Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Mikor startolhatnak a gépek Vát-Porpácról?

Az elmúlt fél évben szemmel látható munkálatokat nem végeztek a Vát-Porpác mellett tervezett repülőtér területén, ennek ellenére állítólag 2013-ban indulhat a légiközlekedés a térségben. Igaz, egy évvel korábbra ígérték…

„Ha minden jól megy, 2012-ben megnyit a Vas megyei kereskedelmi repülőtér.” Ennél sokkal többet nem sikerült megtudnunk a Sia-Port Kft. sajtóegyeztetésén még 2008-ban Kis titkolózás, nagy beruházás – Közel van a váti reptér építése 2008. August 15. 16:33 . Valószínűleg azért nem megy minden olyan jól, ugyanis szemmel látható változás nem történt a Vát-Porpác repülőtér ügyében. A háttérben zajló munkákról Barta Balázs a SIA-Port Kft. ügyvezető igazgatója elárult néhány titkot a nyugat.hu-nak.

Négy emberen múlt...

A kormány egy tavaly decemberi határozatával nemzetgazdasági szempontból kiemelt beruházássá nyilvánította a Vas megyei Vát és Porpác mellé tervezett repülőteret. A 110 milliárd forintos beruházás révén egy elsősorban teherforgalomra koncentráló repülőtér jöhet létre, amely kétezer embernek adhat munkát a reptéren, illetve a hozzá kapcsolódó logisztikai és ipari létesítményekben.

A Vát Porpác közé tervezett reptér helye - 2010.09.23.
Itt lesz a reptér
Mészáros Zsolt

A történethez hozzátartozik, hogy még 2009 áprilisában négy ember megbuktathatta volna a Porpác és Vát közé tervezett 100 milliárdos repülőtérprojektet, ha a porpáci népszavazáson Fortyogó indulatok Porpácon népszavazás előtt – A reptér melett szavaztak 2009. April 05. 09:19 a repülőtér ellen szavaz, ugyanis ennyivel nyertek a támogatók.

Az utóbbi néhány hónapban azonban látványos munkával nem találkozhatott az, aki erre járt. Ám Barta Balázs a Sia-Port Kft. ügyvezető igazgatója szerint jövő nyár végén elkezdődhet az építkezés. (Korábbi riportjainkban többször is megemlítettük, hogy a beruházók reményei szerint 2012-re landolhatnak az új repülőtéren az első gépek. A szerk.)

A bürokrácia elvileg nem akadály

Mint azt Barta elmondta, a látszat ellenére az utóbbi néhány hónapban nem tétlenkedtek. Februárban szerződést írt alá a Sia-Port Kft. a magyar és a kínai kormány jelenlétében, és többször voltak kinn az illetékesek Kínában egyeztetni a finanszírozási feltételekről.

A Vát Porpác közé tervezett reptér látványterve
A reptér látványterve repülőgép-távlatból

- Az elmúlt fél évben a műszaki, technikai engedélyezési folyamattal foglalkoztunk, amely azt jelenti, hogy szakmérnökökkel egyeztettünk, összeállítottuk a részterv dokumentációkat, külföldi szakértő cégeket kerestünk meg. A tervek szerint jövő év nyarán, őszén elkezdünk építkezni - mondta az ügyvezető.

Ezreknek kínálnak munkalehetőséget

Barta szerint a munkálatok a megfelelő ütemben haladnak. A repülőtér jövő ősztől összesen két, két és fél év alatt épülhet fel. Ami azt jelenti, hogy leghamarabb 2013 szeptemberében.

Szombathelyen ipari parkot építenének

Azt mondják, a Vát-Porpác repülőtérrel több előnyre is szert tehetnek a környéken élők. Az építkezés során ugyanis megújulnak a közutak, a csatornázás és a szennyvíztisztítás, és nem utolsósorban munkalehetőséghez juttatja a helyieket. Több mint kétezer munkahely létesül, amely közvetlenül magából a repülőtér üzemeltetéséből, a vám-szabadterületi ipari parkból, a repülőgép szerviz-csarnokokból, illetve a kiszolgáló létesítményekből és azok üzemeltetéséből áll.

