Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Szlovák kamion tarolta le a kacsázó osztrák autót a 86-os úton

Csoda, hogy nem történt újabb tragédia a 86-os úton, miután egy osztrák autós áttért a szemközti sávba, majd ütközött az előle „menekülő” szlovák kamionnal. A fémrakománnyal megrakott kamion kitört egy betonoszlopot is, ez mentette meg az út széli nyárfától. Az osztrák súlyos lábsérülést szenvedett.

Áttért a szemközti sávba

Azt majd a szakértő állapítja meg, mi történt a 86-os út balogunyomi szakaszán kedden késő délután, addig viszont a szlovák sofőr beszámolójára hagyatkozunk, amit a nyomok is alátámasztanak. A 30 tonnányi légkondícionáló-elemekkel megrakott kamion Mallorcába tartott Szlovákiából. A pilóta a nyugat.hu-nak elmondta: Balogunyom magasságában annyit látott, hogy az enyhe ívű kanyarban egy személyautó áttér az ő sávjába, majd az egyik kerekével a padkára hajtott.

A szlovák sofőr (a mentő előtt) hiába akart kitérni a felriadó pilóta belehúzta a kormányt a kamionba
A szlovák sofőr (a mentő előtt) hiába akart kitérni a felriadó pilóta belehúzta a kormányt a kamionba
Tánczos Mihály

A sofőr nem sokat gondolkodott, menteni akarta a személyautó sofőrjének az életét, ezért fékezett és átrántotta a kormányt a szemközti sávba. Időközben azonban az osztrák sofőr is feleszmélt és megpróbált visszatérni a saját sávjába, de éppen belekormányozta az autóját az előle lehúzódó kamionba. A szlovák sofőr elmesélte, hogy két nagy döccenést érzett. Az egyiket akkor, amikor a néhány hónapos kamion elkapta az Opel Vectrát, a másodikat pedig az út széli betonoszlop széttörésekor. A pilótának szerencséje volt, ha nincs az oszlop, akkor valószínűleg a sokkal masszívabb útszéli fának csapódik a kabinja.

Szembe a forgalommal - az osztrák autó keréknyoma a szemközti sáv padkáján
Szembe a forgalommal - az osztrák autó keréknyoma a szemközti sáv padkáján
Tánczos Mihály

Súlyosan megsérült

Az osztrák sofőrt a tűzoltók vágták ki a roncsból. Az egyik lába súlyosan megsérült. Tekintve azonban, hogy egy kamionnal ütközött, a balesetet nevezhetjük szerencsés kimenetelűnek is. A szlovák sofőr félóránként érdeklődött a rendőröktől, mi a helyzet a sérült osztrákkal, azok pedig nyugtatgatták, hogy minden rendben lesz vele. A helyszínelés végeztével speciális autómentő húzta ki az árokból a kamiont, majd bevontatta Szombathelyre. A szlovák cég szerda délelőttre küld másik járművet Szombathelyre, hogy a rakomány folytathassa az útját.

Hiába "menekült" a szlovák kamion a sávjába áttérő osztrák rendszámú Vectra elől
Hiába "menekült" a szlovák kamion a sávjába áttérő osztrák rendszámú Vectra elől
Tánczos Mihály

Közlekedési morál

A helyszínelés és mentés idejére a 86-os út érintett szakaszát teljesen lezárták a rendőrök, a forgalmat Ják felé terelték. Hiába volt azonban sűrű bójasorral kijelölve a haladási irány, hiába volt az úton roncs és tucatnyi, megkülönböztető jelzést használó jármű, most is akadtak sofőrök, akik mindezt „nem vették észre” és el akartak hajtani a baleset mellett. Megdöbbentő, hogy a félpályán keresztbe álló, bekapcsolt fényjelzésű rendőrautó mellett is elhajtottak néhányan. A lezárás azonban nem lehetett egészpályás a mentők, tűzoltók, közutas járművek, E-On és autómentők közlekedése miatt.

Robbanékony tolatás a rendőr elől - bójákat kikerülő bamba autósok
Robbanékony tolatás a rendőr elől - bójákat kikerülő bamba autósok
Tánczos Mihály

Csak néhány szösszenet a tapasztaltakból: „Miért lépte át a záróvonalat és miért kerülte ki a bójákat?” – tette fel a kérdést egy kamionosnak a rendőr, miután az behajtott a lezárt területre. A válasz tömör volt: „Mert mennék, bazmeg!” Ezután a kissé idegbajosnak tűnő sofőr vad tolatásba kezdett, majdnem letarolva a kerülőútról éppen kikanyarodó és dudáló autóbuszt. Azért voltak kedvesebb bakizók is. „Mit csinál, nem látta a bójákat?” –szegezte neki a kérdést a járőr egy megszeppent hölgynek, mire a válasz: „Igen, láttam, de kikerültem!” Hát igen, lassan már ez is fél siker, hiszen akár szét is trancsírozhatta volna azokat...

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Kapcsolódó cikkeink

Háznak csapódott és kigyulladt a tréler a 86-os úton (Képgaléria)

Borzalmas csattanásokra és hosszú csörömpölésre ébredtek a Kisunyom határában lakók hajnalban…

Oszlopot döntött és fejreállt a Clio

Eddig tisztázatlan okból letért a jobboldali útpadkára és villanyoszlopnak ütközött egy Renault Clio vasárnap délután, Szombathely határában. A jármű a karambol után fejre állt.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Sokkoló

Tovább az oldalra