Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Szombathely felett is repülnek majd a Gripenek

Az új katonai gyakorló légifolyosók Vas megye északnyugati részét is érintik, így várható, hogy alacsonyan és a hangsebesség közelében száguldanak a vadászgépek a térségben.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A szoljon.hu hozta nyilvánosságra a tervezett katonai légiforgalmi térképet, aminek lényege, hogy az eddig használt légtereken kívül újabb légifolyosókat nyitnak a gyakorlatozó vadászgépek számára. Ráadásul ezek a folyosók a kismagasságú és nagysebességű repülések gyakorlását szolgálják majd.

A Balaton is gyakorlótér lesz?

A szabad sajtó nem létezhet nélküled. Támogasd a Nyugat.hu-t!
Támogatom

A térképen feltűnő, hogy a főváros környékét messze elkerülik a légifolyosók, érintik viszont az Alföld közepét, ami alapjában véve indokolt, hiszen ritkábban lakott területről van szó. De Somogy és Tolna megye már nem tartozik ide, a szoljon.hu szerint a legnagyobb hiba, hogy a Balaton teljes területe gyakorlótérnek számít majd, így a turisták élvezhetik majd a nagysebességű vadászgépek látványát és hanghatásait.

A tervezett légifolyosók
szoljon.hu

A Közép-Dunántúl jelenleg is katonai gyakorlótér Tapolcától egészen Várpalotáig, itt már korábban is repültek a vadászok, hiszen itt van a pápai reptér is, amit most a NATO használ. De bekerült a légifolyosók közé Szombathely, Sárvár és Csorna környéke is.

Mi lesz a Vát-Porpác mellé épülő repülőtérrel?

A katonai repülők hanghatásai mellett arra is fel kell készülni, hogy a gyakorlórepülések ideje alatt szüneteltetni kell a polgári légi forgalmat. Ami térségünket azért érinti kedvezőtlenül, mert előkészítés alatt van a Vát-Porpác mellé épülő repülőtér Mikor startolhatnak a gépek Vát-Porpácról? 2010. September 24. 15:52 , amelynek használata így valószínűleg korlátozott lesz.

A honvédelmi minisztérium szerint elengedhetetlen a szimulált harci körülmények között, az ellenséges légvédelem felderítési magassága alatti (tehát földközeli) nagy sebességgel végrehajtott feladatok gyakorlása. Hende Csaba honvédelmi miniszter ugyanakkor ígéretet tett Gruber Attila siófoki országgyűlési képviselőnek (Fidesz), hogy a Balaton térsége nem szerepel majd a végleges légifolyosó-térképen. Mindez azonban nem nyugtatja meg a váti reptérért aggódókat.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Kapcsolódó cikkeink

Mikor startolhatnak a gépek Vát-Porpácról?

Az elmúlt fél évben szemmel látható munkálatokat nem végeztek a Vát-Porpác mellett tervezett repülőtér területén, ennek ellenére állítólag 2013-ban indulhat a légiközlekedés a térségben. Igaz, egy évvel korábbra ígérték…

Vadászgépek szántják hétfőtől Szombathely egét - Magyar-amerikai gyakorlat

Nyolc amerikai és több magyar vadászrepülőgép is feltűnhet hétfőtől két héten át Magyarország egén. A gépek Szombathely felett is elhúznak egy gyakorlat keretében.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Közélet

Hirdetés