Ez körülbelül 2200 munkahelyet jelent, és emellett Szombathelyen is szeretnének egy ipari parkot. Az ügyvezető állítása szerint, ha minden jól működk és fel tud futni a projekt, akkor ez további öt-hét ezer fő foglalkozását jelentené.

- A környéken élőkben voltak teljesen jogos aggodalmak, és jogos elvárások. Számunkra fontos volt, hogy minél több részletbe avassuk be őket. Ennek ellenére biztosan maradtak még aggodalmak. Ezért mondtuk el, hogy nem egy gigaforgalmú óriás repteret építünk, amely tönkre teszi a hétköznapjaikat, hanem elsősorban egy olyan létesítményt, amely életminőség javulásában és munkahelyteremtésben fog segíteni - fejezte be Barta.

Repülővel jönnek a kínaiak a fürdőkbe?

A Vas megyei közgyűlés elnöke korábban többször nyilatkozott a reptérről, járt is az érdekében Kínában. Kovács Ferenc most úgy tudja, hogy az államközi szerződések aláírása a következő lépés. A múlt héten jártak itt annak a kínai építőipari vállalkozásnak a vezetői, akik a sanghaji és a pekingi repülőteret tervezték. Ennek a vállalatnak a feladata lesz a Vát-Porpáci repülőtér megtervezése is.

A Vát Porpác közé tervezett reptér helye
Térképes segítség a beazonosításhoz

- Bízom benne, hogy sok Vas megyeinek jelent majd hosszú távú munkalehetőséget a Vát-Porpác repülőtér. Hiszen ezzel a lehetőséggel bővíteni tudjuk a turisztikai kínálatunkat. Még az is lehetséges, hogy a Vas megyei fürdőket látogatják majd Kínából. Az ipari parkok is újabb munkalehetőségeket kínálnak majd az itt élőknek – közölte Kovács Ferenc.

Soron kívüli hatósági engedélyeztetés?

Ipkovich György, Szombathely polgármestere szerint repülőteret alapítani, pláne ilyen léptékben nem egyszerű vállalkozás. Számos jogszabály írja elő a kötelező lépéseket, ezért fontos a korábbi kormánynak az a döntése, miszerint kiemelt beruházássá nyilvánította a repteret. Ez ugyanis a hatósági eljárás soronkívüliségét jelenti.

- A 2013-as határidőt reálisnak tartom, és fontos is, hogy folyamatosan haladjon a munka. Hiszen a közút és a vasút fejesztések mellett a reptér jelentené azt többletet, amely Szombathely közlekedési csomópont jellegét biztosítaná. Ha a megközelíthetőségünk biztosítva van, onnantól kezdve nyerő helyzetben vagyunk a munkahelyteremtési törekvések terén – mondja a polgármester.

Kedves Olvasó!
Kérjük, támogasd havonta rendszeresen a Nyugat.hu szerkesztőségének a munkáját! Mert veletek együtt tudjuk kideríteni, megírni, megmutatni, hogy mi történik körülöttünk.
Köszönjük!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Kapcsolódó cikkeink

Fortyogó indulatok Porpácon népszavazás előtt – A reptér melett szavaztak

Rendőrök cirkáltak a repülőtérről szóló népszavazás előtt Porpácon. Pénteken az egyik helybeli többször megfenyegette azokat, akikről tudta, mire fognak szavazni. Végül minden rendben zajlott.

Kis titkolózás, nagy beruházás – Közel van a váti reptér építése

Ha minden jól megy, 2012-ben megnyit a Vas megyei kereskedelmi repülőtér. Ennél sokkal többet nem sikerült megtudnunk a Sia-Port Kft. sajtóegyeztetésén.

Repülőteret vagy ipari parkot Szombathelynek?- A politikusok kivárnak, a szakma nem szól közbe

Irreális álmot kergetünk, vagy valóban lesz repülőtér Szombathelyen? És ha igen, hol legyen ipar telepítve? Legyen-e gátja az ipartelepítésnek a légi közlekedés fejlesztése? Húzós kérdések, megpróbáltunk utánajárni a részleteknek.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet

Tovább az oldalra