedig még szigorúbban ellenőrzik, egyre gyakrabban jelenik meg rés a pajzson.

Ilyen rés volt például, mikor egy amerikai fiatal most nyáron perrel fenyegette a Twitchet, mert annyira ráfüggött a gamer lányokra való önkielégítésre, hogy ennek komoly egészségkárosító következményei lettek.

Egy másik eset, 2019-ből, mikor egy híres e-sportolót vádoltak meg azzal, hogy fiatalkorúakat zaklat szexuálisan az interneten. Twitchen a külsőjüket dicséri, félreérthető megjegyzések tesz nekik. A játékost a sajtó meghurcolta, de szerintem érdemes vetni egy pillantást az egyik fiatalkorú lányra is, akit állítólag zaklatott.

Twitter

Jogilag nehéz fellépni ezek ellen a tartalmak ellen, hisz nem valósul meg valódi szexuális szolgáltatás, de magában mindenki tegye fel a kérdést:

Mit tennék, ha megtudnám, hogy a kamasz lányom pénzért, félmeztelenül közvetíti magát interneten, és sokan épp erre végeznek önkielégítést?

Hogy kicsit jobban a jelenség mögé lássunk, megkérdeztük róla Thoma Gábor szexuálpszichológust.

Mennyire nevezhető bizarrnak a jelenség?

Az, hogy a szex terén mi számít bizarrnak és mi nem, az nagyon szubjektív. Ami az egyik embernél lehet, hogy kiveri a biztosítékot, a másiknál a világ legtermészetesebb dolga. Az sem meglepő, hogy a gamer szubkultúrában is erősen megjelent a szexualitás.

Ahogy mondani szokás, szexszel mindent el lehet adni, és ezek a lányok egyszerűen csak rájöttek erre. A közvetítőoldalak pedig, egyszerű üzleti okokból nem fogják tömegesen letiltani ezeket a lányokat a weboldalról.

És mégis mi állhat a háttérben akkor, amikor egy kamasz lány úgy dönt, hogy ilyen jellegű „munkával” keresi meg a zsebpénzét?

Ez egy nagyon összetett kérdés, ezért nem is szeretnék ex katedra megállapításokat tenni. Az egyik legerősebb motivációs erő minden bizonnyal az, hogy ezzel gyorsan lehet sok pénzt keresni.

Egy véletlenül kibuggyanó mell még nem feltétlenül eredményez letiltást, de a nézettséget jól megdobja
Twitch

Egy fiatal lánynak, akinek éppen a diákhitelt kell visszafizetnie, ami például Amerikában nagyon gyakori probléma, csábító lehet, hogy azzal keresse meg ezt a pénzt, amit amúgy is szeret csinálni.

Hozzá kell tenni, hogy a „szexi streamelés” akár nevezhető egyfajta prostitúciónak is, viszont akkor annak a legenyhébb változata.

Itt a lányoknak nem kell fizikailag érintkezniük senkivel, nem kell elviselniük egy vadidegen érintését, szagát és főleg nem teszik ki magukat a fizikai erőszak lehetőségének.

Nem függnek továbbá senkitől, mint például egy igazi prostituált a stricijétől, és nem kell megfelelniük semmilyen főnöknek, mint ahogy egy hivatásos pornószínész meg kell, hogy feleljen a rendezőnek. Maguk döntik el, meddig mennek el, mit csinálnak meg és mit nem, mi fér bele és mi nem, és ez biztonságérzetet ad.

Szóval ez csak a pénzről szól?

Nem minden esetben. Sokszor az önbizalomhiány, a pozitív visszajelzések igénye, esetleg testképzavar is állhat a háttérben.

A legtöbb kamasz lány szeretné azt gondolni magáról, hogy szép, de ehhez gyakran nem kap elég megerősítést a környezetétől.

Ilyenkor akár egyetlen interneten kapott bók is beindíthatja a folyamatokat.

Minél többen dicsérik a külsejét, annál nagyobb örömöt okoz neki, hogy megmutathatja magát a nagyközönség előtt. Ha sokan dicsérik a mellét, késztetést fog érezni rá, hogy egyre mélyebben kivágott pólóban játsszon, ha pedig valaki megkérdezi, hogy a hasa is szép-e, le fogja venni a pólóját, hogy a hasát is megdicsérjék, és így tovább.

És ezek a lányok nincsenek is tudatában annak, hogy prostituálják magukat?

Hogy mennyire vannak tudatában, megint csak egyénfüggő. Biztos vannak, akik tudatában vannak ennek, de úgy érzik, hogy még belefér. Aztán ott vannak azok a lányok, akik nagyon szabadelvű neveltetésben részesültek, és fel sem fogják, hogy azzal, amit csinálnak, átlépnek egy bizonyos határt.

És ne feledkezzünk meg arról sem, hogy a gamerek világára nagyon erős hatást gyakorol a japán és dél-koreai kultúra.

Ott egészen másként jelenik meg a szexualitás, és ma, a globális társadalomban már egyáltalán nem ritka, hogy egy amerikai, vagy épp magyar lány más kulturális értékmérők és elvek mentén gondolkodik, mint az osztálytársai vagy úgy általában a közeg, amiben él.

Japánban és Dél-Koreában a nyugati kultúrához képest – bár sajnos azt látjuk, hogy szép lassan felzárkózunk – sokkal nyíltabban szexualizálják a fiatalokat. (Bár megjegyzem egészen más okból, üzleti alapon, ez az USA-ban sincs másképp). Más példát követve pedig előfordulhat, hogy egy adott ember észre sem veszi, mennyire hajlik el az elfogadottól a saját közegében, jelen esetben például akár észre sem veszi, hogy milyen mértékben tárgyiasítja magát.

Az animékben ez teljesen általános ábrázolásmódja a kamasz lányoknak
Youtube

És persze van egy olyan oldala is a dolognak, hogy tinédzser korban, sőt ma már azzal lassan egybeolvadó a húszas éveiben is egy fiatal az ön-kitalálás közepette kalandkereső, túlzott kockázatokat vállal és könnyelmű. Az is előfordulhat, hogy akár tisztában van vele akár nem, hogy amit csinál, az lényegében prostitúció, csak azért is csinálja, mert izgalmas és menő.

Ahogy a fiatalok keresik a saját útjukat, sokszor szándékosan szembe mennek a szülői értékekkel.

Miért van az, hogy a gamer szubkultúrában ekkora népszerűségnek örvend ez a fajta rejtett szexualitás, mikor az interneten hemzsegnek a pornófilmek?

Talán épp azért, mert az interneten hemzsegnek a pornófilmek.

Az emberek a szexben mindig keresik az újat és ez az önkielégítésre is vonatkozik.

Gondoljunk csak bele, hogy arra, ami húsz évvel ezelőtt hardcore pornónak számított, a legtöbben ma már csak álmosan legyintenek egyet. Aki gyakran fogyaszt pornót, az jóeséllyel már mindent látott és meg is unta.

A szexi gamer lányok videói még újak, felfedezetlenek, izgalmasak. Aztán persze arról se feledkezzünk meg, hogy ezek a lányok nagyon fiatalok, a fiatal test, az ártatlanság, a romlatlanság, a törékenység gyakran azonosul a szépséggel a művészetben is, már az ókori szobrászművészeket is megihlette. Ez ma sincs másként.

És lehet tudni, hogy kik a fő fogyasztók?

Én úgy gondolnám, hogy általában olyan fiatal srácok, akik a hagyományos szociális életben nem túl népszerűek. A suliban félnek oda menni a menő csajokhoz, sokszor már előre elkönyvelik magukban, hogy úgysem érdekelnék a lányokat.

Ezek a fiúk azért is inkább a streamer lányokról fantáziálnak, mert a pornószínészek az ő szemükben az elérhetetlen menő csajok, ezzel szemben egy korukbeli, akivel ráadásul nagyon hasonló az érdeklődési körük, sokkal valóságosabbnak tűnik.

Fontos még az interakció is.

Egy pornóhoz nem tudsz szólni, az nem fog válaszolni, a twitchen a lányok viszont válaszolnak, és ez még jobban erősíti a személyesség érzését. Habár ezeknek a lányoknak a valódi életéről szintén nem tudunk semmit, az illúziója megvan annak, hogy jól ismerjük őket.

Na és persze egyebek mellett ne feledkezzünk meg azokról a nézőkről sem, akik akár pedofil hajlamuk miatt vannak ott.

Hogy lehet az, hogy ez a dolog nem vált ki közfelháborodást?

Mindig vannak tiltakozó hangok, amik ideig-óráig felerősödnek, de a társadalom egészében ez valóban nem vált ki felháborodást. Ennek az egyik oka az, hogy ezek a dolgok a társadalom nagy része előtt titokban maradnak.

Velvet 7-et már többször letiltotta a Twitch túl kihívó öltözéke miatt, de új névvel mindig vissza tér
Twitch

A felnőttek nem igazán tudják, mi zajlik a fiatalok közt az interneten, és a fiataloknak is csak egy szűkebb rétege nézi a Twitch-et.

A másik ok az, hogy a fiatalok hiperszexualizálása mára teljesen általánossá vált.

Gondoljunk csak az Amerikában nagyon népszerű gyerekszépségversenyekre. Nyolc-tíz éves lányok kihívó sminkben, fürdőruhában lejtenek rúdtáncot a színpadon, az anyukák és a zsűri pedig tapsol.

Mint szexuálpszichológus és mint egy kislány apja mondom, hogy szerintem ezzel a trenddel nagyon rossz irányba tartunk.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Életmód

Tovább az oldalra