Kedves szülők, itt a kérdés: ki vigyáz a gyerekre, ha nem mehet iskolába?

Aki köhög, lázas, vagy más tünete van, tíz napig otthon marad ugyanis.

Mindjárt kezdődik a tanév, amely sok szempontból alapvetően különbözik az összes eddigitől, de van egy aspektus, amely nagyon megnehezítheti a szülők életét. Amíg korábban egy kis köhögés, orrfolyás senkit nem akadályozott meg abban, hogy iskolába menjen, mostantól ez másképp lesz. Legalábbis, a jelenleg érvényben lévő szabályok szerint, ami persze változhat, de valószínűtlen, hogy "könnyítéseket" fog tartalmazni. - írja a propeller.hu.

Rossz hír azoknak, akik nem tudják hova tenni iskolaidőben a csemetéjüket, mert dolgoznak, jó hír viszont azoknak, akiket eddig is attól tartottak, hogy a köhögős, náthás, megfázott, vagy ki tudja milyen fertőzést összeszedett osztálytársak megfertőzik az ő csemetéjüket is. A hatályos szabályok e szempontból elég szigorúak, aki tüneteket produkál, annak iskolaszünet jön.

Bár újraindul az iskola, ovi, valójában csak részben van így, és komoly problémát fog jelenteni a családoknak. Sajnos szinte bármilyen tünetet mutató gyermeket ki kell venni a közösségből a COVID miatt, mert ez a vírus bármit okozhat, gyerekeknél legtöbbször nagyon enyhe, akár csak orrfolyásos tüneteket. A hatályos szabályok alapján minimum 10 napig (!) nem mehet vissza közösségbe, akkor sem, ha már jól van.

Az új koronavírus járvány kapcsán szigorú eljárásrendhez kell tartanunk magukat az iskoláknak, mérlegelési lehetőségük nincs. Az alábbi tünetekkel rendelkező gyerekek otthonában történő elkülönítése szükséges, ugyanis koronavírusra utalhatnak a panaszok: láz, köhögés, nehézlégzés, hirtelen kezdetű szaglásvesztés, ízérzés zavara vagy hiánya kevésbé specifikus tünetek, de szintén elkülönítésre van szükség: fejfájás, hidegrázás, izomfájdalom, fáradékonyság, hányás és/vagy hasmenés.

Ha a beteg gyermek legalább 3 napja láztalan, légúti tünetei megszűntek, és a tünetek kezdete után legalább 10 nap eltelt, gyógyultnak nyilvánítandó. Tünetmentes fertőzöttek izolációját a fertőzés igazolása utáni 10. napon lehet feloldani. Azaz minimum 10 napig otthon kell maradnia a gyermeknek, ha a fenti tünetek egyike is érvényesül.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Életmód