Károly szombaton válik csak hivatalosan királlyá, de Vilmos és Katalin titulusa már meg is változott

Óriási változások jönnek II. Erzsébet halálával.

II. Erzsébet halálával Elhunyt II. Erzsébet királynő September 08. 19:49 automatikusan legidősebb fia, Károly Wales-i herceg lett a király. A trónörökös, Károly lett a brit uralkodó II. Erzsébet halála után September 08. 21:05 Ahhoz azonban, hogy hivatalosan is ő legyen az uralkodó, hagyományosan a trónutódlási tanácsnak (Accession Council) is királlyá kell őt nyilvánítania, 24 órával elődje halála után.

Most azonban ez egy kicsit csúszni fog, ugyanis a királynő csütörtöki halála utána legkorábban csak péntek reggel tudták elkezdeni szervezni a tanács ülését, ami így várhatóan szombaton lesz. Így Károly szombaton válik csak hivatalosan királlyá.

http://www.dailymail.co.uk/

A Guardian egyébként azt írja, az ülést a titkos tanácsosok felügyelik, akik egy életre kapják meg ezt a tisztséget. Jelenleg több mint 700 titkos tanácsos van, ami rengeteg, ezért korlátozások lesznek és csak 200 résztvevőt hívnak el a szombati ülésre.

A trónra lépési tanácsnak egyébként még a brit parlament előtt kell összeülnie, ennek pedig az uralkodó halálát követően a lehető leghamarabb meg kell történnie.

Mindeközben azonban Vilmos és Katalin titulusa már meg is változott, hiszen Károly után Vilmos következik a trónöröklési rendben. Hivatalos oldalaikon már ugyanis nem Cambridge hercege és hercegnéjeként szerepelnek, hanem Cornwall és Cambridge hercege és hercegnéjeként – korábban Károly és Kamilla volt Cornwall hercege és hercegnéje.

Chris Floyd
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Kapcsolódó cikkeink

Elhunyt II. Erzsébet királynő

96 éves korában érte a halál, 70 évig volt trónon. Ezzel ő volt az Egyesült Királyság leghosszabb ideig szolgáló uralkodója.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet