Fiatalok loptak bicikliket a kocsmatöltelék orgazdának Szombathelyen

A fiatalok a napi megélhetésért loptak, az orgazda az italravalót teremtette elő az elorzott kerékpárok árából. Tucatnyi vásárló már pórul járt, a rendőrség 15 kétkerekűt lefoglalt.

Kiflilopáson buktak le azok a fiatalok, akik az elmúlt időszakban sok embernek okoztak keserűséget kerékpárok elbitorlásával. Két egymást követő napon tűnt el 10 ezer forint feletti értékben pékáru a szombathelyi, Senyefa utcai élelmiszerbolt elől, hajnalban. Az egyik tolvajlást megörökítette a bolt biztonsági kamerája, ez alapján a rendőröknek már volt sejtésük a tettesek fizimiskájáról. A nyomozók több napig figyelték hajnalban a környéket és öt nappal a második kiflilopás után az egyik bűnügyi technikus felismerni vélte az elkövetőket, tudtuk meg Kovács József őrnagytól, a Szombathelyi Rendőrkapitányság alosztályvezetőjétől.

A hajnali igazoltatás váratlan fordulatot vett, amikor a kerékpáron közlekedő fiatalok kétkerekűit ellenőrizték. Kiderült, hogy a tolvajok lopott biciklikkel jártak. A 17 éves és 20 éves férfit előállították a Szombathelyi Rendőrkapitányságra, ahol beismerték a pékáruk ellopását és azt is, hogy ezúttal is az volt a céljuk. Bevallották, hogy ők dézsmálták a Horváth Boldizsár körút és a Zanati úti élelmiszerboltok péksüteményeit is. Tettüket nehéz életkörülményeikkel magyarázták.

Kovács József őrnagy, alosztályvezető a lefoglalt biciklikkel
Tánczos Mihály

Itt jegyeznénk meg, hogy a nyugat.hu feltette a kérdést a nyomozóknak, mit kezdtek a tolvajok az alkalmanként több mint tízezer forint értékű, tehát feltehetőleg nagy mennyiségű péksüteménnyel? (Zsemléből és kifliből több száz darab kerül 10 ezer forintba.) A válasz meglepő volt. Egy részével éhségüket csillapították, majd amikor teleették magukat, akkor a többivel dobálóztak, fociztak, elszórták...

A 20 éves gyanúsított azt is beismerte, hogy mivel családja rossz anyagi körülmények között él, ezért bicikliket lopott és ezeket adta el 4-5 ezer forintos áron. Ebben fiatalkorú barátja volt a segítségére, akivel nem csak a balhékat csinálták közösen, de a barátnőjük is közös volt. A fiatal hölgy információink szerint nem tudott a lopásokról.

Ha kosaras bringát kért az orgazda, akkor azt loptak neki
Tánczos Mihály

A tolvajok beszédes kedvükben voltak, így "felnyomták" 45 éves társukat, aki miután megtudta, hogy a fiúk bicikliket lopnak már konkrét megrendeléseket adott nekik. Megszabta milyen színű, milyen felszereltségű modell kell, amit hamarosan "szállítottak" is neki. Volt olyan eset, amikor a Dr. Szabolcs Zoltán utcában ellopott bicikli pár száz méterrel arrébb a Váci Mihály utcában azonnal új tulajdonosához került. A tolvajokat az sem érdekelte, hogy Szombathely nem egy nagy város, így a helyben eladott bicikliket felismerheti az eredeti tulajdonosa.

Kocsmában nem érdemes kerékpárt venni - a vevők bukták a pénzt, a rendőrség lefoglalta a járgányokat
Tánczos Mihály

Az orgazda a "megszokott" árat, 4-5 ezer forintot fizette a munkanélküli 20 évesnek és az "elvileg iskolába járó" 17 évesnek a kerékpárokért, majd a kocsmában két fröccs között gazdát cseréltek a bringák. A fedősztori alapján Németországból származtak a biciklik, a vevők pedig elhitték a történetet, már csak azért is, mert a gépek az eredeti színűkben, buherálás nélküli számmal érkeztek. Volt olyan vevő, aki előbb magának vett biciklit, majd mivel elégedett volt, így a fiának is rendelt. Később mindkettőt lefoglalták tőle a rendőrök. Az orgazda 9 ezer forint körüli áron adta tovább a kerékpárokat, de már azzal is megelégedett, ha az általa a tolvajoknak kifizetett 5 ezer forint visszajött és a többit borban, fröccsben állták a vevők.

A fiatal tolvajok reszelővel dolgoztak, a zárakat átreszelve vitték a kerékpárokat pincékből, lépcsőházakból. Eddig 25 ellopott bicikliről tudnak a rendőrök, ebből csak 2-3 nem volt lezárva. (Hozzátennénk: a rendőrségen szinte kizárólag lezárt biciklik ellopását jelentik be, még akkor is, ha a bringa még soha nem látott zárat.) Az orgazda és a tolvajok által megnevezett vásárlóktól eddig 15 kerékpárt foglaltak le a rendőrök. Az ismert kár egymillió forint.

A feltűnő színű biciklivel könnyen lebukhatott volna mit sem sejtő új tulajdonosa
Tánczos Mihály

Sok esetben a nyomozóknak kellett kideríteniük, ki lehetett a kerékpárok gazdája, mivel gyakori, hogy a kerékpárlopást be sem jelentik a károsultak. Volt olyan tulajdonos, aki a rendőröktől tudta meg, hogy biciklijét megtalálták, ő ugyanis még azt sem sejtette, hogy ellopták a jellemzően nyáron használt járgányát.

A bűncselekmények elkövetői három évig terjedő szabadságvesztésre számíthatnak.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Kapcsolódó cikkeink

Pofátlan biciklitolvaj banda tini főnökkel, kórházi szarka és önrablás

A szombathelyi és sárvári zsaruk több kerékpárlopásra specializálódott csoportot is lefüleltek. Szombathelyen eddig 12, Sárváron és Ölbőn információink szerint legalább 30 ellopott bicikli nyomára bukkantak. Emellett két másik bűnügy részleteit is megtudhattuk.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Sokkoló