Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A kormány szerint megfelelő az egészségügy finanszírozása, csak elfolyik a pénz

Ezért tervezik az egyetemekéhez hasonló kancellári rendszer bevezetését a kórházaknál.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Akár meg is lehetett volna jósolni, hogy a kormány tovább szűkíti az egészségügyi intézmények vezetőinek jogköreit, miután a múlt hét elején az Állami Számvevőszék elnöke drámai hangú jelentést tett közzé Az Állami Számvevőszék kórházigazgatókat rúgatna ki, mert szerintük anarchia és botrány van a gazdálkodásukban 2018. August 06. 18:45 .

Sok olvasói kérdés érkezik hozzánk. Mi pedig szeretnénk friss, hiteles híreket adni neked. Támogasd a munkánkat!
Támogatom

Domonkos László többek között kijelentette, hogy anarchia és káosz uralkodik az egészségügyben, súlyosak a gazdasági szabálytalanságok. Az ÁSZ elnöke azt is hangsúlyozta, hogy nem a kormány ad kevés pénzt az egészségügybe, hanem az intézmények működnek gazdaságtalanul és szabálytalanul. Plusz felvetette a lehetőséget, hogy a kormány cserélje le a kórházigazgatókat ott, ahol szerintük nem megfelelő a gazdálkodás.

Kásler Miklós EMMI-miniszter
Forrás: atv.hu

A mai kormányülésen központi téma volt az ÁSZ jelentése - írja az atv.hu . Kásler Miklós EMMI-miniszter a jelentésre hivatkozva kijelentette

nem finanszírozási, hanem rendszerszintű probléma áll a pazarlás és a kórházi adósságok felhalmozódása mögött. A makroszámok jók, az egészségügy nincs alulfinanszírozva.

Gyorsan kiderült, hogy ezzel a kormány is egyetért, ezért újabb központosításokat terveznek. Mivel Kásler szerint a beszállítói vonalon folyik el a legtöbb pénz, ezért központosítani akarják a kórházak, rendelőintézetek beszállításait. Ami azt is jelenti, hogy a kórházaktól elveszik az önálló megrendelői jogot, és minden beszerzést központilag intéznek. Valószínűleg alig pár beszállítói cégnek kedvezve.

Korábban már az is felvetődött, hogy a kórházak pénzügyi-számviteli feladatait és az érintett dolgozókat átvegye a fenntartó Állami Egészségügyi Ellátó Központ, hogy egységes legyen a pénzügyi rendszer. Akkor Varga Mihály most júniusban pedig bejelentette, kezdeményezni fogja, hogy legyenek olyan költségvetési felügyelők a kórházaknál, akik jelentősen javítani tudják az egészségügyi intézmények gazdálkodását.

A pénzügyminiszter nyilatkozat szerint a kancellári rendszer bevezetését tervezik, hasonló módon, mint az egyetemeknél. Az egyetemek kancellárjaié az utolsó döntés a pénzügyi, gazdasági kérdésekben, a rektor és a szenátus hatásköre csak az oktatási kérdésekre terjed ki. De az is elfordult már, hogy a rektor hozzájárulása nélkül embereket bocsátott el egy egyetemi kancellár.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Közélet

Hirdetés