Kamuprofilos propagandisták akcióznak a szombathelyi politikusok Facebook-posztjai alatt

A kiképzett Facebook-harcosokat már itt is bevetették.

Hajrá Fidesz! Jó ilyeneket hallani!

"Ügyes nagyon ez a Hende, remélem még sokáig fog minket képviselni."

"Így tovább Hende úr! Ez a jó irány."

Sokan, amikor kommenteket olvasnak a Facebook-posztok alatt, talán nem is tudják, hogy a kommentelők jó része nem valós személy. Kamuprofilokról van szó, amit a névtelenség reményében hoznak létre, és azért, hogy a mögöttük lévő propagandista több személy nevében kommentelhessen. Sokszor az általa működtetett kamuprofilok egymást is kommentelik, hogy ezzel is erősítsék a propaganda-célú üzeneteket.

Ismert politikusokat vesznek célba, néha támogatólag, néha kritizálva

A cikk elején idézett mondatok Hende Csaba országgyűlési képviselő Facebook-posztja alatt jelentek meg kommentként, és egy részük egészen biztosan ilyen kamuprofiltól származik.

Forrás: Facebook

De nem marad ki a kormánypártiságáról ismert Vasi Srácok oldal posztja sem, ahol éppen Czeglédy Csabáról írtak, nem éppen pozitívan. Ebben a példában az a legszebb, hogy sokszor egymásra reagálnak a kamuprofilok, miközben lehet, hogy egyetlen ember áll mögöttük.

"Szomorú (sic) hogy miket képesek megígérni azért hogy hatalomra kerüljenek."

"Dühítő hogy csak ilyen baromságokat tud ez összehordani."

"Azt nem értem, hogy miért nézik ennyire hülyének az embereket? Ez biztos ilyen balos specialitás."

Forrás: Facebook

Régi módszer, de már szervezetten működik

"Profi Facebook-harcos képzést indít egy kormányközeli szervezet" - írtuk másfél éve Profi Facebook-harcos képzést indít egy kormányközeli szervezet 2020. August 12. 16:22 . A Megafon Központ hirdetésben kereste a jelentkezőket a képzésre, azzal az indoklással, hogy "Magyarországon többségben vannak a jobboldali gondolkodású emberek, de nem tudják kellően érvényesíteni véleményüket az online világban" .

A módszert már korábban is alkalmazták, de itt még képzik is a propagandistákat, akik sokszor a központilag meghatározott üzeneteket sulykolják a sok kamuprofilon keresztül.

Az ellenzéki posztokat azonnal támadják

Úgy tűnik, a képzés sikerrel zárult, hiszen egyre több poszt alatt jelennek meg a tudatosan kommentelő kamuprofilok. Nemény András, Szombathely polgármestere sem úszta meg .

"Megint összevissza tetszik hazudozni? Hende most hozott Szombathelyenk (sic) több száz millió forintos támogatást!"

"Hülyeségeket beszél itt össze vissza."

A valósnak tűnő profilokat eltakartuk
Forrás: Facebook

Könnyű felismerni őket, csak tudni kell, mit keressünk

Megnéztünk néhány, a kormányoldalon pozitív, az ellenzéknél negatívan kommentelő profilt. Többségükről azonnal kiderül, hogy valóban kamuprofilról van szó. Nincsenek adataik, facebookos tevékenységük kimerül a politikai tartalmak posztolásában és a kommentelésben. Vagy nincsenek ismerőseik, vagy ugyanabból a körből vannak, akikkel közösen vesznek rész a kommentharcban.

Az egyik legaktívabb a Szabó Kinga nevű kamuprofil , az ő ismerősei között a fenti képeken szereplő kommentelők vannak többségben. Akiknél nem csak az adatok hiánya jelzi, hogy kamuprofilról van szó, hanem a profilkép is. A profilképet vagy rajz helyettesíti, vagy valamilyen tárgy, esetleg egy Churchill- vagy Clint Eastwood-fotó. Az sem ritka, hogy a profilképet stockfotóval oldják meg. Mint a már említett Szabó Kinga.

A Szabó Kinga-profil
Forrás: Facebook

Ez a profilkép egy stockfotókat tartalmazó oldalról származik, innen . És így néz ki valójában:

Forrás: Facebook

Van, aki meggyőződésből, van, aki pénzért vállalja

A kamuprofilokat üzemeltetheti pár ember, de akár egy vagy kettő is. Utóbbi esetben viszont sok időt kell rááldoznia erre, ami akkor kifizetődő, ha pénzt kap érte. Információink szerint az is lehet, hogy vannak, akiknek ez a fizetett munkájuk, akár másod- vagy főállásuk.

Persze, olyanok is vannak, akik meggyőződésből, lelkesen kommentelnek, és olyanok is, akik bulinak fogják fel, és csak trollkodnak, abban bízva, hogy minél nagyobb felháborodást okozzanak.

De a fő szándékuk, hogy tematizálják, irányítsák a posztok alatti kommentfolyamatot, és képviseljék választott politikai oldaluk érdekeit. Jönnek a választások, úgyhogy a kommentharc is fokozódik, kíváncsian várjuk a kimenetelét.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet