Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

"Micsoda suli, micsoda jövő!" Tuti, hogy a szombathelyi Brenner most az egyik legmodernebb iskola

Ma avatták, két miniszterrel, negyven fokban ezt az uniós pénzből megálmodott egyházi iskolakomplexumot Szombathelyen. Szép lett, nézzék meg!

Az nem kifejezés, hogy meleg van, szabályosan leolvad a lábról a cipő, sül bele az ember lánya a betonba, az izzadság patakokban folyik a hátakon. Kész szerencse, hogy ezen a déltáji átadón senki sem lett rosszul, hiszen itt, a vadonatúj szombathelyi Brenner Iskola előtti placcon az egy főre eső árnyékos terület 0,01 négyzetméter, a hőség viszont kibírhatatlan. Viszont az okosabbak hoztak napernyőt! (Sajnos, mi nem.)

Brenner iskola új épületének ünnepélyes átadása
Bonyhádi Zoltán

A lényeg, hogy parádés tempóban, szinte hajszál pontosan egy év alatt készült el Magyarország egyik legmodernebb iskolája. Ráadásul Szombathelyen, a Brenner János Általános Iskola és Gimnázium Itt épül Szombathely legújabb általános iskolája és gimnáziuma 2015. July 04. 06:21 a Táncsics Mihály utcában. Az iskola 2,2 milliárdból épült, és a költségeket teljes egészében uniós pályázatból fedezték, a beruházó és a pályázó a Szombathelyi Egyházmegye volt.

Brenner iskola új épületének ünnepélyes átadása
Bonyhádi Zoltán

A zenés és verselős, beszédekkel megtűzdelt, püspöki áldással kísért kulcsátadón két miniszter is jelen volt, úgyhogy soroljuk is, ki mit tartott érdemesnek az augusztusi átadás apropóján közölni:

Itt minden rendelkezésre áll "a krisztusi ember formálására"

Veres András megyéspüspök szerint ebben a mai világban, ami "a széleskörű szubjektivizmusban és erkölcsi relativizmusban és nihilizmusban jelentkezik", megkülönböztetett felelőssége van a katolikus iskolának. Veres szerint ezt a szombathelyi iskolát a szükség és az előretekintés hozta létre,

hogy azok a családok, akik gyermekeiket a keresztény értékrend szellemében nevelik otthon, lehetőséget kapjanak arra, hogy az iskola is, amelyben a gyermekeik a legtöbb időt töltik, ugyanazokat az értékeket kínálja fel.

Brenner iskola új épületének ünnepélyes átadása
Bonyhádi Zoltán

Veres püspök szerint ez az új épület lehetőséget ad arra is, hogy ne csak a tudás és a lélek gyarapodjon, hanem "az emberi test művelésében is minden lehetőség és eszköz rendelkezésre álljon a krisztusi ember formálására".

A püspök megköszönte az égieknek, hogy az építkezés baleset nélkül zajlott. Majd végezetül kiemelte, nem elég építtetni, nagy felelősség lesz jól működtetni is.

Balog Zoltán miniszter a számokkal kezdte: "5 év, 500 iskola, 100 milliárd forint. A köznevelési infrastruktúra fejlesztésének ezek a számai." Állítása szerint az elmúlt öt évben több mint száz milliárdot fordítottak 500 iskola fejlesztésére, korszerű természettudományos műhelyek, laboratóriumok kialakítására, sportfejlesztésekre, és teljesen új iskolák is létrejöttek. Klebelsberg Kunó óta ennyi iskola nem épült még Magyarországon - állította.

Brenner iskola új épületének ünnepélyes átadása
Bonyhádi Zoltán

Ahogy mondta, mindig vannak építők és újraépítők, és vannak rombolók. Ők most az építők, az átkos kommunista rendszer pedig volt az a romboló, amely az emberi lelkekben is hatalmas károkat okozott azzal, hogy tiltotta az istenhitet.

Balog ugyan köszöntőjében megemlítette, hogy a projekt uniós pénzből jöhetett létre, de azt is hozzátette, az is a mi pénzük, és kormányunk hathatós segítsége nélkül nem jöhetett volna létre ez a csodaszép iskola."

Azoknak az ostobáknak pedig üzeni, akik megkérdőjelezik az egyházi oktatás modernitását: a hit és a tudás egymás édestestvérei, nem ellenségei. A fizikai és a lelki fejlődésnek együtt kell, egymást támogatva haladnia. Ennek lesz kiváló terepe ez a vadonatúj iskolakomplexum.

Brenner iskola új épületének ünnepélyes átadása
Bonyhádi Zoltán

Hende Csaba honvédelmi miniszter egy személyes szállal indított, ahogy elmondta, most nem miniszterként vagy országgyűlési képviselőként, hanem szülőként van jelen, és így mondott köszönetet azért a hatalmas munkáért, amelyet a lányaiért ebben az iskolában (még a legelső épületben), húsz évvel ezelőtt a katolikus iskola pedagógusai végeztek.

Láthatóan nagyon is rendben van itt minden, tényleg impozáns az iskolaépület. Így ránézésre építészetileg igényes, jó anyagokból készült, szép és monumentális, tele modern fejlesztésekkel. A tetőkön napelemek, 24 tantermes, nagy és fényes tornateremmel, öltözőkkel, 11 csoportteremmel, laborokkal, 21. századi bútorzattal, modern ergonomikus padokkal és székekkel várja a katolikus diákokat szeptembertől.

Brenner iskola új épületének ünnepélyes átadása
Bonyhádi Zoltán

Íme, madártávlatból azt új iskolakomplexum, nézegessék bátran!

Brenner János Általános Iskola és Gimnázium - átadás előtt, a levegőből
Brenner János Általános Iskola és Gimnázium - átadás előtt, a levegőből
Tánczos Mihály
Nézegessen videót!

Kedves Olvasó!

Hangot szeretnénk adni nektek! Kérjük, segítsetek nekünk abban, hogy elindítsuk új stúdiónkat, és hogy minél több beszélgetést és videót készíthessünk veletek, nektek!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet