Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Nemény András: Karácsony Gergely egy hónapja kért fel, hogy legyek egyik alapítója a mozgalmának

Szombathely polgármesterével a 99 Mozgalomról, előválasztási indulásról és esetleges kormányzati pozícióról is beszélgettünk.

Karácsony Gergely miniszterelnök-jelölti indulásának bejelentése Karácsony Gergely bejelentette: elindul a miniszterelnök-jelölti előválasztáson May 15. 10:48 után pár órával nyilvánosságra hozták Nemény András és Jordán Tamás Karácsony Gergely új mozgalmának alapító tagjai között May 16. 06:50 a 99 Mozgalom elindulását. aminek Ön is az egyik alapító tagja. Ebből kiderült, hogy a mozgalom szervezése már korábban elkezdődött.

Én már több mint egy hónapja beszéltem Karácsony Gergővel az elképzeléseiről, amikor még az sem volt biztos, hogy vállalja a miniszterelnök-jelöltséget. Azt mondta, ő akkor vállalná a jelöltséget, ha nem csak pártok állnának mögötte, nem csak pártok jelöltje lenne, hanem egy szélesebb körű összefogásé, egy mozgalomé is.

Nagyon sok megkeresést kapott már akkor is, és azt mondta, ha ők felvállalják nyíltan is, hogy részt vesznek egy ilyen mozgalomban, akkor van értelme az indulásnak. Mert akkor jelentős számú, komoly támogató áll mögötte, aminek vonzereje is van, hiszen sokan csatlakoznak hozzá.

Megkérdezte, ha lenne ilyen mozgalom, akkor számíthat-e rám, én pedig azt feleltem, hogy természetesen.

Önök azért elég régóta együtt dolgoznak.

Igen, és nagyon hasonlóan gondolkodunk a világról sok tekintetben, egy korosztályba is tartozunk.

Karácsony azért mégiscsak az ellenzéki előválasztáson indul, az előválasztásban pártok állapodtak meg, pártjelöltek indulnak. Milyen a viszonya ennek a mozgalomnak a pártokhoz? Ha jól emlékszem, Karácsony pártok felettinek nevezte.

Inkább pártokon túli. Az ő támogatói között nyilván vannak pártok is, de ez a mozgalom túlmutat a pártokon, hiszen sok olyan ember tudja megmutatni, hogy segíti Karácsonyt, akár a szakpolitikákban, akik semmilyen párthoz sem kapcsolódnak.

Nemény András és Karácsony Gergely februárban Szombathelyen
Mészáros D. Zsolt

Az alapítók listája elérhető az interneten , nagyon sok ismert név szerepel rajta, köztük Jordán Tamásé, aki a szombathelyi színház alapító-igazgatója volt. Ő hogyan lett a mozgalom tagja?

Nem én kértem fel, pár nappal a bejelentés előtt tőle tudtam meg, hogy ő is ott van az alapítók között. Úgy tudom, mindig is rokonszenvezett Karácsonnyal, és Tamás már korábban is kifejtette, hogy szívesen részt vesz olyan ellenzéki együttműködésben, amivel egyetért. Így összeértek a szálak, és ő is alapítótag lett.

De Jordán Zugló díszpolgára is, ezt a címet akkor kapta meg, amikor Karácsony volt ott a polgármester.

Az alapítók listáján nem láttam más Vas megyei személyt, persze, nem ismerhetek mindenkit. Van még Vas megyei közöttük?

Nem tudom, de ez a szervezet nem ezen az alapon működik. És azóta már sokan írtak nekem is, hogy csatlakoztak, erre lehetőség van az oldalon. Engem is Gergő keresett meg, nyilván az ismeretségünk miatt, és azért is, mert egy megyejogú város polgármestere vagyok. És már korábban is nyilatkoztam arról, hogy ha ő elindulna, akkor őt támogatnám.

Elég színes a társaság, vannak köztük aktív és visszavonult politikusuk, művészek, értelmiségiek, de van munkanélküli olvasztár, fodrász, eladó, tanuló. Ennek így mintha Hazafias Népfront jellege lenne, hiszen a Hazafias Népfrontban annak idején vigyáztak arra, hogy az értelmiség mellett a munkásosztály is kellő számban képviselje magát.

Mindenki onnan veszi a példákat, amit ismer, a mostani fiataloknál ez fel sem merülne. Inkább arra gondol, hogy heterogén a csapat, egy mozgalom nyilván attól jó, hogyha nem csak azonos élethelyzetűekből áll, hanem minél szélesebb réteget fed le. Mostanra pedig már több mint tízezren csatlakoztak.

Karácsony Gergely nagyon sokáig azt mondta, nem akar miniszterelnök-jelölt lenni, aztán mégiscsak vállalta. Szombathelyen jelenleg két jelöltről tudunk biztosan, az egyik a DK, a másik az LMP jelöltje. Elképzelhető, hogy Karácsony példáján felbuzdulva Önből pedig országgyűlési képviselőjelölt lesz?

Nem.

Ezt kategorikusan kijelenti?

Kategorikusan kijelentem, hogy nem leszek képviselőjelölt. Tudjuk, hogy nagyon magas a támogatottságom, ezt mérjük folyamatosan, de ez ahhoz kapcsolódik, hogy én várospolitikával foglalkozom, ezt értékelik az emberek. Bár van véleményem a nagypolitikáról, meg arról, hogy mi lenne jó Szombathelynek, ezt ki is nyilvánítottam és máskor is megteszem.

Én várospolitikát akarok csinálni, és azt gondolom, ezt is várják tőlem a szombathelyiek. Azt szeretném, ha a jelenlegi ellenzékből lenne új országgyűlési képviselője Szombathelynek, az előválasztás győztesét segíteni is fogom. De nem fogok indulni az előválasztáson.

Budapesten amúgy is erős az ellenzék, szerintem a 18 választókerületből 18-at hozunk majd jövőre. Karácsony nem budapesti születésű, szerintem azt szeretné, hogyha ő miniszterelnök lesz, akkor budapesti főpolgármester legyen az utódja. De ez komoly döntés volt, nagy a felelőssége is, ezt átérezte és megtette, amit szükségesnek látott. Ezért tisztelem őt.

Nemrég jelentették be, hogy Dobrev Klára, a DK miniszterelnök-jelöltje is létrehozott egy csapatot, a TeamDobrev nevű csoportot. Lehet, hogy mások is így tesznek, és a pártok mellett csoportok is küzdenek majd a előválasztási kampányban?

Nem gondolom, hogy azzal, hogy több ilyen csapat van, azzal inflálódnának. Nyilván minden jelöltnek van egy csapata és támogatói köre, ez természetes dolog. Azt gondolom, mindenki azzal lép be valamelyik jelölt mögé támogatónak, hogy ha másik jelölt nyer az előválasztáson, akkor jó szívvel tudja azt is támogatni.

Biztos, hogy a Karácsony-féle mozgalomban ilyen emberek vannak, ha nem Karácsony lesz a közös miniszterelnök-jelölt, én akkor is be fogok állni mögé, az induló jelöltek mindegyikét alkalmasnak tartom.

Tegyük fel, hogy Karácsony Gergely lesz a miniszterelnök. Ha megkínálná egy kormányzati pozícióval Önt, mi lenne a válasza?

Azért egy előválasztás előtt beszélni ilyenről, az nagyon nagyon korai. De azt biztosan tudom mondani, ha Karácsony miniszterelnök-jelölt lesz, és segítséget kér tőlem, akár bizalmi alapon, mindent megteszek, amit kér. De ezt Szombathely polgármestereként szeretném tenni.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet

Tovább az oldalra