Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Hősök, mártírok, áldozatok - a katonai temetőben jártunk

Egy olyan temető, ahova biztosan ritkán jutnak el a hozzátartozók: a Szombathely környéki harcokban elesettek, hadifoglyok és sebesültek sírkertjében fotóztunk.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Szögezzük le azonnal, hogy tartsuk hősöknek, tekintsük mártíroknak, vagy gondoljunk rájuk a XX. századtól gyakori felfoghatatlan és irracionális háborús őrületek tragikus áldozataiként, mindenképpen emberségünkben minősít bennünket, hogyan viszonyulunk a hazájuktól, szülőföldjüktől messze került és a mi földünkön meghalt katonák emlékéhez. Mivel annak idején, a Halottak Napja körül közölt fotógalériáink sorából kimaradt a szombathelyi katonai temető („hősi temető”), úgy gondoltuk, teszünk egy látogatást a területen.

Szombathelyi katonai temető
Katonasírokhoz kattintson!
VB
A szabad sajtó nem létezhet nélküled. Támogasd a Nyugat.hu-t!
Támogatom

A Jáki úti köztemető bejáratától indulva a nagyharang mellett jobbra, a dombon felfelé kb. 150 méter séta után, jelképes kapun átlépve érünk be a temető északi, észak-nyugati sarkában elterülő hatalmas katonai sírterületre. Fellelt forrásaink tanúsága szerint az első nagy világégés traumája után, az 1920-as évek elején határozta elé a város vezetése, hogy emléket állít a város környékére vagy a megyébe elkerült, itt elesett vagy sebesülésükbe nálunk belehalt idegen és honi katonáknak. A létesítés eredeti okának megfelelően a katonai sírkert középső, nagyobbik részén mai napig első világháborús elesettek, áldozatok sírjait találjuk meg.

Kaiser und König

Néhány tiszti sír mellett egy tömbben, zömmel hármas halmon álló és kettős kereszttel díszített kövek alatt az egy-két száz magyar és magyaros utónevekkel vegyes szláv, zsidó, német és egyéb hazai nemzetiséghez tartozó áldozatét. Az egyforma kövek némelyikén csak töredékes megőrzött név - vagy már annyi sem. A hazai katonák sírjai melletti fák alatt pedig ott áll néhány repkénnyel befuttatott kisebb nagyobb obeliszk és emlékkő: megrendítő mementója a szülőhelyüktől távol meghalt német, osztrák, szerb, montenegrói, román, olasz (őket a feliratok tanúsága szerint ugyan 1934-ben hazaszállították) és orosz bakáknak.

Szombathelyi katonai temető
Hármashalom, kettős kereszt (kattintson!)
VB

A magyar katonák legtöbbjének halálozási dátuma érthető módon a vereség évére esik, de találunk nem egy 1919-es, sőt későbbi évszámot is. Szívbemarkoló tragédiákat, a háború lezárulta után még évekig tartó szenvedést, sebesüléseket és betegségeket gyanítunk az egyszerű számok mögött. A katonasírok szomszédságában épült fel 2004-ben újra az a kis kápolna, amelyet annak idején a város észak-keleti részén sebesült vagy éppen hadifogoly katonák (zömmel lengyelek) építettek fel társaik lelki vigasztalására és megnyugvására - és amely később sokáig a kámoni Vadász Vendéglőhöz közel állt (egészen az oladi elkerülő út megépítéséig).

A temetőbe érkezők útja elsőként a II. világháborús halottak sírjait érinti. Délről kétoldalú keresztek alatt az 54 ezer Magyarországon elesett német katona közül az errefelé meghalt 440, zömmel nevesíthető áldozat pár éve rendbe hozott sírkeresztjei és egy hatalmas faragott fakereszt. A közös sírokba temetettek mellett rengeteg Otto, Friedrich, Karl és Kurt után két érdekesebb név: egy Hamid és egy Sztyepan (az egyéni sorsok kiszámíthatatlanságán eltűnődünk egy pillanatra). A halálozási dátumok zömmel 1944 decemberére vagy 1945 tavaszára, a harcok utolsó hónapjaira esnek. A németekével szemben megviseltebb kőkeresztek, rajtuk magyar nevek. Zömmel magyar honvédek, húszas és harmincas éveik elején meghalt magyar apák és fiúk. Kopottas, dísztelen és felirat nélküli nagy kőkereszt őrzi ezt a területet.

Katonasírok és az utókorok emlékművei

A német katonák sírjai mögött áll Rumi Rajki István 1928 májusában felavatott Árpád-kori kürtöst ábrázoló hősi emlékműve, amelynek bazaltkő talpazatát a Németh-testvérek emelték. A büszke tartású és eltökélt figura lábai alatt a reménykedő felirat: Feltámadunk! A két világégés halottait elválasztó sávban néhány díszesebb tiszti sír szomszédságában áll Veres Gábor 2010-ben felavatott 56-os emlékműve: egy hatalmas és vastag acéllemez, amelyet a közepén tanklövedék kegyetlen ereje tépett, forgácsolt szét. A körülötte a felállításakor kipattan viták ellenére mélyen elgondolkodtató, szokatlan és kreatív memento. Kicsivel odébb kigombolt ingű fiatal fegyveres idealizált szobra: Mayer Sándor szobrász munkája az 1921-es királypárti felkelés néhány áldozatának állít emléket.

Szombathelyi katonai temető
Itt nem önkényuralmi jelkép - memento (kattintson!)
VB

A temető nyugati végébe kerültek a második világégés felénk elesett szovjet katonáinak sírjai. Egy pravoszláv hármas kereszt mellett a majd hetven nevesíthető katona, és a csak vörös csillaggal jelölt sírban nyugvó névtelenek nyughelyei. A dátumok a német parcella párjai lehetnének: talán napokig és hetekig egymással farkasszemet néző katonák nyugszanak most itt teljes békességben, alig pár méterre egymástól. A cirill feliratokat böngészve a rengeteg szláv vagy ázsiai hangzású név között itt is találtunk érdekességet: Gertenson névre biztosan csakis angolszász származású katona vagy összekötő hallgathatott még a vörös Hadsereg kötelékében is.

A szovjet katonák sírjai 2001-ben kerültek ide korábbi helyükről, a Pelikán parkból. Ahogyan a sírok szomszédságában újra felállított hatalmas hősi emlékművük is, amely Hochholzer Ödön építészmérnök és építőmester (egyebek között a református templom építője) munkája. A minimalista stílusú kőépítmény kerítésére némi rendbetétel már ráférne. Ezzel együtt nyugtázhatjuk: Szombathely méltó és tisztes módon emlékezik a felénk elhunyt katonákra. A ligetes katonai temető pedig különleges hangulatával és elgondolkodtató mementóival megér egy sétát - akár még a mostani kánikulai napokban is.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Közélet

Hirdetés